Kadıköy’den Hiroşima’ya “kuş köprüsü”

Kadıköy Belediyesince, Hiroşima’da 12 yaşında hayatını kaybeden Sadoka Sasaki anısına düzenlenen “Özgürlüğe ve umuda kanat aç!” etkinliğinde çocuklar tarafından kâğıtlarla yapılan bin adet turna kuşu Japonya’ya uçacak

20 Temmuz 2018 - 12:03

Kadıköy Belediyesi Sosyal Hizmet Merkezleri, 73 yıl önce Hiroşima’ya atılan atom bombası nedeniyle lösemi hastalığına yakalanan ve 12 yaşında hayatını kaybeden Sadoka Sasaki için anlamlı bir etkinlik düzenledi. Japonya’daki “Kâğıttan Bin Turna Kuşu” efsanesine göre bir insan hastalandığında kâğıttan bin adet turna kuşu yaparsa bunu gören tanrılar bu kişiyi sağlığına kavuşturuyor. Hiroşima’da atom bombasının patlamasından tam 10 yıl sonra Sadako Sasaki isimli Japon kız çocuğu nükleer felaket sebebiyle hastalandığını öğrendi. Kâğıttan bin turna kuşu efsanesini bilen Sadako hastalığını cesaretle karşılayıp kâğıt turnaları katlamaya başladı.  Ne yazık ki Sadako’nun ömrü bin kâğıt turnaya yetmedi ve 644. turnayı katlarken hayata gözlerini yumdu. Yine de arkadaşları eksik kalan 356 turnayı katlayıp onunla birlikte gömdüler. Turna kuşu o zamandan beri barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi oldu. Ölümünden üç yıl sonra, 1958 yılında, Hiroşima’daki Barış Parkı’na Sadako’nun anıtı yapıldı. Her yıl 6 Ağustos’ta dünyanın dört bir yanından çocuklar, barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi haline gelen kâğıttan 1000 turna kuşu yaparak Sadako’ya gönderiyorlar.

Kadıköy Belediyesi Sosyal Hizmet Merkezleri de 17 Temmuz Salı günü Rasimpaşa Mahallesi’nde “Özgürlüğe ve umuda kanat aç! Kadıköy’den 1000 turna kuşu havalanıyor” adlı bir etkinlik düzenledi. Karakolhane Caddesi Ayios Yeorgios Rum Ortodoks Kilisesi önünde düzenlenen etkinlikte çocuklar tarafından kâğıtlarla bin adet turna kuşu yapıldı. Çocukların yaptığı kâğıttan turna kuşları Kadıköy’den Hiroşima’ya özgürlük ve barış için kanat çırpacak.

“KÜÇÜK KIZLAR ÖLMESİN DİYE…”

Etkinliğe katılan Elif Kara, “Burada hem arkadaşlarıma yardım ediyor hem de eğleniyorum. Bir sürü turna kuşu yaptım. Bu kuşlar Japonya’ya gidecek. Sasaki nükleer bomba atıldıktan sonra Japonların geleneği olan origamiyi kullanarak bin tane turna kuşu yapmak istemiş fakat hastalandığı için hepsini yapamamış. Biz onun yapamadığı kuşları tamamlamak için buradayız. Bu kuşları yapacağız ve Japonya’ya uçuracağız” dedi.

Kiraz Özgür Akıska yapmakta zorlandığı origamiyi bu etkinlik vasıtasıyla artık yapabildiğini söylerken, origamileri barış ve özgürlük için yaptığını dile getirdi.

Berna Örmen ise “Biz de Japonya’da ölen kız gibi origami yapıyoruz. Bu origamileri savaş olmasın, küçük kızlar ölmesin diye uçuracağız.” sözlerinin yanı sıra origami yapmanın oldukça eğlenceli olduğunu belirtti.


ARŞİV