Kadıköy’e bir ödül daha

"İnsani Gelişme Endeksi" ödülleri verildi. İNGEV tarafından yapılan araştırmaya göre Kadıköy Sağlık Endeksi’nin sonuçlarına göre birinci sırada yer aldı.

19 Kasım 2018 - 10:50

Türkiye genelinde 186 ilçenin değerlendirildiği İnsani Gelişme Endeksi -İlçeler (İGE-İ) çalışmasında “Çok Yüksek İnsani Gelişme” performansı gösteren ilçe belediyelerine ödülleri verildi. İnsani gelişmişlik sıralamasının ilk üç sırasında Beşiktaş, Kadıköy ve Çankaya yer alıyor. İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) geçtiğimiz Mart ayında İnsani Gelişme Endeksi-İlçeler (İGE-İ) çalışmasının ikincisini yayınlamıştı. Çalışma kapsamında “Çok Yüksek İnsani Gelişme" performansı gösteren ilçe belediyelerine ödülleri verildi.

Brand Week İstanbul etkinliği çerçevesinde Zorlu Center’da düzenlenen  "İlçeler İnsani Gelişme Ödülleri" töreninde İGE-İ proje yöneticisi Prof. Dr. Murat Şeker çalışma sürecini ve özelliklerini anlattı. İNGEV Başkanı Vural Çakır, törende, insani gelişmenin bir yönetim felsefesi ve uygulama stratejisi olduğunu belirterek, İNGEV'in insani gelişmeye hizmet eden çalışmalarını desteklemekten gurur duyduğunu ifade etti.

Törende, insani gelişim gösteren Beşiktaş, Kadıköy, Çankaya, Çekmeköy, Ümraniye, Şişli, Nilüfer, Muratpaşa, Karşıyaka, Tepebaşı, Bakırköy, Maltepe, Üsküdar, Yenimahalle, Sarıyer, Ataşehir, Odunpazarı, İzmit, Avcılar ve Beylikdüzü belediyelerine ödül verildi. Kadıköy Belediyesi adına ödülü belediye başkan yardımcısı İbrahim Başar Necipoğlu İNGEV Başkanı Vural Çakır’dan aldı.

KADIKÖY, BEŞİKTAŞ, ÇANKAYA İLK SIRALARDA

İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) 2018 Mart ayında ikincisini hazırladığı İnsani Gelişme Endeksi-İlçeler Raporu’na göre,  Kadıköy sağlıkta birinci sırada yer alırken, insani gelişme ve diğer kategorilerde ilk sıralardaki yerini korudu.

 İnsani Gelişme Endeksi – İlçeler raporu, büyükşehir sınırları içinde kalan bütün ilçelerle en yüksek nüfusa sahip 186 ilçeyi kapsıyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Şeker’in koordine ettiği rapor insani gelişmeyi ölçen 65 değişken ve “gizli vatandaş çalışması”ndan oluşuyor. 65 kriterine başında ise eğitim, sağlık, sosyal yaşam, yönetişim, şeffaflık, ekonomik kapasite, gelir ve tüketim durumu, çevre, altyapı ve ulaşım geliyor.

Raporun sonuçları; “Çok Yüksek İnsani Gelişme, Yüksek İnsani Gelişme, Orta İnsani Gelişme ve Düşük İnsani Gelişme” olarak 4 gruba ayrıldı. Her grup da sırasıyla yeşil, mavi, sarı ve kırmızı renkle tanımlandı. Bu yıl Çok Yüksek İnsani Gelişme (yeşil) bölgesinde 30 ilçe yer aldı.

KADIKÖY SAĞLIKTA BİRİNCİ

İnsani Gelişme Endeksi’nin genel sonuçlarına göre, 186 ilçe arasında ilk sırayı Beşiktaş, ikinci sırayı Kadıköy alırken, Ankara’dan Çankaya ilçesi üçüncü sırada yer aldı. İlçeler düzeyinde oluşturulan ve İGE-İ’nin bir alt boyutu olan Sağlık Endeksi’nin sonuçlarına göre ise Kadıköy birinci sırada yer aldı. Kadıköy’ü Şişli ve Fatih ilçeleri izledi.  Bu sonuçların dışında Kadıköy, sosyal kapsama, eğitim, ekonomik durum, sosyal yaşam ve diğer kategorilerde ilk 5’te yer aldı.


ARŞİV