Kadıköylü gençlerin başarısı

Kadıköy’ün çocuk ve gençleri yaratıcı çalışmalarıyla ilçeye başarılar armağan etmeye devam ediyor

19 Mayıs 2016 - 15:09
Kadıköy’ün çocuk ve gençleri yaratıcı çalışmalarıyla ilçeye başarılar armağan etmeye devam ediyor. Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği resim yarışmasında derece elde edip sergisini açan otizmli Deniz Köse, çektiği Kadıköy fotoğraflarıyla ödüllü fotoğraf sergisi olan Ayşegül Dumankaya ve yabancı dilde yazdığı deneme ile Türkiye birinciliği getiren Yeliz Özcan… Onlar, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda sayfamızın özel konukları…

Kaan DERTÜRK

Deniz’in Renkli Dünyası
Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi’nin düzenlemiş olduğu “Çocuk Gözüyle Barış” adlı resim yarışmasında Melih İsfendiyar İlkokulu öğrencisi olan 10 yaşındaki otizmli Deniz Köse, ikincilik ödülünün sahibi oldu. Deniz’in yapmış olduğu ödüllü resmi ve diğer çalışmaları Kozyatağı Kültür Merkezi’nde 16-18 Mayıs tarihleri arasında sergileniyor.

ARKADAŞLARI İSTEDİ
Deniz’in annesi Buket Köse, oğlunun resme ilgisini ve sergiyi nasıl açtıklarını şöyle anlattı: “Uzman pedagogların yardımıyla Deniz’in iyi bir eğitim almasını sağladık. Deniz uzun süredir Melih İsfendiyar İlkokulu’nda kaynaştırma öğrencisi olarak eğitim görmekte. Sınıf arkadaşlarının “Resim yap Deniz!” demeleri üzerine Deniz’in resim yaptı ve yaptığı resimlerin arkadaşları tarafından biriktirilmesiyle bu sergi ortaya çıktı.”

“ZİHİNLERİNDE FOTOĞRAF ÇEKİYORLAR”
Anne Buket Köse, otizmli çocukların diğer çocuklar gibi öğrenebildiğine fakat öğrenme yöntemlerinin farklı olduğuna dikkat çekiyor. “Uygun çalışma metodu ile eğitim verilirse bu çocuklar arasından da dahiler çıkabilir” diyen Köse, otizmli çocukların sanata bakışını ise şöyle özetliyor: “Bu çocuklar kafalarından fotoğraf çekiyorlar. Hayatlarında çektikleri fotoğrafları geliştiriyorlar. Deniz’in bu sergisi zihninde senelerdir çekmiş olduğu fotoğrafların kağıda dökülmesi. Deniz’in yapmış olduğu binden fazla resim var ve her geçen gün sayı artıyor. Çocuğumun resimlerini, başka annelere umut ve rehber olması için yazacağım kitabımda kullanmak üzere saklıyorum.”

FIRSAT VERİLMELİ
Deniz’e resim faaliyetlerinde sanat danışmanlığı yapan Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümü mezunu Zeki Kar ise  “Deniz, yoğun bir şekilde resimle ilgileniyor. Bu tür özel çocukların resim ve müzik gibi sanatlara ilgileri yoğun oluyor. Konuları ele alışları bizden çok farklı. Sanatta önemli olan zaten orijinal ve farklı olmak. Otizmli çocuklar için bu büyük bir avantaj sağlıyor. Otizmli çocuklara fırsat verilirse eğer neler yapabileceklerini Deniz’in sergisiyle net bir şekilde görebiliyoruz.” yorumunda bulundu.

Bir hayal kurdu, çeviri yaptı, kazandı
Bundan kısa bir süre önce Arel Koleji’nin düzenlemiş olduğu Yabancı Dil Hikâye Yarışması’nda İstanbul birinciliğini Kadıköy’e getiren İstanbul Kadıköy Lisesi öğrencisi Yeliz Özcan bu kez Türkiye birinciliğini getirdi. “Bir Hayal Kuralım Bir Çeviri Yapalım” başlığı altında Çankaya Üniversitesi’nin düzenlediği 21.Yüzyılda Genç Olmak- Yaratıcı Yazın ve Çeviri Yarışması’nın yedincisi gerçekleştirildi. Türkiye’nin her tarafından yüzlerce çalışmanın katıldığı yarışmada yabancı dil deneme dalında İstanbul Kadıköy Lisesi 11-H sınıfı öğrencisi Yeliz Özcan Kadıköy’e Türkiye birinciliğiyle döndü.

“BAŞARILARIM TEŞVİK EDİYOR”
Yarışmaya İngilizce öğretmeni Tuba Kurt’un danışmanlığıyla katılan liseli genç, ödül töreninde ailesiyle birlikteydi. Törenin ardından konuşma fırsatı bulduğumuz Yeliz Özcan: “Bu sene başta Tuba öğretmenimin katkısı ve başarımla gururlanan, destekleyen, sanatın içinde olan öğretmenlerimin motivasyonu ile peş peşe ödüller alıyorum. Bu beni ilerisi için cesaretlendirip, daha da yazmaya teşvik ediyor. İngiliz Dili ve Edebiyatına ilgim biraz daha fazla olmakla birlikte bu gibi yarışmaların içinde yer alarak karşılaştığım bu sonuçlar beni nereye götürür bilemem. Fakat ailemin yazma konusunda beni teşvik etmesi, okulda da bunları ortaya çıkarma şansımın ve olanağımın olması beni daha da tetikliyor.” sözleriyle duygularını dile getirdi.
İngilizce öğretmeni Tuba Kurt ise Yeliz’in başarılarıyla ilgili olarak, “Beklentilerimi yüksek tutmuştum. Yanılmamışım. Mutluyum, gururluyum.” diyerek mutluluğunu belirtti.

Kadıköy konulu fotoğrafları ödül getirdi
Şenesenevler Mualla Selcanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11 – B sınıfı öğrencisi Ayşegül Dumankaya, Kadıköy konulu fotoğraf yarışmasında kendisine rehberlik eden meslek dersi öğretmeni Aysen Mete’nin katkılarıyla ikincilik ödülünün sahibi oldu. Ayşegül’ün çektiği fotoğrafları ve yarışmaya katılan diğer eserleri Kadıköy Metrosu sergi alanında görebilirsiniz.

ARŞİV