Kadıköy’ün baharlığı; Bahariye Caddesi…

Adını güzel havasından alan Bahariye Caddesi, Kadıköy’ün her dönem en sevilen yerlerinden biri…

18 Aralık 2017 - 15:53

Kadıköy’ün en işlek, en popüler caddelerinden olan Bahariye, bundan tam  25 yıl önce Yaya yolu olarak yeniden düzenlenen Bahariye Caddesi araç trafiğine kapatılmıştı. Bu vesileyle çeyrek asırdır Kadıköylünün yürüyüş yolu olan caddenin geçmişine doğru uzanıyoruz;

Altıyol’dan başlayıp Doktor Esat Işık Caddesi’nde biten bu caddenin resmi ismi ‘General Asım Gündüz Caddesi’.  Caddeye bu isim ihtimal o ki burada yaşamış olan bu generalden almış. Kadıköy’ün gayri resmi tarihçi doktoru, rahmetli Müdif  Ekdal’ın yazdığına göre  General Asım Gündüz’ün Bahariye Caddesi üzerindeki Aya Triada Rum Kilisesi’nin yanındaki iki katlı, bahçesi son derece bakımlı ve cüce heykelleriyle süslü, ikinci katı geniş teraslı çok güzel bir evi vardı.

Bahar gibi cadde

Peki neden Bahariye denmiş? Bu konudaki rivayet şöyle;  Bir zamanlar bağlık, bahçelik ve ağaçlık olan bugünkü Bahariye Caddesi, Kadıköy halkının mesire yeriydi. Bu sebepten caddeye bu isim verilmiş. Keza bu kelime Divan şiirinde bahar mevsimin güzelliklerini tasvir eden kaside demek.

Kadıköy’ün mutenası

Tarihçi-yazar Reşad Ekrem Koçu, kaleme aldığı İstanbul Ansiklopedisi’nde bakın bu caddeyi nasıl anlatıyor;

Kadıköy’ün mutena bir semti ve en işlek caddelerinden biri olup semt ve cadde güzergahı olarak üç mahalleyi ihtiva etmektedir.

1) Pekmezoğlu – Altıyoldaki Ağabey Hamamından başlayarak Nailbey Sokağı ile yine Altıyoldan Kuşduli Sokağı ile çevrilen saha olup çok eskiden Pekmezoğlu isminde bir Ermeni’nin bağı ve bahçesini ihtiva ettiği ve bu arazinin bir kısmını Süavi Sokağındaki Ermeni Kilisesini yapmak üzere kiliseye vakfettiği ve parsellenerek satıldığı ve bu para ile kilisenin inşa olunduğu tespit edilmiştir.

2)Cevizlik – Bu semtin Sokollu Sokağından Hasırcıbaşı Sokağından ve Şair Latifi Dokağından itibaren çevrelenmiş olup Bakla Tarlası sahasına kadar imtidad eder.

3)Sakızağacı – Bu semt, Yoğurtçu Parkı yokuşu caddesiyle Küçükmoda ve Bademaltı Sokaklarının çevresidir.

Bahariye Caddesi’ndeki apartmanların bir çoklarında doktor ve dişçi muayenehaneleri mevcuttur. Bu cadde üzerinde eski yapı evler bulunduğu gibi bir çok apartmanlar da yapılmış ve yapılmakta bulunmaktadır. Bilhassa Beş Er ve And Apartmanları zikre şayandır. Fakat semte hususiyet veren eski evlerdir.

Hep popüler

Geçmişte Hale Sineması, Opera Sineması, Köçeoğlu Hamamı, Kadıköy Halkevi (bugünkü halk eğitim merkezi) Kadıköy Adliyesi gibi yerlere ev sahipliği yapmış olan bu ünlü caddede kimbilir kimler yürüdü, kaç sanatçı, yazar, şair eselerini üretti burada, ne alışverişler yapıldı, ne eylemler oldu, Süreyya’da kaç film izlendi, hamamda kimler yıkandı, halkevinden kimler yararlandı, kaç aşk başladı kaç aşk bitti, kaç çocuk yürümeyi öğrendi, kaç ebeveyn çocuğunun ilk kıyafetlerini buradan aldı… Bu liste uzar gider...

Geçen zamana inat Bahariye yıllar içinde popülaritesini hiç yitirmedi. Bilakis bu gözde hal, İstiklal Caddesi’nin gözden düşmesiyle burada yükseldi. Günümüzde de içinden geçerken çın çın öten nostaljik tramvayı renkli bonibonları (kaldırım babaları), Süreyya Operası, Sanatçılar Sokağı, Rum Metroplitliği gibi simge noktaları, sinemaları,  pasajları, kafeleri, restoranları, alışveriş dükkanları, , tiyatroları, kiliseleri, sokak müzisyenleri, bağış toplayan stk çalışanları, kedileri, köpekleri ve kendine has onlarca unsuruyla canlılığını ve popülaritesini sürdürüyor.


ARŞİV