Kadıköy’ün ‘Engelsiz Amazonlar’ı

Zorluklara karşı mücadele eden kadınlar tarafından kurulan “Engelsiz Amazonlar” atölyesi artık Kadıköy'de

23 Mart 2021 - 09:54

Engelli çocukların okuması,  medikal  ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalar yapan, çocukların “Umut Abla”sı Gamze Elibol, dört yıl önce Şile'de annesi ve tüm zorluklara rağmen hayata tutunmaya çalışan yedi kadınla birlikte kurduğu “Engelsiz Amazonlar” atölyesini Kadıköy'e taşıdı. 

Bir buçuk yaşındayken geçirdiği çocuk felci nedeniyle yürüme yetisini kazanamayan, 35 yaşına kadar tutunarak ve aksayarak yürümeye çalışan, engel durumunun artmasıyla dört yıldır tekerlekli sandalye kullanan Gamze Elibol'u isterseniz biraz yakından tanıyalım: “Tiyatrocu olmak çok istedim. İlkokulda oyunlar yazmaya başladım. Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nü kazandım. Ama engelli olduğum için mülakata çağrılmadım. Açtığım tüm davaları kaybettim. Davaları kaybede kaybede dikkat çektim. Daha sonra devlet tiyatrolarında pazartesi günü oyun sahneleme hakkı kazandım. Engelli ve engelsiz arkadaşlarımla birlikte kurduğumuz (TEKSEM)  Türkiye Engelsizler Kültür Sanat ve Eğitim Merkezi ile 2000 yılından 2007 yılına kadar Ankara'dan Trabzon'a ve İzmir'e varana kadar birçok ilde oyun sahneledik. Kazandığımız tüm geliri engelli kız çocuklarının okuması için kullandık.”

“40 İLDEN ÜRÜN GELİYOR”

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü'nde okuyan ve şu an kukla tiyatrosu yapan Gamze Elibol şöyle devam ediyor: “Kadınlar olarak girişimci ruhumuzu ortaya koyarak ayaklarımızın üzerinde durduğumuzu anlatmaya çalışıyoruz. O yüzden savaşmanın ve mücadelenin simgesi olan “Amazonlar”dan ilham aldık. Amazon kadın umut veren kadındır. Yolumuza devam ediyoruz. Atölyemiz haftanın beş günü 09.00 ile 19.00 saatleri arasında açık. Atölyemize 40 ilden engeli ya da engelli çocuğu olan 40 kadından örme bebek ile hayvan figürleri geliyor. Anneler için örme bebek ile nakış, çocuklar için de ahşap boyama atölyesi var. Atölyeler ücretsiz. Annelere ve çocuklara psikolojik destek de veriliyor.”

“Bizim okumaya ihtiyacımız var. Varlığımızı dile getirdiğimizde birçok engeli aşabiliriz. O yüzden çocukların önlerini açmaya çalışıyoruz.” diyen Elibol, “Buradaki her şey el emeği. Amaç hediyenin en anlamlı hali olmak. Kar amacı gütmeyen bir atölyeyiz. Bize destek olan sponsorlar ve aylık gönüllülerimiz var. Atölyelerde örme bebek ya da nakış yapan annelerin ürünlerini satın alıyoruz. Çünkü annelerin evlerini geçindirmeleri gerekiyor. Elde edilen tüm gelir, ülkemizin dört bir yanındaki engelli çocukların medikal ihtiyaçları başta olmak üzere eğitim ve diğer ihtiyaçlarını  karşılamak için kullanıyor.” diyor.

Elibol, sözlerine son olarak şunları ekliyor: “Yaptığımız tüm çalışmalarımızı ay sonunda sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz. Hasanpaşa’da bulunan atölyemiz ve gerçekleşen etkinlikler hakkında bilgi almak isteyenler (0216) 424 18 33 nolu telefon numarasından ve sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirler.”

“FARKIMIZ YOK, EŞİTİZ”

Ahşap boyama atölyesine katılmak için Sefaköy'den gelen Büşra Karaca, “Engelli çocuklar özgürlüklerini kısıtlamasınlar. Dışarı çıkmak herkesin hakkı. Biz de çocuğuz. Farkımız yok. Eşitiz. Ahşap boyama atölyesi arkadaşlarımzla sohbet ettiğimiz için eğlenceli oluyor.” derken Hilal Koçak da şunları söylüyor: “Bahçeşehir'de oturuyorum. Burada olduğum için mutluyum. Ahşap boyama atölyesinde hayal kuruyoruz. Kompozisyonumu ahşaplara yansıtıyorum.” 


ARŞİV