Kadıköy’ün ‘Çılgın Gazete’si

Henüz 7 yaşında olan Eren Güleç hem gazetemizden hem de okuduğu kitaplardan esinlenerek korona günlerinde haftalık gazete çıkarmaya başlamış. Eren ile gazete çıkarma macerasını konuştuk

28 Mayıs 2020 - 13:55

Yetişkin bir insan “gazete çıkarıyorum” derse merak eder ve okumak istersiniz ama 7 yaşında bir çocuk her hafta düzenli bir şekilde gazete çıkarmaya başlarsa meraktan daha fazlasını yaşayacağınız kesin. Geçtiğimiz hafta sosyal medyada Kadıköylü yazar Nüket Eren’in gazetemizi etiketleyerek yaptığı bir paylaşım sayesinde Eren Güleç isimli genç bir arkadaşımızın “Çılgın Gazete” ismini verdiği haftalık bir gazete çıkardığını öğrendik. Gazete Kadıköy gibi bir gazete çıkarmak istediğini söyleyen genç arkadaşımızın çıkardığı iki sayfalık gazete bizi epeyce meraklandırıp, heyecanlandırdı. Hemen iletişim kurup Eren ile tanışmak istedik. Henüz 7 yaşında olan Eren karantina günlerinde hem gazetemizden hem de okuduğu kitaplardan esinlenerek gazete çıkarmaya başlamış. Şimdiden epeyce abonesi var. Eren ve annesiyle büyük bir özenle ve disiplinle çıkardığı Çılgın Gazete macerasını konuştuk.

Korona nedeniyle online yapmak zorunda olduğumuz söyleşiden anladığımız kadarıyla Eren,   “gündem”, “ana haber”, “spor gündemi” sözleriyle gazetecilik lügatını çoktan kapmış ve acar gazeteci olma yolunda ilerliyor.

  • Önce seni biraz tanımak isteriz. Kaç yaşındasın? Kaçıncı sınıfa gidiyorsun?

Yedi yaşındayım. İkinci sınıfa gidiyorum.

  • Nerde oturuyorsunuz?

Sahrayıcedit mahallesinde oturuyoruz.

  • Bir gazete çıkarmaya nasıl karar verdin?

Bunun birçok yanı var. Gazetecilik fikrini bir kitaptan almıştım.

  • Hangi kitaptan?

Süper Gazetecilik isimli bir kitaba başlamıştım. Birincisini bitirdikten sonra ikinciye başladım. Kitapta çocuklar bir gazete çıkarıyordu. Benim aklıma da kendi gazetemi çıkarmak geldi. Bu yüzden gazete yapmaya başladım.

  • Peki nasıl yapmaya başladın?

Gazete yapmaya kitabı bitirdikten sonra başladım. İlk sayıyı 15 Nisan’da yaptım. Çarşambaları yayınlıyoruz. Daha önceleri bitmiş de olabiliyor ama çarşambaları yayınlıyoruz.

  • Gazeteye nasıl haberler yapıyorsun?

Bazılarını uyduruyorum. Ana haberden bahsediyorum. İki tanesini uydurdum. 6. sayıda tarihteki Truva destanını yazdım. Çünkü tarihi çok seviyorum.

  • Nasıl uydurdun?

Mahallede ufo nöbeti haberini kuzenim Arda ile uydurduk. Dördüncü dünya ufo savaşını da Arda ile yani kuzenimle ufo nöbetinden esinlenerek uydurduk.

Hayvanlarla ilgili bilgiler koyuyorum. Gazetenin alt tarafına da ikinci sayfada olacak haberleri koyuyorum. 6 sayıyı bitirdim. 7. Sayıya da başladım. 3. sayıdan sonra röportaj yapmaya başladım.

“SPOR GÜNDEMİ DE OLACAK”

  • Kaç sayfa yapıyorsun?

Gazetemi 2 sayfa yapıyorum. Ama artık 3 sayfa olabilir. Çünkü demin bahsettiğim Arda spora çok meraklıdır. O da 8 yaşında. Gazetede artık spor gündemi olacak. Böyle gazetemin daha da güzel olacağını düşünüyorum. Çünkü Arda ile işbirliği yapmış oluyoruz.

  • 6. sayıya kadar tek başına mı yaptın?

Bazı yerlerde annem yardım etti. Ama 6. sayıyı yardımsız yaptım. Zaten en sevdiğim sayı da 6. Sayı oldu.

  • Şimdi Arda da spor gündemini yapacak öyle mi?

Evet

  • Peki başka arkadaşlarından yardım almayı düşünüyor musun?

Evet hatta arkadaşlarıma soracağım. İsterlerse onlar da gazete için bir haber yayınlayabilirler. O da çok güzel olur.

“TARİH HABERLERİNİ SEVİYORUM”

  • En çok hangi haberleri yapmayı seviyorsun?

En çok tarih sevdiğim, tarihe meraklı olduğum için tarih haberleri yapmaya bayılıyorum. Bir de hayvanlar alemine de meraklı olduğum için, hayvanlarla ilgili şeyler de yazıyorum. Haftanın kitaplarını da okuduğum, sevdiğim ve size önereceğim kitaplardan yapıyorum.

  • Yazıları bilgisayarda yazıyorsun değil mi?

Evet bilgisayarda yazıyorum.

  • Bu gazeteyi internetten yayınlıyorsun öyle değil mi?

İnternetten yayınlıyorum ama sevdiklerime de gönderiyorum.

  • Sevdiklerine e-posta ile mi gönderiyorsun?

Evet pdf yapıyoruz. E-posta ile gönderiyoruz.

  • Peki arkadaşların beğendiler mi, ne diyorlar?

Aslında bu konuda çok bir şey bilmiyorum ama şimdiden bir sürü abone oldu.

  • Kaç abonen var?

Saymadım. Anneannem abone. Öğretmenim, sınıf arkadaşlarım, Gülsüm teyzem, Zeynep teyzem bir de Arda abone oldu.

  • Peki sen Gazete Kadıköy’ü okuyor musun?

Korona virüsü yokken Çocuk Sanat Merkezine piyanoya gittiğimizde annem gazeteyi alıyordu. Ben de bazı  haberleri hemencecik okuyordum.

  • Hangi haberi okumayı seviyordun?

Sanat haberleri, gizemli haberler. Öyle maceralı şeylere de meraklıyım. Kitap tanıtımaları, gündem haberleri falan.

  • Peki beğeniyor muydun?

Fazla okumadığım için bilmiyorum ama annem çok beğeniyor.

  • Gazete Kadıköy’de hangi haberler olsun istersin?

Hayvanlarla ilgili haberler ve tarih haberleri olsun isterim. 23 Nisan’da çocuk sayfası oldu. Ben de bir resim çizmiştim. O da gazetede çıktı.

 İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE ÇIKARIYOR

Eren’in annesi Kübra Özkılınç Güleç, Eren’in gazeteyi büyük bir özen ve istikrarla çıkardığını anlatıyor:

“Eren, Kadıköy Belediyesi’nin Çocuk Sanat Merkezi’ne gidiyor. Eren doğduğundan beri Kadıköy Belediyesi’nin imkanlarından çok yararlanıyoruz. Gazeteyi de merakla takip ediyoruz. Eren de bazen benimle beraber okuyor.

Eren karantina sürecinde okuduğu kitaplardan etkilenip gazete çıkarmaya karar verdi. Bir iki sayı çıkardıktan sonra babası “Bu aslında bu bir gazete değil dergi. Çünkü dergi gibi haberler var” dedi. Eren de yok bu “Bu Gazete Kadıköy gibi gazete dedi. İlk birkaç sayıda ben yardımcı oldum. Çünkü bilgisayar bilmiyordu. Uzaktan eğitimle birlikte bilgisayarı öğrendi. Son sayıyı da kendisi yaptı. Her şeyi de kendi aklından yazıyor. Çok özeniyor. Kendi cümleleriyle yazıyor. Karantina sürecinde kendi kendine bir uğraş edinmiş oldu. Çok da istikrarlı bir şekilde her çarşamba çıkarıyor. Utandığı için kimseye de göndermek istemiyordu. Ben de Koşuyolu Mahallevinde kitap kulübüne gidiyorum. Bu süreçte onlarla  online okumalarımız devam ediyor. Beni onlarla konuşurken görünce ‘ben gazete çıkarıyorum’ diye onlarla paylaştı. Herkes istedi, gönderdik. Nüket Eren de blogunda yayımladı. Siz de hemen fark ettiniz. Çok şaşırdık ve çok sevindik. Çok teşekkür ederiz.”

NOT: Şimdilik bir internet sayfası olmayan Eren'in gazetesini Çılgın Gazete   instagram hesabından takip edebilirsiniz.

Etiketler; Eren Güleç

ARŞİV