Kadıköy’ün yeni paylaşımlı ofisi

Kadıköylü iş insanı Turan Turanlı, Kadıköy’e yeni bir paylaşımlı ofis kazandırdı. Serbest çalışan Kadıköylüler ve öğrencilere hizmet veren ‘Draft Work’ adlı bu butik mekândan STK’lar da ücretsiz yararlanıyor

16 Ocak 2019 - 13:56

Beyaz yakalı ve freelance çalışan misafirinin yoğun olduğu Kadıköy’de, Kadıköy Belediyesi’nin ortak çalışma alanı (co-working space ) ‘İdea Kadıköy’ örnek olmaya devam ediyor. Geçen yaz, ilçedeki yeni nesil çalışma alanlarına bir yenisi daha eklendi; Draft Work.

Biz de Moda Caddesi’ne açılan Kağnı Sokak’ın hemen sağ başında yer alan bu mekânı ziyaret ederek; buranın sahibi, Moda’nın meşhur şarkütericisi Milka’nın yerinde hizmet veren Draft Gastropub’ın da sahibi olan işletmeci Turan Turanlı ve Draft Work Sorumlusu Elçin Ağbulak’la konuştuk.

Kadıköylü iş insanı Turanlı, burayı neden açtıklarını, “Kadıköy’de İdea var kamunun tasarrufunda. Biz işin özel sektör tarafındayız. Kadıköy’de böyle bir ihtiyaç olduğunu fark ettik. İnsanların bu ihtiyaçlarını karşılamak kadar bizim için de ilginç ve yeni bir şey yapıyor olmak önemliydi.” diye açıklıyor.

3 KAT, 8 ODA, 240 METREKARE 

Arkada küçük bir avlusu olan 3 katlı bir binada, 240 metrekarelik bir alanda hizmet veren Draft Work’in giriş katı kafe. Orta ve üst kat ise farklı boyutlardaki toplantılar, görüşmeler için ayrılmış toplam 8 odadan oluşuyor. Bunların bazısı salomanje, bazısı orta büyüklükte, bazısı da tamamen özel görüşmeler için iki kişilik odalar. İç içe geçmeli odalar da mesela aynı konuda çalışan iki ayrı grup yahut öğrencilerine iki farklı konuda ders veren öğretmenler için tasarlanmış.

HEM ÇALIŞ HEM KARNINI DOYUR

Buranın diğer ortak çalışma alanlarından farkı ise ödenen ücret. Turan Turanlı şöyle açıklıyor; “Normalde paylaşımlı ofislerde kullandığınız yerin büyüklüğüne ve süreye göre bir ödeme yaparsınız. Mesela diyelim ki burada siz 3 saat çalışacaksınız. Saati 9 liradan toplam 27 lira eder. Biz burada size 27 liralık yeme içme hakkı da veriyoruz. Çünkü bizim yan tarafta zaten halihazırda işleyen bir mutfağımız var. Yani kullanıcı hem yeme içme ihtiyacını karşılamış hem de çalışma mekânı ve süresi satın almış oluyor.”

“En önemlisi de buranın sessiz ve konforlu bir çalışma imkânı sunması” diyen Draft Work Sorumlusu Elçin Ağbulak da şöyle devam ediyor; “Biliyorsunuz pek çok kişi çalışmak için kafelere gidiyor ama çok fazla gürültü oluyor oralarda. Diğer paylaşımlı ofislerden farklı olarak küçük ve butik bir yer olmamız bizi farklı kılıyor. Moda’da olmamız sebebiyle beyaz yakalıların algısı da olumlu. Bir rezidansta değil de Moda Caddesi gibi popüler bir konumdayız. Kadıköy’ün kalbinde, sıcak bir ev ortamı…”

Zaten burası eskiden bir konutmuş. Turan Turanlı bu ev içeriğine bilhassa dokunmadıklarını vurgulayarak, “İnsanlar hem birbirlerinden ayrı çalışıyorlar ama aynı zamanda yan odada birinin daha çalıştığı hissiyatını duyumsuyorlar. Sosyalleşme ihtiyacının karşılanması için bazen sadece bir ‘merhaba’ bile yeterlidir…”

6 AYDA 4 BİN KİŞİ

Peki, hizmete girdiği geçen yazdan bu yana (Temmuz 2018) toplamda 4 bin civarı kişinin yararlandığı Draft Work’ü en çok kimler tercih ediyor? Elçin Ağbulak yanıtlıyor: “Bulunduğumuz bölge, plazaların, şirketlerin bulunduğu bir konumda olmadığı için kurumlardan ziyade bireysel kullanıcılara hitap ediyoruz. Freelancer’lar, burada özel ders veren/alan öğretmen ve öğrenciler, beyaz yakalılar,  ‘Teknolojik Anneler’ yada basketbol fanları, sinemaseverler gibi spesifik gruplar… Burada atölye çalışmaları da oluyor. Hatta geçenlerde bir kitap lansmanı bile gerçekleştirildi. Moda’daki Saint-Joseph Fransız Lisesi’nin öğrencileri mesela sıkça gelir buraya, hatta her seferinde kara tahtalı odamızı tercih ederler”.

STK’LARA ÜCRETSİZ!

Turan Turanlı, bireysel ve ticaret odaklı kullanıcıların ödeme yaptığı Draft Work’un kapılarının sivil toplum kuruluşlarına (STK) açık olduğunu vurgulayarak, “Kadıköy, sivil toplumun yoğun olduğu bir ilçe. Kamu yararı gözeten, topluma sosyal fayda üreten her türlü dernek, vakıf gibi STK’lar buradan kullanım bedeline tabi olmadan yararlanabilirler. Onlara, herhangi bir ücret talep etmeden ev sahipliği yapmaya, karşılıklı uygun zamanlarda uygun odalarımızı tahsis etmeye hazırız.” duyurusunu yapıyor.

Draft Work'e sosyal medya hesabından ulaşabilirsiniz. (0 216 345 10 13 )


ARŞİV