Zorlu üniversite sınavı maratonu tercihlerin açıklanmasının ardından geride kaldı. Bu yıl 710 bin 982 öğrenci daha üniversiteli oldu. Bu öğrenciler arasından binlerce öğrenci de 4 yıllık lisans hayatlarını yaşayacağı Kadıköy’e adım atmak için kolları sıvadı. İstanbul’un en köklü eğitim kurumlarından Marmara Üniversitesi başta olmak üzere 6 üniversiteye ev sahipliği yapan Kadıköy, bir öğrencinin tüm isteklerine fazlasıyla karşılık veriyor. Öğrencilerin kendi ayaklarının üzerinde durma hayaliyle yolları aşıp geldikleri Kadıköy’le ilgili rehber haberimizde ev ve yurt kiralarından Kadıköy’deki sosyal yaşama varıncaya dek pek çok şey bulabileceksiniz. İşte adım adım öğrencinin Kadıköy rehberi;
Kadıköy’de birçok üniversitenin kampüsü bulunuyor. Marmara Üniversitesi (Göztepe) ve Doğuş Üniversitesi’nin (Acıbadem) merkez kampüsü; Okan Üniversitesi (Hasanpaşa) ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nin (Osmanağa) kampüsü bunlardan bazıları. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nı (Rıhtım) ve Kadıköy’e komşu üniversite olan Ataşehir’deki Yeditepe Üniversitesi’ni de eklersek Kadıköy’de yüksek bir öğrenci nüfusu var diyebiliriz.
Bu aşamada öncelikle yapmanız gereken çevrenizi tanımak olmalı. Kadıköy oldukça büyük bir yer. Fakat bu büyüklük kafanızı karıştırmasın. Kadıköy’e adım atmanızla birlikte yapacağınız küçük çevre gezileri ile tüm ilçeyi avucunuzun içi gibi bilmeniz mümkün. Çevrenizde hangi imkânların ve fırsatların olduğunu bilmek için çevre gezileri, rehberimizin ilk basamağında yer alıyor.
Neredeyse tüm üniversite öğrencilerinin “kiraya mı çıksak yoksa yurda mı yerleşsek” ikilemi her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce üniversite öğrencisinin kafasını meşgul edecektir. İstanbul’un diğer ilçelerine kıyasla Kadıköy’de kira fiyatları maalesef daha yüksek.
Marmara Üniversitesi’ne yakın olan Göztepe – Merdivenköy - Fikirtepe bölgesinde öğrenciye uygun dairelerin fiyatları 1200 - 1400 TL arasından değişiyor. Yine okula yakın olan Feneryolu ve Zühtüpaşa mahallelerinde ise fiyatlar 1.400 ila 1.600 TL’den başlıyor.
Kadıköy’ün merkezi konumlarında birkaç odalı evde daha fazla kişi kalmayı düşünüyorsanız en az 1.700 - 2.000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Kadıköy’ün gözbebeği olan Moda’da öğrenci evlerinin kiraları ise biraz daha yüksek. En uygun kiralar 1.800 - 2.500 lira arasında değişiyor.
Kadıköy’ün Yeldeğirmeni mevkiinde ise daha çok öğrenciye oda kiralama sistemi yaygın. Kendinize ait odanızın olduğu ve evin tüm eşyalarından yararlanabildiğiniz sistemde, odaları 800 liradan başlayıp, 1.100 liraya varan fiyatlara kiralayabilirsiniz.
Eğer üniversiteniz birçok üniversitenin olduğu Maltepe’de ve hem Maltepe’ye hem de Kadıköy’e yakın olmak isterseniz Bostancı’ya mutlaka göz atmalısınız. Bostancı’da da yoğun bir öğrenci evi furyası var. Bostancı’da ev kiraları 1.400-2.500 TL arasında. Kadıköy’den biraz uzakta olup daha ucuza evler bulmak isterseniz Üsküdar bakmanız gereken bir diğer adres. Üsküdar’dan Kadıköy’e birçok ulaşım aracıyla kısa sürede gelinebileceğini de düşünebilirsek fazlasıyla uygun bir alternatif. Üsküdar’daki öğrenci evi kiraları ise 1.100-1.500 TL arasında. Kısacası Kadıköy bölgesinde birkaç arkadaşınızla birlikte güçlerinizi birleştirip ev tutmak gibi bir alternatifiniz her zaman var. Tabi bu fiyatlara bir kira depozito ve bir kira emlakçı ücretini de eklemeyi unutmayın.
Diyelim ki eve çıktınız, artık yeni bir probleminiz daha var: “Eşya problemi”. Fakat bu problemi de alternatif yollardan halletmek mümkün. Sıfır eşya almak yerine Yoğurtçu Şükrü Sokak’ta bulunan ikinci el dükkânlarını veya Facebook’ta bulunan gruplarda mezun olan öğrencilerin sattığı eşyaları alabilirsiniz.
Bir diğer alternatif ise yine Facebook’ta bulunan dayanışma grupları. “Çare” veya “Freecycle İstanbul” gibi gruplar aracılığıyla insanların verdiği ilanlardaki eşyalara ücretsiz talip olabilir, kullanmadığınız eşyaları aynı gruplarda paylaşarak öğrenciler arasındaki dayanışmayı güçlendirebilirsiniz.
Ev tutamayanlar ya da yurt yaşamını deneyimlemek isteyenler ise Kadıköy’ün öğrenci yurtlarından faydalanabilirler. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) başvuruları 3 Eylül Pazartesi itibariyle başladı. Fakat elinizi çabuk tutmanız gerek zira başvuralar 10 Eylül Pazartesi günü son bulacak. Başvurularınızı e-devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz.
Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kalmış olsa da özel yurtlarda halen yer bulma şansınız var. Ama bunun için de elinizi çabuk tutmalısınız. Eylül ayı itibariyle özel yurtlarda tek kişilik 2 kişilik ve 4-6 kişilik odalar boş durumda. Tek kişilik yurt odalarının kiraları için 1500 lirayı gözden çıkarmanız gerekirken 4-6 kişilik odaların kiraları ise 750 ile 1000 lira arasında değişiyor.
Kadıköy üzerindeki “pahalı semt” algısı sizi korkutmasın. Kadıköy’de her bütçeye uygun mekân bulunuyor. Eğer annenizin yemeklerini özlediyseniz semtte bolca bulunan esnaf lokantalarına uğramanıza öneririz. Halitağa Caddesi üzerinde iki şubesi bulunan özellikle uygun fiyatlarıyla ön plana çıkan Kadı Lokantası ve Yeldeğirmeni’nin yenilerinden Yayla Lokantası öğrenciler için uygun mekânlar olarak dikkat çekiyor.
Eğer eve yerleşmiş ve yemeğinizi evde yapmak istiyorsanız, fiyatları marketlere göre daha ucuz olan pazar alışverişini es geçmeyin deriz. Kadıköy’de birçok semt pazarı var. Oturduğunuz yere göre kendinize en yakın pazarı bulabilir ayrıca her hafta kurulan Tarihi Salı Pazarı’nda gıda dışında giyim alışverişi de yapabilirsiniz.
Kooperatifler de Kadıköy’ün bir parçası olmuş durumda. Sağlıklı gıdaya daha “adil” şekilde ulaşmak için dükkânı Moda’da bulunan Kadıköy Tüketim Kooperatifi’ne ve Koşuyolu’nda faaliyet gösteren Koşuyolu Kooperatif Girişimi’ne uğramayı da ihmal etmeyin.
Öğrencilikte en büyük gider kalemlerinden biri olan kitap alışverişi için ise Akmar Pasajı, keşfetmeniz için sizleri bekliyor. Bir zamanların “Metalci Mekânı” olarak bilenen Akmar, artık ‘ağır abiler’ tarafından terk edilip, yerini ders kitaplarına bırakmış durumda. Pasajda edinmeniz gereken kitapları eğer mümkünse tek dükkândan alarak hatrı sayılır bir indirim de yaptırabilirsiniz.
Kadıköylü öğrenciler eğitimde oldukları kadar sosyal hayat konusunda da birçok fırsata sahipler. Kadıköy, sinemalar, kafeler, eğlence mekânları, kültür merkezleri, yemyeşil parklar ve her zevke hitap eden sahafları ile zengin bir sosyal yaşam alanı sunuyor. Derslerden sıkılıp şöyle bir kafanızı dağıtmak istediğinizde Kadıköy ile adı sıkça anılan Rexx Sineması’na gidebilir, Caddebostan Kültür Merkezi’nde keyifle tiyatro oyunu izleyebilir ve Özgürlük Parkı’nın çimenlerine yaslanıp günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Eğlence hayatının doruklarda yaşandığı Moda sokaklarında kaybolmayı ise unutmayın.
Çocukluğunuza geri dönmek için Sunay Akın tarafından hazırlanan ve Göztepe’de bulunan “Oyuncak Müzesi”ni gezebilir, adrenalini damarlarınızda hissetmek için Bostancı Lunapark’a gidebilirsiniz.
Belediye yıl boyunca yaptığı onlarca ücretsiz etkinlik ve festival ile öğrencilerin de kalbini fethetmiş durumda. “Sanata merakım var” diyorsanız, Karikatür Evi’nde ücretsiz olarak karikatür çizmeyi öğrenebilir, Gençlik Sanat Merkezi’nde müziğin birçok disiplinini deneyimleme şansı bulabilirsiniz.
Ders çalışmak için sessiz bir yer arıyorsanız, belediyenin bu konuda da bir çözümü var. Binlerce kitaplık arşiviyle hizmet sunan Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi tam size göre. Ayrıca yine Kadıköy Belediyesi’nin ilçeye kazandırdığı Moda’daki muhteşem manzaralı İDEA, hem ders çalışmak hem vakit geçirmek için güzel bir seçenek. Semtte ayrıca ülkemizde bir örneği daha olmayan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, nostaljik yapısıyla Aziz Berker İlçe Halk Kütüphanesi ve birçok öğrencinin ders çalışmak için sıklıkla tercih ettiği 1971 Akademi Kitabevi de bulunuyor.