Serbest zamanlı çalışan 20 kadının girişimiyle kurulan Kadın Yazılım Tasarım Kolektifi, kadınların iş hayatında karşılaştığı mobbing ve ücret eşitsizliğine karşı bir alternatif oluşturmanın yanı sıra aracı olmadan, üreticinin tüketiciyle doğrudan buluştuğu bir platform olmayı hedefliyor. Kolektifin kuruluş amacının temelini ise mobbing ve ücret eşitsizliği oluşturuyor. Ücretsiz eğitimler vermek ve açık kaynaklı yazılımlar oluşturmak gibi hedefleri olan kolektifin kuruluş amacını ve hedeflerini grubun Kadıköylü üyesi Gamze Yılmaz ile konuştuk.
MOBBİNG VE ÜCRET EŞİTSİZLİĞİ
Kolektifin 2019 Aralık ayından itibaren yapılanma sürecine girdiğini ve kısa bir zaman önce kurulduğunu söyleyen Yılmaz, amaçlarını şöyle özetliyor: “Özellikle yaşadığımız ataerkil düzende kadınların görünürlüğünü arttırmakla birlikte özellikle mobbing ve ücret eşitsizliği gibi mağduriyetler ve haksızlıkların önüne geçmek istiyoruz. Bunun yanında kolektifimizin bir başka amacı da patronsuz işgücü yaratmak. Yazılım, tasarım, sosyal medya danışmanlığı, çevirmenlik, editörlük ve giderek artan sektörlerde çalışan kadınlara kolaylık ve güvenlik sağlamak istiyoruz.”
“KADINLAR TERCİH EDİLMİYOR”
Yılmaz, kadınların her alanda olduğu gibi yazılım sektöründe de fırsat eşitsizliği ile mücadele ettiklerini ifade ediyor. Yılmaz, kadın çalışanların yaşadığı sorunları ise şöyle sıralıyor: “Çalışma hayatında en sık karşılaştığımız şeylerden biri herkesin en çok bildiği mobbing, aynı zamanda ücret eşitsizliği. Bunun yanında evli ya da çocuğu olan kadınlar işe alımlarda tercih edilmiyor. Doğum izni gibi haklardan yararlanamıyor. Aslında bunlar kapitalist sistemin problemleri ancak artık günümüzde değişmeye başlayan -değişmeye mahkum- değerlerle dayanışma ve beraberlikle bu sorunların üstesinden gelebileceğimizi biliyoruz.”
KOLEKTİF NE YAPACAK?
Peki, kolektif bu sorunlara nasıl çözüm bulmayı hedefliyor. Yılmaz, serbest çalışan kadınlar için yapılacak çalışmalar hakkında şu bilgileri veriyor: “Çalışan arkadaşlarımız için müşteri bulma, doğru ve anlaşılır sözleşme yapma, fiyat belirleme ve fatura kesme gibi hizmetler vereceğiz. Özellikle işin içinden çıkılamayan istekler ya da işi baştan yaptıracak nitelikte revizeler, rekabet nedeniyle sürekli aşağıya çekilen fiyatlar ile emeklerin sömürülmesi ve hatta ödeme alınamaması gibi sorunların önüne geçilmesini amaçlıyoruz. Bunun için bir platform yazılımı ve tasarımı sürüyor şu an. Aynı zamanda ücretsiz eğitim ve açık kaynaklı yazılımlarla sürekli kendimizi geliştirme ve dayanışma içinde olma niyetindeyiz.”
Hakkının ve emeğinin karşılığını almak ve devamlı kendini geliştirmek isteyen herkesi kolektife katılmaya davet eden Yılmaz, “Şu anda da süren haftalık toplantı ve eğitimlerimiz ile giderek daha fazla kadına ulaşıyoruz.” diyor.
Kolektife kadinyazilimtasarim.org adresi üzerinden ulaşmak mümkün.