1986 yılından bu yana kadınların yaşamlarını iyileştirme çabalarına destek olmak ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek için çalışan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), şimdi de #dahaeşitbirgelecek temasıyla yeni bir kampanyaya imza atıyor.
“Bugün içinde yaşadığımız ekonomik sistem hiç adil değil. Pandemi ve beraberindeki ekonomik krizle yoksullar daha da yoksullaştı; oysa milyarderlerin gelirleri katlanarak arttı. Her alanda mevcut eşitsizlikler daha da keskinleşti; ama artan eşitsizlikler en çok kadınları etkiledi” açıklamasını yapan KEDV, şu rakamları paylaştı:
• 2020’de kadınlar 800 milyar dolar gelir kaybı yaşadı. 64 milyon kadın işini kaybetti. Çalışan kadınların yüzde 18’i ücretsiz izne çıkarıldı.
• Çalışma yaşındaki kadınların yüzde 42’si ev içi işlerle ilgilenmek, çocuklar ve yaşlılara bakmak zorunda olduğu için iş gücüne dahil olamıyor.
• Türkiye’de her üç kadından ikisi ekonomik hayatın dışında. Bu kadınların 11 milyonu bakım sorumluluğu nedeniyle iş gücüne katılamıyor. Üstelik kadın işsizliği, erkek işsizliğinden yüzde 39 daha fazla.
“UÇURUM ÜÇ ASIRDA KAPANIR”
“Veriler de gösteriyor ki eğer şimdi harekete geçmezsek ekonomiye katılım alanında kadın ve erkek arasındaki uçurum ancak 267 yıl sonra kapanabilecek” uyarısında bulunan KEDV, “Bu karanlık tabloyu değiştirmenin yolu birlikte mücadele etmek! Hepimiz için #dahaeşitbirgelecek ancak kadınların hayatın her alanında maruz kaldıkları eşitsizlikler giderilirse kurulabilir. Sen de #dahaeşitbirgelecek istiyorsan kampanyaya ismini ekle, binlerce dar gelirli kadının yanında olduğunu göster, mücadelelerini destekle!” çağrısını yaptı.
KEDV NELER YAPIYOR?
• Yoksul mahallelerde mahalle yuvaları kurulması ve yaşlı bakım hizmetlerinin yaygınlaşması için çalışıyor.
• Kadınların mahallelerinde bir araya gelmeleri, kendi sorunlarına çözüm önerileri geliştirmeleri için alanlar açıyor, iş birlikleri kurmalarını sağlıyor.
• Daha çok kadının, kooperatifler aracılığıyla üretime katılması için finansal ve teknik destekler veriyor.
• Mikro krediler ile dar gelirli kadın girişimcilere finansman sağlıyor.
• Kadınların el emeği ürünlerini geliştiriyor, pazarla buluşturuyor.
• Daha fazla kadının hayatın her alanında aktif katılımcılar olmaları için eğitimler veriyor.
(Fotoğraf: Ekmek ve Gül dergisi)