Kadınlar haklarını öğreniyor

Pandemi nedeniyle ara verilen Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı yeniden başladı. Eğitim programında kadının ekonomik hakları, örgütlenmesi, toplumsal cinsiyet rolü, anayasal ve medeni hakları, feminizm gibi konu başlıkları işleniyor

17 Kasım 2022 - 10:46

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP), kadınların eşit yurttaşlar olarak haklarını bilmeleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. KİHEP eğitimleri, Kadıköy Belediyesi ve Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği arasında 2018 yılında yapılan protokol ile Kadıköy Belediyesi Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nde verilmeye başlandı.

“EĞİTİM 16 HAFTA SÜRÜYOR”

Kadınların bir arada daha güçlü olduğunun farkında olarak haklarını bilmesinin, dayanışmacı bir bakış açısıyla birlikte öğrenmenin ve tartışmanın değerli olduğunun düşünülmesinden hareket eden Kadıköy Belediyesi, KİHEP eğitim gruplarını açmaya devam ediyor. Pandeminin ardından bu yıl Ekim ayında Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nde başlayan eğitim programı, 16 hafta sürecek.

“TOPLUMSAL CİNSİYET EĞİTİMİ”

18 yaş üstü kadınların katıldığı eğitim programında, kadının insan hakları bağlamında anayasal ve medeni hakları, kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet, şiddete karşı stratejiler, kadının ekonomik hakları, iletişim becerileri, kadının doğurganlık hakları, kadın cinselliği, toplumsal cinsiyet rollerine duyarlı çocuk eğitimi ve çocuk hakları, kadın ve siyaset, feminizm ile kadın hareketi ve kadın örgütlenmesi konuları ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor. 

Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’ndeki eğitim programına konuk olduk, hem katılımcıların hem de eğitmen Dilek Karabenk'in görüşlerini aldık.

“BİRLİKTE ÖĞRENİYORUZ”

“Eğitim 4 Ekim'de başladı. 16 hafta sürecek. Ocak ayının sonu gibi bitmesini planlıyoruz.” diyen Dilek Karabenk, şöyle devam etti: “Her salı bir araya geliyoruz. Program boyunca farklı konular konuşuyoruz. Kadının insan haklarını düşündüğümüzde geniş bir perspektife ihtiyaç duyuyoruz. Programın, kadının ekonomik hakları, örgütlenmesi, anayasal ve medeni haklar, feminizm hareketine kadar geniş bir yelpazesi var. İçeriklerin tamamını aslında birlikte öğrenerek, yeniden bilgi üreterek ve deneyimleri paylaşmış oluyoruz. Birlikte öğrenme ve bilinç yükseltme grubu olarak düşünebiliriz.”

“ARKADAŞLARIMA DA ÖNERİYORUM”

Programın katılımcılarından Rabia Tosun, “Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencisiyim. Kadın ve çocuk alanında çalışmak istiyorum. Bana fayda sağlayacak programlara katılmaya çalışıyorum. Bu tür eğitimlerle hem kendimin hem de başkalarının hayatına dokunabilirim. Eğitmenimiz Dilek Hanımın anlatımı çok iyi. Arkadaşlarıma da bu eğitimi öneriyorum.” dedi.

“DAHA GÜÇLÜ OLMALIYIZ”

Diğer bir katılımcı Özlem Sezer ise şunları söyledi: “Bulunduğumuz coğrafyada yaşamak mücadele gerektiriyor. Hem iş hem de sosyal yaşamda mücadeleyi verirken daha güçlü olmalıyız. Sosyal statümüz, ekonomik koşullarımız ne olursa olsun aynı sorunları yaşıyoruz.  O yüzden bu tür eğitimler önem kazanıyor. Burada her bir konu başlığı altında paylaşılan bilgiler çok kıymetli. Herkes bu ve buna benzer eğitimlere katılmalı.”

Başvurular alındıkça yeni eğitim programları oluşturulacak.Bilgi almak ve eğitime katılmak için Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’ni (0216) 349 11 89 ve (0216) 418 21 75 numaraları telefonlardan arayabilirsiniz.


ARŞİV