Kadınlar öz savunma öğreniyor

Kadınlara olası bir saldırı anında kendilerini doğru şekilde savunabilmeleri için Rasimpaşa Mahalle Muhtarlığı tarafından “Öz Savunma Eğitimi” verilmeye başlandı

17 Ekim 2024 - 11:29

Kadına karşı şiddet her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz haftalarda üst üste gelen kadına karşı şiddet, taciz ve gasp gibi olaylar karşısında kadınlar kendilerini nasıl savunmaları gerektiğine dair çeşitli yollar aramaya başladılar. Elektroşok ve biber gazı taşımak gibi çözümlerin yanı sıra saldırı anında saldırgana karşı doğru  öz savunma ile kendini korumak başlıca yöntemler arasında yer alıyor. 
Bu talebe karşı Rasimpaşa Mahallesi Muhtarlığı bir “Öz Savunma Atölyesi” düzenlemeye başladı.  Sadece kadınlara eğitim verilen atölyede pek çok öz savunma teknikleri öğretiliyor. Krav Maga eğitmeni olan Gizem Aktürk ve Elif Karaman Özcan tarafından verilen eğitimler toplam 4 hafta sürecek. 13 Ekim Pazar günü başlayan eğitimler 3 Kasım Pazar günü son bulacak. Pazar günleri saat 10.00 ile 11.30 arasında Tasarım Atölyesi Kadıköy’de düzenlenen eğitimlere katılım ücretsiz olup katılmak isteyenler Rasimpaşa Mahallesi Muhtarlığı ile iletişime geçerek kayıt oluşturabilir. Katılımcılardan köy okullarına gönderilmek üzere bir kitap getirmeleri özellikle rica ediliyor. 

EN DOĞRU YÖNTEM HEP BİRLİKTE BULUNUYOR
Atölye doğru duruş eğitimiyle başladı. Doğru duruşu öğrendikten sonra ikili mücadelede duruş farkı test edildi. Vücudun ve boynun doğru duruşunun savunmaya olan etkisinden sonra ellerin doğru konumu ve tehlike anında uygulanabilecek birkaç farklı saldırı metodu gösterildi. Fiziksel eğitimin yanı sıra katılımcılarla karşılıklı sohbetler sırasında katılımcılardan gelen sorulara da birlikte cevap arandı. Katılımcıların deneyimlediği çeşitli fiziksel şiddet ya da taciz olaylarında bulundukları alan, verdikleri tepki ve verilebilecek tepkiler üzerinde eğitmenler ve katılımcılar birlikte zihin jimnastiği yaparak öncesi ve sonrasını da düşünerek en doğru tepkileri tartıştı. Örneğin dolmuş, otobüs gibi kapalı alanlarda yaşanan taciz olaylarında en gerçekçi çözümler üzerine tartışma yapılarak çeşitli yöntemler üretildi. Eğitmenler Elif Karaman ve Gizem Aktürk, “Biz bu yöntemleri klasik bir savunma metodu olarak geliştirmedik. Kadınlara verdiğimiz her eğitimde yeni bir yöntem yeni bir çözümü birlikte bularak ideale yakın tepkileri ve savunma yöntemlerini ürettik. Yani burada konuşulan ve eğitimi verilen her şey aslında birer yaşanmışlık sonucunda oluşturulmuş bir bütün.” şeklinde konuştu.


“DOĞRU ANDA DOĞRU REAKSİYON”
Eğitimde sadece fiziksel olarak öz savunma eğitimi değil aynı zamanda riskli anlarda doğru analiz nasıl yapılır konularında da bilgi verildi. Tehlike anında yapılan durum analizinde 3 temel soruyu kendimize sormamız gerektiğini söyleyen eğitmen Elif Karaman Özcan, “Canıma zarar gelebilir mi? Malıma zarar gelebilir mi? Sevdiklerim tehlikede mi? Bu sorulardan hepsi hayır ise burada doğru olan riski almadan oradan uzaklaşmak olacaktır. Her şeyden önemlisi fiziksel olarak hasarsız bir şekilde tehlikeden uzaklaşmak. Ne zaman ki tehlikeden kaçılamaz noktaya gelinirse o zaman burada verdiğimiz eğitimlerden uygulamayı öneriyoruz. Aldığımız risk bizim canımız, eğer tehlike çemberinden çıkma ihtimalimiz varsa bunu değerlendiriyoruz öncelik her zaman bizim hayatımız.” şeklinde konuştu. Gizem Aktürk de “Biz tehlikeden uzaklaşmak diyoruz. Özellikle kaçmak kelimesini kullanmıyoruz zihnimizde yanlış bir algı yaratmaması için. Kurban kaçar, korkak kaçar, mağdur kaçar. Biz bunlardan hiçbiri değiliz. Tehlikeyi fark ettiğinde kendini güvenli bir alana çekmek isteyerek tehlikeden uzaklaşmak isteyen bireyleriz.” şeklinde konuştu.


ARŞİV