Kadınlar soruyor, hukukçular yanıtlıyor

Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi hukuki danışmanlık hizmetiyle kadınların “Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma ne demek? İşten çıkacağım ne yapmalıyım?” gibi birçok sorusunu yanıtlıyor

28 Şubat 2019 - 11:49

Kadıköy Belediyesi Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi açıldığı tarihten itibaren kadın, erkek, engelli, çocuk, LGBTİ, göçmen ve mültecilere yönelik, onları koruyan, destekleyen, güçlendiren, yol gösterici çalışmalar yapmaya devam ediyor. Düzenlediği atölyeler ile kadınlarla hem haklar hem de sağlık alanında önemli bilgiler paylaşan ve psikolojik danışmanlık hizmetiyle de kadınların psikolojik olarak güçlenmesini amaçlayan Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi, hukuki danışmanlık hizmetiyle de kadınların hukuki süreçler hakkındaki sorularına cevap veriyor.

Avukat Aysu Melis Bağlan,  Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nin açıldığı günden beri hukuki danışmanlık alanında aktif olarak hizmet verdiğini dile getirdi: “İstanbul’un her yerinden danışan kabul ediyoruz. Çünkü danışanlar ile vekâlet ilişkisi kurmuyoruz. Danışanın bir sorusu vardır o yüzden bir defalığına gelmiştir.  Ya da ara ara gelecektir. O yüzden Ümraniye’den, Çekmeköy’den, Kağıthane’den ve Üsküdar’dan çok fazla danışan var. Gelen kişiler danışmanlık hizmetini ya arkadaşından duymuş ya da belediyemizin internet sitesinden görmüş. Birlikte çalıştığımız derneklerden de yönlendirmeler oluyor. Örneğin Mor Çatı’dan yönlendirme yapılıyor.”

BOŞANMA İLK SIRADA

“Kadınların çoğu boşanma talebiyle geliyor. Bu bir gerçek.” diyen Avukat Aysu Melis Bağlan, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma ne demek?,  Bir anlaşmalı boşanma dilekçesine ek olarak konulacak protokolde ne yazmalı? Soruları en çok sorulanlar. Mal rejimi ve nafaka herkese göre değişen konular. O yüzden gelen kişilere ‘Arkadaşımda şöyle olmuştu’ gibi tavsiyelere başvurmamaları gerektiği önerisinde bulunuyoruz. Çünkü bu konular biriciktir ve tektir. Diğer bir taraftan tebligat alındığı ilk andan itibaren hiçbir hukuki iş ve işlem yapmadan önce avukata gelin uyarısında bulunuyoruz. Ülkemizde tebligattan kaçma gibi bir alışkanlık da var. Örneğin evde bulamamışlardır ve tebligatı muhtara bırakmışlardır. O tebligat alınmıyor. Kaçmak iyi değil. Alınmadığı zaman hukuki sonuçlar yürürlüğünü kaybetmiyor. O yüzden hukukta da ilk müdahale önemli. Çünkü süreler işliyor. Bu nedenle haklarını kaybetmemeleri için biz buradayız ve onları bekliyoruz.” Dedi.

HEM HUKUKİ HEM PSİKOLOJİK DESTEK

Merkeze başvuruda ikinci sırada iş davalarının yer aldığına işaret eden Aysu Melis Bağlan, “İşten çıkacağım ne yapmalıyım?, İşten çıkarılıyorum, tazminatımı alabilir miyim?, İş akdimi nasıl fesh edebilirim?, Noterden ihtarname çektiğimde ne olacak? gibi çok sıcak soru geliyor. Sorumluluk gerektiren bir durum. Örneğin buradan çıktıktan sonra  hemen notere giderek iş akdini feshedebiliyor. Şiddet gördüm ne yapabilirim? diye gelen kişiler de var. Bu kişilere hem hukuki hem de psikolojik destek veriyoruz. Maddi durumu iyi olmayan danışanları ileriki süreçlerde ihtiyaç duyacağı avukat desteği için baroya da yönlendirebiliyoruz.” diye konuştu.

Adres: Rasimpaşa Mahallesi, İskele Sokak, No: 2  Kadıköy/İstanbul

Telefon: 0530 153 16 15/ 0216 349 11 89 - 418 21 75


ARŞİV