Caddebostan’da açılan kadınların dükkânı Potlaç’ta, hem kadın dayanışması hem kadınların bin 400 ürünü var!
Gökçe UYGUN
Kadıköylü kadınların el emeği ürünlerini satışa çıkardığı dayanışma dükkânı Potlaç, Caddebostan’da hizmete girdi. Caddebostan Kültür Merkezi giriş katındaki Potlaç Dükkân’ın açılışı, geçen cuma günü yani 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde yapıldı. Bu günün seçilmesinin nedeni de kadınların ekonomik güçlenmelerinin desteklenmesi; dayanışma ve örgütlenme deneyimlerinin görünür kılınması…
140 KADININ 1400 ÜRÜNÜ
Kadıköylü kadınların, CHP’nin kadın yöneticilerinin, Kadıköylü kadın muhtarların ve tabi erkek destekçilerin de katıldığı tören, Potlaç hikâyesinin evveli ve şimdisinin anlatıldığı kısa bir film-video gösterisiyle başladı. Kadınların hâkim olduğu törende, Kadıköy Belediyesi’nin kadın odaklı bir yerel yönetim olduğu, kadın çalışanlarının sayıca çokluğu ve kadın projelerine özel önem verildiği belirtildi.
Sık sık ‘Yaşasın kadın dayanışması’ sloganları eşliğinde, coşku ve heyecanla geçen törende ilk konuşmayı yapan Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Duygu Adıgüzel, sözlerine “Direnen ve mücadele eden, bu nedenle katledilen kadın kardeşlerimi mücadelelerinde anıyor ve onları selamlıyorum.” diyerek başladı. Adıgüzel, “25 Kasım biz kadınlar için çok önemli bir gün çünkü biz kadınlar çok fazla şiddete uğruyoruz hayatın içinde. Şiddet sadece fiziksel ya da cinsel şiddet demek değil, ekonomik şiddet de var. Biz tüm bu baskılara karşı kadın dayanışmasını büyütmeyi hedefliyoruz” diyerek, Kadıköy Belediyesi’nin kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair çalışmalarını anlattı. Potlaç’ın da bu projelerden biri olduğunu söyleyen Adıgüzel, Moda’daki pazarda 19 hafta boyunca tezgâh açarak satış yapan 347 kadından 181’inin daha önce hiçbir satış, kermes gibi bir deneyimi olmadığını belirtti. Adıgüzel, Potlaç Dükkân’da 140 kadının bin 400 ürününün satışa çıktığını belirterek, “Potlaç Dükkân ve diğer projelerimizle amacımız kadınların güçlendirilmesi, kendi ayaklarının üstünde durmaları, asla korkmamaları. Bu yol, kadın dayanışmasının yolu” diye konuştu.
“POTLAÇ; DAYANIŞMA HİKÂYEMİZ”
Potlaç’ın yaratıcı ve destekçilerinden Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne atıfta bulunarak, “Bu mücadelenin anahtarı kadınların dayanışması. Potlaç da bizim dayanışma ve üretim hikâyemiz” ifadesini kullandı. Yalçın, şunları söyledi; “Bu hikâye tüm kadınların hikâyesi çünkü biz kadınlar kendimizi bildik bileli üretiyoruz. Evde, okulda, işte… Kurduğumuz ilişkilerle dayanışma üretiyoruz. Hayatla bağımız o kadar güçlü ki bizim can sıkıntısı gibi bir tanımımız yok. Yaşadığımız her anı anlamlı kılmanın yollarını buluyoruz. Ürettiğimiz şeyleri de kimi zaman kendimize saklıyoruz, satmaya kıyamıyoruz. Bugün bu dükkânda birbirinden farklı düşünce ve sebeplerle tasarlanan ve aslında sizi yansıtan ürünler var. Bu ürünler, insanlar tarafından takdir edilecek, sizin hayatınızdan çıkıp başkalarınınkine girecek. Ve en önemlisi kadınlar yeni kazanımlar elde edecekler. Hem sosyal olarak beslenecek hem de ekonomik olarak güçlenecekler. Bu bir başlangıç. Bu ağa daha fazla kadını katmayı, farklı üretim modelleri geliştirmeyi ve kooperatifleşmeyi hedefliyoruz.”
Bahar Yalçın, gerçek bir demokrasi için kadınların kendilerini özgür ve güvende hissetmelerinin gerekliliğine işaret ederek, “Kadınların mücadele etikleri her alanda başarılı olduklarını çok yakın zamanda gördük. Tecavüzcülerin aklanmasına izin vermedik. Kadın mücadelesi ve dayanışması hep sürecek. Kadıköy’den tüm Türkiye’ye, kadınların ekonomik olarak güçlendiği ve sosyal yönden desteklendiğinde ne kadar sağlıklı bir toplum olabileceğini göstereceğiz” yorumunu yaptı.
‘POZİTİF’ BİR MÜCADELE…
Açılışta son sözü alan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise kadınların, toplumdaki nüfusları oranında hayatın her alanında temsil edildikleri müddetçe demokratik, özgür bir ülke olabileceğimizi vurgulayarak, “Şair demiş ya ‘Mutluluğun resmini yapabilir misin?’ diye. Aslında yapabiliriz. Mutluluğa doğru yürümek gerek. Bu bir mücadele ama pozitif bir şey, savaş, şiddet değil mutluluk mücadelesi. Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi ve eşit temsillerinin sağlanması gerek. Bunun için dayanışma içinde olan Kadıköylü kadınlar, Potlaç projesini başlattı, başarıyla yürütüyorlar ve daha da sürdüreceklerine inanıyorum. Bu dayanışmanın Kadıköy’e, İstanbul’a ciddi katkıları olacak. Şiddetin, terörün ortadan kalkmasın başka yolu yok” diye konuştu.
1 KADIN 10 ÜRÜN
● Kadıköy Belediyesi’nin Kadıköylü kadınların talebi üzerine, alternatif bir kadın ekonomisi ve dayanışma ağı oluşturma anlayışıyla başlattığı POTLAÇ Projesi kapsamında 2016 Yaz dönemi süresince kadınlar, her hafta 3 gün olmak üzere 19 hafta Moda’da stant açtı. Pazardan proje sonunda 350 kadın, 21 kadın ve LGBTİ örgütü faydalandı.
● Potlaç ağında olan tüm Kadıköylü kadınlar, ürün satış deneyimlerini, çeşitlendirerek Potlaç Dükkân’da sürdürüyor. Pazartesi hariç her gün, 10.00-21.00 saatleri arasında açık olan dükkânda tasarım takılar, bez bebekler, dikiş- nakış ürünleri, yağlı boya resimleri, atık malzemelerden çanta, cam ve seramik hediyelikler gibi birbirinden farklı el emeği ürünler yer alıyor.
● Kadıköy Belediyesi’nin mülkünde olan dükkan, belediye tarafından kadınların ekonomik güçlenmelerini desteklemek için satış olanağını gerçekleştirecek bir zemin olarak filli kullanıma açıldı.
● Belediye görevlisi iki kadın, dükkânda kolaylaştırıcı olarak görev yapıyor. Kadınların ürünlerine kendi koydukları fiyatla satmaları sağlanıyor.
● Ürünleri Kadıköy Belediyesi seçmiyor. Vergi muafiyet belgesi olan her kadın 10 ürünüyle dükkânda yerini alabiliyor. Kadınlar istedikleri ürünlerini koyabildikleri gibi, değiştire de biliyor. Ürünler barkod sistemi ile kayıt altında, satış süreci sistemden böylece takip ediliyor. Satılan ürünlerin ödemesi de her ayın son haftası kadınlara nakit olarak yapılacak.
● Ürün sirkülâsyonunda 15 gün kuralı geçerli. Yani satış için ürünü dükkâna koyan bir üretici kadın, 15 günde bir dükkana uğrayarak teslim ettiği 10 üründen hangilerinin satıldığını öğrenebiliyor, satılmayan ürünün yerine de satışını daha olası gördüğü başka ürünü koyabiliyor.
● “Senin ürünün benim ürünüm” ilkesiyle, dönüşümlü olarak dükkanda görev alacak olan Potlaçlı kadınlar, kendi ürünü dahil tüm ürünlerin yerleştirilmesi, satılması sürecinde görev alıyor ve herhangi bir ürün için pazarlık kabul etmiyor.
Potlaç Başvuru Masası: Hasanpaşa Mah.Uzunçayır Cad. No. 24 Kadıköy
Telefon: 0216 5459350