Kadınların yanında bir yerel yönetim

25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Kadıköy Belediyesi’nin kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadını güçlendirmek için yaptığı çalışmaları derledik

20 Kasım 2020 - 10:21

25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün arifesinde yayınlanan veriler erkek şiddetinin artarak devam ettiğini gösteriyor. bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, Ekim ayında en az 23 kadını öldürdü, en az 80 kadına şiddet uyguladı.  Aralarında oğlan çocukların da olduğu en az 25 çocuğu istismar eden erkekler, en az yedi kadını taciz etti.  Kasım ayının yalnızca ilk iki haftasında 20 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Hemen her gün bir kadının öldürüldüğü ya da şiddete maruz kaldığı ülkemizde sivil toplum örgütleri, dayanışma ağları kadar kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin kadını şiddetten korumaya karşı yaptığı çalışmalar da bu yüzden hayati önem taşıyor.

Kadıköy Belediyesi de kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yıllardır mücadele eden ve örnek olan yerel yönetimlerden biri. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, 6284 sayılı yasanın ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için pek çok farkındalık çalışması yapan Kadıköy Belediyesi, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarıyla da kadına yönelik şiddeti önlemeye, kadını güçlendirmeye yönelik çalışmalarını ara vermeksizin sürdürüyor. 25 Kasım dolayısıyla pandemi nedeniyle şiddet gören ya da farklı biçimlerde mağdur edilen kadınlara yönelik çalışmalar da sürdüren belediyenin çalışmalarını derledik.

KADIN DAYANIŞMA BİRİMİ

Bu yıl üç yaşına giren Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren, Kadın Dayanışma Birimi, her türlü ayrımcılıkla mücadele etmek, kadın örgütlenmesi ve dayanışmasını güçlendirmek için hizmet veriyor. Hem başvuran kadınlara hem de Kadın Sığınma Evi ve Kadın Yaşam Evi’ndeki kadınlara destek veren birimde toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı fiziksel, cinsel, ekonomik, sosyal, psikolojik, dijital şiddetle ilgili kadınların desteklenmesi ve güçlenmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.

FLÖRT ŞİDDETİ ATÖLYESİ

Üniversite ve lise çağındaki gençlere yönelik hazırlanan bir programda toplumsal cinsiyet, şiddet türleri ve güvenli ilişki üzerine dört saatlik atölye çalışması yapılıyor. Flört şiddeti konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen atölyeler Covid-19 nedeni ile önümüzdeki günlerde online olarak yapılmaya devam edecek.

KİHEP EĞİTİMLERİ

Kadınları güçlendirmek amacıyla Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği tarafından oluşturulan ve 25 yıldır uygulanan Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP), üç yıldır Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde veriliyor. 18 yaş üzeri kadınlara yönelik 16 haftalık bir eğitim programı olan KİHEP, kadınlara kamusal (ekonomik haklar, medeni haklar, örgütlenme, kadın hareketi ve siyasi haklar gibi) ve özel (doğurganlık hakları, cinsel haklar, toplumsal cinsiyete duyarlı çocuk yetiştirmek, iletişim gibi) hakları anlatılıyor. Haklarına sahip çıkmaları için kadınlara bilinçlendirici ve güçlendirici grup çalışmalarının de verildiği program oldukça zengin bir programa sahip. Kadınların kendini daha iyi ifade etmesini, özgüven artışını sağlayan eğitimler kadınlarda olumlu değişimler sağlıyor.

KSEP EĞİTİMLERİ

Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından koordine edilen eğitimlerden bir diğeri de Türkiye Aile Sağlığı Planlama Derneği ile işbirliği içinde verilen, 13 haftadan oluşan, kadınların yaşam ortamlarını iyileştirecek temel koruyucu sağlık davranışlarının geliştirilmesini ve sağlık kurumlarından koruyucu sağlık hizmeti talep bilincinin arttırılmasını amaçlayan Kadın Sağlığı Eğitim Programı. KSEP programı 18-55 yaş arası kadınlarla yürütülen 13 haftalık eğitim programı. Program kapsamında kadınlara üreme organları ve işlevleri, temizlik ile beslenme, üreme sağlığını koruyucu davranışlar, iletişim, cinsellik, haklar, çocuklar ile ergenlik ve genel sağlığı koruyucu davranışları hakkında bilgiler veriliyor.

KADIN SIĞINMA EVİ

Kadıköy Belediyesi Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 Sayılı Kanun kapsamında 2008 yılından bu yana sığınak hizmeti veriyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olarak işleyen sığınak, 18 yaş üzeri kadınların ve varsa yanlarındaki çocuklarının öncelikle şiddet ortamından uzaklaşmalarını ve güvenli bir ortamda barınmalarını sağlıyor. Sığınma evinde kaldıkları süre boyunca her kadın ve çocuk için bireysel planlanan ihtiyaç analizine göre kadın ve çocuklar destekleniyor ve sığınak sonrası için hayatlarını düzenlemeye dönük hukuki, ekonomik, eğitsel vb. çalışmalar yapılıyor.

KADIN YAŞAM EVİ

Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı kadına yönelik önemli çalışmalardan biri de Kadın Yaşam Evi projesi oldu. Şiddete maruz kalan kadınlar, sığınma evlerine geçtiklerinde, mevzuat gereği 12 yaşından büyük oğullarını götüremiyor. Çocuklarından ayrı kalmak istemeyen kadınlar bu yüzden şiddet ortamında yaşamaya devam ediyor. Belediye kadınların yaşadığı şiddet döngüsünü sonlandırmak amacıyla Türkiye’de ilk kez Kadın Yaşam Evi’ni açtı. Ağustos 2020’de açılan Kadın Yaşam Evi sayesinde şiddete maruz kalan ve 12 yaş üzeri erkek çocuğu olan kadınlar Kadın Yaşam Evi’nde kalabiliyor. 

Proje kapsamında belediyeye ait altı daire yaşam evine dönüştürüldü. Kadın ve çocuğuna tahsis edilen ve fatura giderleri ile ev eşyalarının belediye tarafından karşılanan evde, kadınlar yeni bir yaşam kurana kadar, çocuklarından ayrılmak zorunda kalmadan geçici olarak konaklayabiliyor.

ALO KADINA ŞİDDET HATTI

Alo Kadına Şiddet Hattı olan 0216 349 9 349 numaralı hat, fiziksel, psikolojik, sosyal, duygusal, cinsel ve ekonomik şiddet türlerine maruz bırakılan kadınları veya tanık olan bireyleri bilgilendiriyor ve ihtiyaç duydukları kaynaklara yönlendiriyor. Danışma ve dayanışma hizmeti veren hat, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) işbirliği ile şiddet ve istismara uğrayan kadınların psiko-sosyal, sosyo-ekonomik, hukuki ve sığınma sorunlarına çözümler üretiyor.

POTLAÇ

Kadınların kendi hayatları üzerinde söz sahibi olmaları için sosyal ve ekonomik yönden güçlenmelerini destekleyen Kadıköy Belediyesi tarafından 2016 yılında başlatılan ve 1280 kadına ulaşan Potlaç Projesi ile kadınlar büyük bir dayanışma ağı ördü. Projede, kadınlar kooperatif kurma yönünden desteklendi ve üç yıllık örgütlenme deneyiminin ardından, Şubat 2019 tarihinde nihai hedef olan kadın kooperatifini kurdu. Potlaç Kadın Kooperatifi işbirliği ile, Potlaç Projesi tüm faaliyet alanları (Moda Pazaryeri, CKM Dükkan, Feneryolu Dükkanlar) üzerinden Kadıköylü kadınlara hizmet vermeye devam ediyor

  SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI

Kadıköy Belediyesi yüz yüze iletişimin minimuma indiği Covid-19 sürecinde kadınların yaşadıkları hak kayıpları, uğradığı dijital şiddet, destek mekanizmalarına ulaşım yolları, sağlık hizmetlerine ulaşımda yaşadıkları sorunlar ile ilgili sosyal medyada ve bilboardlarla bilgilendirme mesajları yayınladı. Her hafta bir konu ele alınarak hazırlanan bu görsel çalışmalar Kadıköy’de görünürlüğü en fazla olan lokasyonlarda ve Kadıköy Belediyesinin sosyal medya araçları aracılığıyla paylaşıldı.

SOSYAL HİZMET MERKEZLERİ İLETİŞİM BİLGİLERİ

Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi

Rasimpaşa Mahallesi

İskele sok. No:2 – Kadıköy

0216 418 21 75 / 0216 349 11 89

Bağlı olduğu mahalleler: Rasimpaşa - Fikirtepe – Dumlupınar- Hasanpaşa – Eğitim

Kuşdili Sosyal Hizmet Merkezi

Osmanağa Mahallesi

Hasırcıbaşı cad. No:2 K:4 – Kadıköy

0216 349 61 67

Bağlı olduğu mahalleler: Osmanağa - Caferağa - Zühtüpaşa

Koşuyolu Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi

Koşuyolu Mahallesi

Mahmut Yesari cad. No:84 – Kadıköy

0216 337 21 21

Bağlı olduğu mahalleler: Acıbadem – Koşuyolu

19 Mayıs Sosyal Hizmet Merkezi

19 Mayıs Mahallesi

Sultan sok. No:28 – Kadıköy


ARŞİV