Kahve deyip geçmeyin. Geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan meşhur içeceğin hazırlanışı da sunumu da ayrı bir özen istiyor…
Mustafa SÜRMELİ
Hazırlanışından sunumuna, fincanından cezvesine, kokusundan lezzetine kadar pek çok yönüyle muhabbet ortamlarının vazgeçilmezi kahve, yüzyıllardır kültürümüzün ayrılmaz bir parçası.
Cadde ve sokakları, kahve dükkânlarıyla dolu Kadıköy’de kahve tüketme kültürü de değişiyor. Kahve dükkânları arttıkça kahvenin hazırlanışından tüketilişine kadar pek çok konu muhabbetlerin bir parçası oluyor. Biz de siz okurlarımız için birkaç kahve dükkânını ziyaret edip, kahvenin ilginç hazırlanış yöntemleriyle ilgili bir araştırma yaptık. Ama öncesinde kahveye dair birkaç bilgiyi paylaşalım.
Çeşitli kaynaklarda kahve kelimesinin Arapça “kahwa” sözcüğünden geldiği belirtilmekte. İlk olarak Habeşistan’da keşfedilip üretildiği rivayet edilen kahve, Yemen, Arap Yarımadası ve ardından Osmanlı’ya kadar yayıldı. Saray mutfağında kendine yer bulan kahve, 1554 yılında Tahtakale’de bir kahvehane açılmasıyla halk arasında da tanınır oldu. Yaklaşık 100 yıl sonra da Viyana’da ilk kahve dükkânı açıldı.
KAHVESİZ OLMAZ
Hazırlanması, pişirilmesi, sunumuna kadar adeta bir ritüeller dizisine sahip olan kahve, kimine göre bir alışkanlık, kimine göre geniş bir kültür... Bir içecek olmasından ziyade, önemli anların tanığı, sohbetlerin vazgeçilmezi.
Kelime anlamı itibariyle “rayiha” yani koku anlamına da geldiği kaynaklarda belirtilen kahve, günümüzde de sevilen bir içecek olarak ilgi görüyor. Geleneksel pişirme ve sunum yöntemlerinin yanı sıra günümüze özgü pişirme yöntemleriyle de hazırlanıyor. İşte Kadıköy’ü mesken eyleyen ilginç kahve dükkânlarından birkaçı:
PEDAL ÇEVİRİP KAHVE İÇMEK
Bu fotoğraf ne bir kimya deneyinden ne de bir laboratuardan. Bir kahvenin hazırlanış öyküsünden. Burası Kızıltoprak’ta bisiklet pedallı ilginç tabureleriyle dikkat çeken küçük bir kahve dükkânı. Adı da Tabure… Kariyer sahibi Berkay ve Işıl Yalçın çifti, kendi işlerinin patronu olmayı isteyince mekânı hizmete açmışlar.
Soğuk demleme (cold brew) ve Chemex denilen yöntemlerle kahve hazırlanışı ayrı bir görsel şölen sunarken, bisiklet pedallı taburede pedal çevirerek kahve içmek ise ilginç.
Mekân Salı-Cuma 08.30-20.00 Cumartesi-Pazar 09.30-20.00 arası açık.
DÖVME VE KAHVE BİRARADA
Tattoo &Coffee Mathilda’da butik kahveciliğin yanı sıra dileyen dövme de yaptırabiliyor. Tatlıları da unutmamak gerek. Hoşsohbet bir yer. Geçen yaz açılan mekân, semt sakinleri başta olmak üzere Kadıköy’e yolu düşenlerin uğrak yeri olmuş. Mücevher tasarımcısı Tuğba Hanım ile sahne dekor tasarımcısı ve dövme sanatçısı Ozan Bey’in şirin dükkanı. Sifon (Syphon) yöntemiyle kahve hazırlanışını öğrendik. İspirto ocağı üzerindeki su kaynadıkça, yukarıya doğru yükseliyor. Kaynamaya başlayınca kahve haznesine kahve konuluyor. 5 dakikada kahveniz hazır. Hazırlanışıyla görsel bir şov sunması, filtre kahveden çok daha hafif olması nedeniyle tercih ediliyor. Genç işletmeciler Avrupa seyahatlerinde de kahve kültürünü araştırıp, Kadıköy Moda’da bir dükkân açmaya karar vermişler.
Pazar günleri Coffee Mathilda tatilde. Diğer günlerde canınız kahve içmek isterse sabah 8.30 ile akşam 19.30 arası uğrayıp güzel bir kahve içebilirsiniz.
ÇEKİRDEK’TE TEK KİŞİ
Fenerbahçe semti sakini Salih Tunca Özgürer’in Caferağa Mahallesi’nde 2012’de açtığı kahve dükkânı, kahve tonlarındaki rengiyle karşılıyor sizi. Özgürer, kahveyi kendi kavuruyor, tatlıyı kendi yapıyor şirin dükkânında. Tek çalışıyor. İşletme okuduktan sonra Mutfak Sanatları Akademisi’nden pastacılık eğitimi aldı. Bir süre Londra’da yaşadı. Butik dükkân işletmeciliği üzerine kendini geliştirirken, restorancılık ve mutfak deneyimi kazanan genç işletmeci Kadıköy’e gelip bir kahve dükkânı açtı. İsmi de “Çekirdek”. Neden çekirdek sorumuzu ise “Zerre-i aşk vardır ya işte ondan. Herşeyin özü çekirdek değil mi” diye yanıtlıyor. Esspresso, Türk kahvesi, filtre kahvenin yanında mis gibi sıcak çikolata ve kekler, pastalar ise görülmeye değer.
Mekân 07.00-19.00 saatlerinde açık. Pazar günleri kapalı.
AROMATİK KAHVE İÇİN…
Kadıköy Moda’da şahsına münhasır bir başka kahve dükkânındayız. Ümit Altınbaş ilginç kahve hazırlama teknikleriyle dikkatimizi çekiyor. Bu konuda kendini yetiştirmiş. Aeropress yöntemiyle kahve nasıl hazırlanıyor, onu öğrendik. Sıcak su ve kahve birleştikten sonra 1 buçuk dakika kadar kahveye press yapılıyor ve süzülen kahve hazır hale geliyor. Yaklaşık 3 dakikada Aeropress kahveniz hazır.
Aeropress yöntemiyle syphon ve chemex’e göre daha aromatik ve daha gövdeli bir kahve hazırlanıyor. Aeropressin yanı sıra burada latte yapılırken, esspresso ile sütün buluşması görsellik açısından hoş görüntülere sahip. Mekân her gün 10.00-22.00 açık.