"Kamu sağlığı da tehdit altında"

Zühtüpaşa Mahallesi Rüştiye Sokak’ta ardı ardına hayvanlar zehirlendi. Nasıl bir zehirle karşı karşıya kaldıklarını bilmek istediklerini söyleyen Zühtüpaşa Mahallesi Muhtarı Çağla Göksu, “Çocuklar Kalamış Parkı’nda çimlerde, kumlarda oynuyor. Kamu sağlığı da tehdit altında. Kapsamlı bir rapor hazırlanmalı.” dedi.

12 Eylül 2024 - 13:11

Kadıköy Zühtüpaşa Mahallesi Rüştiye Sokak, 1 Eylül sabahına kedilerin, köpeklerin ve kuşların kimliği belirsiz kişiler tarafından zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmesi ile uyandı. Mahalle sakinleri sabahın ilk ışıklarında  hayatını kaybeden hayvanlar gördü. Kadıköy Belediyesi de gelen ihbarlar üzerine bölgeye gitti, sokaklardaki tüm mamalar belediye görevlileri tarafından önlem olarak toplandı. Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesindeki veteriner hekimler mahallede denetim yaptı; Temizlik İşleri Müdürlüğü personelleri de sokakları temizledi. Konuya ilişkin açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı da şunları söyledi: “Kadıköy Belediyesi olarak tüm Kadıköylüleri, sokak hayvanlarına sahip çıkmaya ve gerekli durumlarda belediyemizi acilen bilgilendirmeye çağırıyoruz. Bu vahim durumun takipçisi olacağımızdan da kimsenin şüphesi olmasın. Bir hayvanımızın bile zarar görmesine tahammülümüz yok.” 

“YAŞAM HAKLARINI SAVUNACAĞIZ”

1 Eylül’ün ardından katliamlar, 4 ve 6 Eylül tarihlerinde de devam etti. Yaşanan katliamların ardından belediye ve emniyet müdürlüğü görevlileri bölgede inceleme yaptı. Hayvanseverler de katliamların sorumlularının tespit edilmesi ve yargılanması için çağrı yaptı. Zehirlenen hayvanları kurtarmak için canla başla çalışan, Rüştiye Sokak’taki Kalamış Veteriner Kliniği önünde bir araya gelen yaşam hakkı savunucuları, “Bu kıyımın takipçisi olacağız. Sokak hayvanlarının yaşam haklarını savunacağız. Yeni katliamlara geçit vermeyeceğiz” diyerek tepkilerini dile getirdi. 

“ZEHİRLEYENLER BİR AN ÖNCE BULUNMALI”

Sahipli bir köpeğin sabah karşı 01.30 ile 02.00 saatleri arasında sokakta gezintiye çıkarıldığında yediği mama sonrası hayatını kaybetmesi ile ölümlerin başladığını söyleyen Zühtüpaşa Mahallesi Muhtarı Çağla Göksu, katliamların ardından yaşananları ve şu anki süreç hakkında şunları söyledi: “Mahallede yıllardır besleme yapan mahalle sakinleri var. Vefat eden köpeğin sahibi de o mamalardan yediğini sanıyor. Sabaha karşı köpek hayatını kaybediyor. Sonra zaten üzücü olaylar ardı ardına yaşanmaya başladı. Son bulmasını istiyoruz. Kadıköy Belediyesi ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yaptığı otopsi sonuçlarını merakla bekliyoruz. Nasıl bir zehir olduğunu merak ediyoruz. Zehirin satış noktaları araştırılmalı. Kapsamlı bir rapor hazırlanmalı. Ne ile uğraştığımızı bilmiyoruz. Bölgeler basınçlı su ile yıkanıyor. Belki su yeterli değil. Kamu sağlığı da tehlike altında. Kalamış Parkı’nda çimlerde, kumlarda çocuklar oynuyor. Çocuklar kedileri sevmek isteyecek. Polisler şu an kamera kayıtlarını inceliyor. Mahallede polisler görev başında. Burada nöbet tutan mahalle sakinlerimiz de var, sokakları ve Kalamış Parkı’nın orada geziyorlar. Geniş kapsamlı kameralar gerekiyor, kameraların sayısı artmalı. Kalamış Parkı ile Rüştiye Sokak arasında kamera takılmasını talep ettik. Bir an önce hayvanları zehirleyen kişi ya da kişilerin bulunmasını istiyoruz. Sokak hayvanları yaşam alanlarında güvenli bir şekilde yaşamalı.” 

 

 

ARŞİV