Kardeşlerin gazoz sevdası…

Doğma büyüme Kadıköylü olan Karaca kardeşler, baba yadigârı bakkallarında Türkiye’nin dört bir yanından gelen gazozlara ev sahipliği yapıyor

13 Ekim 2016 - 13:42
Kaan DERTÜRK
Ankara, Elvan, Zafer, Çaldağ, Olimpos… Bu isimler çoğumuza yabancı gelse bile gazozlarla büyümüş nesillerin aklına, tatlı anıları getiriyor. 
Bu tatlı anıları akla getirmekteyse Acıbadem Mahallesi Bedrettin Sokak’taki Mustafa ve Ufuk kardeşler tarafından işletilen Karaca Gıda’nın büyük payı var. 50 yıldır Kadıköy’de esnaflık yapan Karaca Kardeşler, babalarından kalma bakkallarında çocukluk özlemleri gazozlara kucak açıyor. Türkiye’nin farklı yörelerinden farklı lezzetlere sahip gazozları İstanbullular ile buluşturma amacıyla yola çıkan kardeşler ile söyleştik. Karaca Kardeşler, “Gazoz dendiğinde aklınıza sadece Çamlıca ve Uludağ geliyorsa eğer, daha tatmanız gereken 65’i aşkın gazoz var.” diyor.

“TEDAVÜLDEN KALKMAMIŞ”
• İki kardeşin gazoz sevdası nasıl başladı?
Gazoz biriktirmeye hobi olarak küçük yaşta başladık. Elvan, Ankara, Zafer… Biz bu gazozlar ile büyüdük. Çocukluğumuzda aldığımız tadı tekrardan yakalamak istedik. İlk etapta gazoz üreticilerine ulaşmaya çalıştık. Meğer çocukluğumuzun gazozları hiçbir zaman tedavülden kalkmamış. Yerelde daha küçük işletmeler olarak hayatta kalma savaşı veriyorlarmış. Biz de çocukluğumuzda güzel anılar biriktirmemizi sağlayan gazoz markalarına borcumuzu ödemek istedik. Bakkalımızda, Anadolu’nun gazoz markalarına kucak açtık. Ankara ve Elvan gazozları ile başlayan maceramızda, bakkalımızda şu an 65 çeşit gazoz var.
• Gazoz meraklıları buradan hiç eksik olmuyordur herhalde?
Hiç olmuyorlar. Bu işin sevdalıları yalnızca bizler değiliz. Birçok müşterimiz var. Özellikle “Yeni neler var?” sorusunu günde onlarca kez alıyoruz. 30 yaş üstü insanların gazozlara karşı özel bir ilgileri var. Onları çok iyi anlıyoruz Nostaljinin yarattığı bir mutluluk bu. Bizi sosyal medyadan duyup “Zafer gazozu sizde varmış” diye gelenler var. Bu insan çocukluğundaki Zafer gazozunu arıyor ve gelip bizde buluyor. Bu mutluluğu birlikte paylaşıyoruz. Gazozumuzu içip sohbetimizi yapıyoruz. Bugünlerde fazlasıyla ihtiyacımız olan hoş şeyler bunlar.
• Gazoz kapağı biriktirenler de sıkı takipçileriniz arasındadır diye umuyorum…
Kesinlikle öyle. Gazoz kapağı biriktirmek yine bizim hobimiz gibi. Çocukken biz de az gazoz kapağı biriktirmedik. Çok değişik istekleri olanlar oluyor mesela. Bir gün birisi telefon açıp “Siz gazozları açın, mahalleye dağıtın. Çocuklar içsinler. Ben sadece kapaklarını istiyorum. Kargo ile yollarsanız sevinirim” dedi. Böyle istekler de alıyoruz yani. Hayatı boyunca gazoz kapağı biriktirmiş ve koleksiyonunda eksik olan kapağa bizdeki gazoz ile sahip olacak. Kırmıyoruz biz de yolluyoruz. Maksat gazoza olan düşkünlük bitmesin.

1 LİRAYA GAZOZ
• İstanbul’da hiçbir yerde bulunmayan gazozlar sadece sizde var. Bu durum fiyatları nasıl etkiliyor? Gazozlar pahalı mı?
Biz bu işe çocukluk hevesimiz ile başladık. Keza öyle kalmasını da istiyoruz. Bizim gazozlardan hiçbir kazancımız yok. Maksat ülkemizdeki gazoz merakı devam etsin. Yöresel ve unutulmaya yüz tutmuş gazozları bakkalımızda satıyoruz. Bu iş için tek bir fiyat politikası belirledik. Tüm gazozları bir liraya satıyoruz. Marka fark etmeden hem de. Mesela ‘Good’ marka gazozları bazı kafeler bizden bir liraya alıp kendi kafelerinde beş liraya satıyorlar. Bizim böyle hırslarımız ya da isteklerimiz yok. Tek arzumuz gazozlar bilinsin ve unutulmasın. Eğer buna katkı sağlayacaksak ne mutlu bizlere.
• Tüm şehirlerin gazozları Karaca Gıda’da var mı peki?
Isparta, Trabzon, Giresun, Bilecik, Şanlıurfa, Samsun, Ordu, Adana… Saymakla bitiremeyiz listeyi. Türkiye’de şehir isimleri ile çıkan tüm gazozlara sahibiz. Anadolu’da üretilen her gazozu İstanbul’a getiriyoruz burada halkla buluşturuyoruz. İnsanlar da bunu istiyor zaten. Farklı yörelerin lezzetlerini, damaklarıyla buluşturma amacındalar. 65 çeşit gazozumuzla Ege, Karadeniz, Akdeniz ve Doğu’nun bütün lezzetlerini sunuyoruz. Birkaç eksiğimiz var onları da en yakın zamanda tamamlayacağız.
• Gazoz, günümüz meşrubatlarına rakip olabilir mi?
Şu an için rakipler. Ciddi bir rakip olması için ise daha çok insana ulaşmaları gerekiyor. Bizler de iyi ya da kötü bunu elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Gazoz bizim milli kültürümüzün eseri. 80’li yılların çay bahçelerinin, açık hava sinemalarının vazgeçilmezi gazozdan bahsediyoruz. Metropol kentlerde meşrubatlar yok satıyor ama yerelde bu öyle değil.  Yerel halk, halen hatırı sayılır bir şekilde gazoz içiyor. Bunu asla değiştiremezsiniz. Ayrıca meşrubatlarda yüksek doz şeker var. İnsanlar artık bu gibi şeylere fazlasıyla dikkat ediyorlar. Bunun da getirisiyle insanlarda gazoza doğru bir yöneliş var. Gün geçtikçe değeri artıyor. Geleceğinden oldukça umutluyuz.

KARACA KARDEŞLERİN FAVORİ BEŞİ
Ankara
Elvan
Bodrum
Kayısı Kola
Neşe

Adres: Acıbadem Mahallesi Bedrettin Sokak No: 24

ARŞİV