Kentlerde yaşlanmak…

Kadıköy Belediyesi Başkanlık Brifing salonunda ‘’Kentleşme Sürecinde Yaşlılık ve Yerel Yönetim Uygulamaları: İstanbul Örneği’’ temalı doktora tezi sunumu yapıldı

27 Aralık 2017 - 15:30

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Hamza Kurtkapan, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı Doktora Tezi olan ‘’Kentleşme Sürecinde Yaşlılık ve Yerel Yönetim Uygulamaları: İstanbul Örneği’’ temalı çalışmasını Kadıköy Belediyesi Brifing Salonunda sundu. Kadıköy Belediyesi Akademi’nin Çarşamba Seminerleri kapsamında organize ettiği programa belediye personelinin yanı sıra Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Onur Temurlenk de katıldı.

Kentleşmenin yaşlıların hayatında hangi yönde değişimler oluşturduğunu ve bu değişimler ekseninde yerel yönetim uygulamalarının nasıl bir konuma sahip olduklarını ortaya çıkarmak amacıyla yapılan bu çalışma için 11 belediyeden toplam 30 mülakat gerçekleştirildi. Bu çalışma için yaşlı nüfusunun yoğun olduğu, tarihi kent merkezleri olan Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Eyüp, Ümraniye, Fatih, Bakırköy, Bağcılar ve Beylikdüzü ilçeleri seçildi.

KAMU KURUMLARINA ‘GÜVEN’

Nitel araştırma geleneği içerisinde yer alan Fenomenoloji araştırma deseni kullanılarak yaşlılara hizmet veren yerel yönetim aktörleri ve belediyelerde gönüllü çalışan yaşlılarla derinlemesine mülakatlar yapıldığını belirten Hamza Kurtkapan bu mülakatlardan elde edilen verilerin kategorik içerik analizine tabi tutularak ilgili literatür ekseninde değerlendirildiğini söyledi.

Bu projede, kentte yaşayan yaşlıların sorunlarını ele almak istediklerini bu yüzden bu tezin bir sosyoloji tezi olduğunu belirten Kurtkapan kentte yaşayan yaşlılarla en fazla temasta olan bir grup olduğu için yerel yönetim profesyonelleriyle çalışmayı tercih ettiklerini söyledi. Hamza Kurtkapan ayrıca yerel yönetim hizmetlerinin, hizmetlerden yararlanan yaşlılar ve aileleri tarafından genel olarak kabul gördüğünü ifade ederek bu kabul görmenin temelinde kamu kurumlarına duyulan güvenin olduğunu vurguladı.

Sonuç olarak kentleşmenin başta aile olmak üzere tüm toplumsal kurumları etkilediğini söyleyen Kurtkapan bu süreçten önemli ölçüde etkilenenler arasında yaşlıların da bulunduğunu ifade etti. 


ARŞİV