‘’Kimseyi kitapsız bırakmayız’’

Suadiye’de bir ‘Kitap Sokağı’ kuran yazar Timur Danış, kitap karıştırmak, edebiyat konuşmak isteyenleri davet ediyor

19 Mart 2018 - 12:53

Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanılan Kütüphane Haftası vesilesiyle bu hafta sayfalarımızı bir nevi ‘sokak kütüphanesi’ne açıyoruz.

Suadiye Sanat Atölyeleri’nin hemen sonunda, Suadiye Camii’nin bitişik duvarında konuşlanan ‘Kitap Sokağı’nın fikir babası Timur Danış. Suadiye sakini, çevreci, aktivist, gazeteci-yazar. Danış, bundan yaklaşık 1 yıl önce, kiraya verdiği evinden ayrılan Avrupalı  kiracılarının bıraktığı yüzlerce kitabı ne yapacağını düşünürken sokakta bir kütüphane kurma fikri doğmuş. Hemen buraya açmış tezgah, daha ilk dakikalarda hemen satılmaya başlamış kitaplar. Derken mahalleli kitap bağışlamaya başlamış buraya. Böylelikle ‘Kitap Sokağı’ kurulmuş.

Timur Danış, ‘’Buradaki yöntem şu; insanlar getiriyorlar kitaplarını bırakıyorlar, biz de o kitabın durumuna göre üzerine etiket koyuyoruz. Fakat bu etiket kesin bir ücreti işaret etmiyor. Sonsuz pazarlığa açık, takas da yapılabilir. Hatta buradan bedavaya bil kitap edinmem mümkün. Her şey mümkün. Yani burada kimseyi kitapsız bırakmayız... ‘’ diye anlatıyor. Amacının burada ekonomik olarak da büyük çaplı bir şey iş yapmak olmadığını vurgulayan Danış, ‘’O bizim tadımızı kaçırır.  Buraya biri gelsin de kitap satayım diye düşünmüyorum zaten. İnsanlar geliyorlar, kitaplardan sohbet ediyoruz. Zaten çok fazla satış da olmuyor. Buranın cirosu asgari ücretin bile altında, peynire ekmeğe zeytine çaya yetiyor. (gülümsüyor)’’ diyor.

Ne kedisiz ne kitapsız

Yazar bilge karasu’nun kitabına ithafen söyleyelim buranın ‘Ne Kedisiz Ne kitapsız’ bir duruşu var. Timur Danış, ‘’Kedi dostlarımız sağ olsunlar bazen kitaplara pisliyorlar. Bir ara adımız ‘Sidikli Kitapçı’ya çıkacaktı. (gülüyor) şaka bir yana, burası tam bir kedi bölgesi. Biz misafiriz aslında, onlara asla bir hatamız olmaz. Artık kitapların üstleriniz sıkıca örterek önlem alıyoruz’’ diye anlatıyor.

Kitap Sokağı’nda her türlü kitabı bulmak ve dahi bulamak mümkün! Zira insanlar çok farklı farklı konularda kitaplar getiriyorlar. O nedenle raflar sürprizli. Aradığınız kitabı bulamayabilirsiniz belki ama çok ilginç bir kitaba da denk gelebilirsiniz.

Kitap Sokağı fanzin oldu

Buradan bir de fanzin doğmuş; ‘eski kitap sokağı fanzin’i. Şimdiye dek 4 sayı çıkmış, yenisi yolda. Ayrıca 15 Nisan’da Tasarım Atölyesi Kadıköy’de ‘kendinden bile bağımsız, umuma açık fanzin toplantısı’ tanımıyla  ‘Fanzin Fanzine’ adlı bir festival de düzenlenecek.


ARŞİV