Çocuklar doğal tarım projesi kapsamında öğretmenleriyle birlikte yaptıkları bahçede, kışın ortasında hasat yapma keyfini yaşadı
Mustafa SÜRMELİ
Faik Reşit Unat Ortaokulu’nda geçtiğimiz yıl “okul bahçesinde doğal tarım” projesini başarıyla uygulayan ve kentin ortasında şirin bir bahçe oluşturan öğrenciler şimdi de kış bahçesinde tarım keyfi yaşıyor.
Okul yönetimi ve öğretmenlerinin destek ve yardımıyla kentin ortasında doğayla iç içe yaşama imkânı sunan bahçede şu günlerde kış ürünleri yetiştiriliyor.
Öğrenciler ders dışındaki zamanlarını geçirdikleri doğal tarım bahçesinde fideleri toprakla buluşturmayı, tohumların çimlenip, yaprakların gelişmesini, çiçeklerin açıp olgunlaşmasını, bir sebzenin nasıl yetiştiğini gözlemleme ve öğrenme imkânı buldu.
Öğrenciler geçen yıl ektikleri domates, fasulye, biber, patates fidelerinin sebzelerini toplayıp, keyifle tükettiler. Ürünlerin tohumlarını da 2016 baharında çimlendirmek için ayırdılar. Hatta bahçe hasadında en sona kalan ürünlerden, okulda turşu yaparak arkadaşlarına ve öğretmenlerine ikram ettiler.
VE KIŞ BAHÇESİ
Kış soğuğu ve karlı günlerde bile topraktan yaşamın devam ettiğini gözlemlemek amacıyla “Kış Bahçesi” oluşturmaya karar verdiklerini söyleyen Fen Bilgisi Öğretmeni Mine Yalın, Kasım ayında proje bahçe alanına marul, soğan, karalâhana, reyhan, nane, maydanoz, kekik tohumları ekildiğini söyledi.
Bahçedeki ürünlerin gelişimini izleme ve hasadını yapmanın öğrencilere mutluluk verdiğini söyleyen Mine Yalın, sonbaharda bahçedeki ağaçlardan dökülen yaprakların da kompost gübre yapmak amacıyla değerlendirildiğini anlattı. Öğrencilerin, sararan yaprakları tırmıkla toplayıp, bahçenin bir köşesinde biriktirdiğini ve kompost köşesi oluşturduğunu belirten Yalın, “Büyük çöp poşetleri içinde depoladığımız yaprakların da gübreye dönüşmesini bekliyoruz. Bu doğal gübreyi, mart ayında oluşturacağımız yeni bahçemize ekleyeceğiz” dedi.
KIŞ ÜRÜNLERİ SOFRADA
Öğrencileriyle kış ürünlerinin hasadını yapan Mine öğretmen, öğrencileri için doğal, faydalı bahçe ürünlerinin de yer aldığı güzel bir sofra hazırladı. Yaptığı kısırın içinde ise öğrencileriyle birlikte yetiştirdiği ve geçen yıl bahçeden elde ettikleri ürünlerle yaptıkları turşudan, biber, domates, dereotu, maydanoz, reyhan, taze soğan, kekik, naneye kadar hepsi vardı. Okul Müdürü Ali Arslan’ın bahçeye ektiği karalâhanalar da unutulmadı.
Öğrencileriyle bahçede birlikte çalışan Okul Müdürü Ali Arslan, gerçekleştirdikleri proje sayesinde çocukların topraktan faydalanmayı, onu korumayı ve besinlerin nasıl yetiştiğini gözlemleme ve öğrenme imkânı bulduğunu ifade etti. Yaren, kış bahçesinde çalışmaların çok iyi gittiğini, kışın bahçe keyfi yaşayacaklarını hiç beklemediklerini ama öğretmenleri sayesinde bunu başardıklarını anlattı. Marul, soğan topladıklarını söyleyen Yaren, hepsinin leziz olduğunu belirtti. Kış bahçesi fikrinin önce şaşırtıcı olduğunu, gerçekleştirince mutlu olduklarını anlatan Gözdenur ise öğretmenlerinin kendileri için bahçe ürünleriyle hazırladığı sofrayı ise çok beğendiklerini söyledi.
“Güzel kokan soğan yetiştirmek” projesini de bu yıl okul bahçesinde yapmaya karar verdiklerini söyleyen Mine Yalın, “Kadıköy Belediyesi’nden temin ettiğimiz sarı - lacivert menekşeler, lale soğanları, okulumuzun baş harflerini oluşturduğumuz alana, ağaçların etrafına öğrenciler tarafından düzenli şekilde dikildi. Okul müdürümüz Ali Aslan, görevlilerimiz Baki Bey ve Zeynep Hanım, çiçeklerin ekimi sırasında öğrencilerin her birine yardımcı oldu” dedi.