Kültürleri mezeleriyle yaşatıyor

Yılbaşı öncesi sofranızda farklı meze çeşitleri olsun istiyorsanız, Kadıköy Balıkçılar Çarşı’sında bulunan tarihi Gözde Şarküteri’de farklı kültürlere ait mezeleri bulmanız mümkün.

25 Aralık 2014 - 15:07
Aysel KILIÇ
Gözde Şarküteri, 1986 yılında Gündüz ailesi tarafından kurulmuş. Tunceli’den İstanbul’a göç eden Hüseyin Gündüz, 1972 yılında Rum ve Ermenilerin işlettikleri meze dükkânlarının önünde hem seyyar satıcılık yapmış, hem de meze işini öğrenmeye çalışmış. Merakı ve yeteneğiyle kısa sürede piyasanın içinde yer almış. Türkiye’nin dört bir yanına gidip mutfaklarını tanımış ve oraların kültürlerini Kadıköy’e taşımış. Önce ufak bir dükkânla başlamış, ardından da işi büyüterek Gözde Şarküteri’yi açmış.  Gündüz ailesi,  gecesini gündüzüne katıp Kadıköylülere hizmet vermiş. Hüseyin Gündüz kültürleri tanımak için seyahatler yaparken, eşi Yıldız Gündüz ise mutfağa girmiş yeni tatlar yaratmış. Oğulları Yücel Gündüz ise şarküterinin işletmeciliğini üstlenmiş. Uluslararası ilişkiler ve pazarlama alanında tahsilini tamamlayan Yücel Gündüz, Gözde Şarküteri’ni başka ülkelere tanıtmış. Gözde Şarküteri’nin hem yerli hem de yabancı müşterileri var.
HER KÜLTÜRDEN, HER DAMAKTAN
Yeni yıl yaklaşırken, biz de mezelerin adresi olan Gözde Şarküteri’nin yolunu tuttuk.  Gözde Şarküteri, Kadıköy Balıkçılar Çarşısı’nda Güneşli Bahçe Sokak, 8 numarada.  Vitrinlerin mezelerle süslendiği şarküteride 140 meze çeşidi bulunuyor. Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Balkan ülkelerinin mezeleri var. Hırvat Salatası, Gavurdağı Salatası, Kaya Koruğu Otu Salatası, Hatay Ekşileme, Halep Köftesi, İçli Köfte, Cevizli Pazı, Havuç Taratoru, Çerkez Tavuğu, Körpeoğlu Salata, Pastırmalı Humus, İspanyol Salatası, Rus Salatası ve Nar Ekşili Kısır bunlardan bazısı. Şarküteri işletmecisi Yücel Gündüz, “Memleketlerinin yemeklerini özleyenler ya da oraları hiç bilmeyenler soluğu burada alıyor” diyor. 
DEDEDEN TORUNA HERKES BURADA
Yücel Gündüz, yeni tatlar keşfetmek ya da mevcut olanı sağlıklı bir şekilde müşteriye ulaştırmak için senede bir kere tüm bölgedeki aşçılarla, ustalarla bir araya geldiklerini söylüyor: “Sadece biz gitmiyoruz onları da İstanbul’a davet ediyoruz. Kültürlerini tanıtmalarına olanak yaratmaya çalışıyoruz.” Gündüz, müşteri profiline ilişkin ise, “Müşterilerimiz de buranın tarihi kadar eski. Önce dedeleri, sonra çocukları, şimdi de torunları geliyor. Buranın tadını yakalayanlar bir daha vazgeçemiyor” diyor.  
Gözde Şarküteri’nin meze fiyatları 16 TL ile 128 TL arasında değişiyor. Bazı mezelerin kilo fiyatları olarak şöyle:Acılı ezme 16, Gavurdağı Salatası 26, Hırvat Salatası 27, Hatay Ekşileme 28 TL iken. En pahalı meze ise 128 TL ile Ahtapot Salatası.  
 
 
 
 
 

 



ARŞİV