‘Katliam yasası’ olarak adlandırılan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi’, yurdun dört bir yanından yükselen ‘susma haykır yaşamak haktır’ sesine rağmen Meclis’ten geçti. Yaşam hakkı savunucuları ‘sokak sokak canlarımızı koruyacağız, öldürülmelerine izin vermeyeceğiz’ diyerek tüm yurtta alanlarda olmaya devam ediyor. Kadıköy’deki mahalle sakinleri de ‘yaşam yerleri sokaklar olan komşularımızı korumaya ve kollamaya devam edeceğiz’ diyor. Biz de Kadıköy’ün muhtarları ve mahalle sakinleri ile bir araya gelerek, yasayı ile sokak hayvanları için yaptıkları çalışmaları konuştuk. Bu haftaki sayımızda Rasimpaşa ve Zühtüpaşa mahallesi muhtarları ve hayvanseverler neler yaptıklarını anlattı.
“SOKAK KÖPEKLERİ DE KOMŞUMUZ”
“Rasimpaşa Mahallesi’nde gönüllü bir ekip, yıllardır sokak hayvanlarını besliyor, onların tedavilerini yaptırıyor. Onları koruyor ve kolluyor.” diyen Rasimpaşa Mahallesi Muhtarı Sultan Aksu Kütük, şöyle devam ediyor: “Yasaya karşı mahallede basın açıklaması yapıldı. Ne yapacağımıza dair toplantılar yaptık. Gruplar oluşturduk. Ankara’ya giden arkadaşlarımız oldu. ‘Bu mahalledeki tüm kedi ve köpekler mahalle sakinidir. Dokunulamaz. Komşuma dokunma’ yazılı afişler hazırladık, esnafımız astı. Sokak köpekleri de komşumuz. Bu mahallede birlikte yaşıyoruz. Sokaklar onların evleri. Onları korumak ve kollamak için elimizden geleni yapmalıyız. O zaman mahalle herkesin olur. “
“ÇOK HAVLAMA, BURADAN UZAKLAŞMA”
Muhtar Sultan Aksu Kütük, “Mahalleli köpeklerin ismini, huyunu bilir. Herkesin her gün gördüğü köpeklerin olmayışını düşünmek insanın canını yakan bir şey. Mahalleli köpeklerin havlamasını istemiyor. Çünkü zarar görürler diye korkuyor. Örneğin ‘Çok havlama, buradan uzaklaşma’ diyor. Kaygı var. Herkes teyakkuzda. Sokak temsilcilikleri oluşturduk, oluşturmaya da devam ediyoruz. Örneğin bir sokağa araba yanaştı ‘ne yapıyorsun diye’, ’kimi alıyorsun’ diye soracak bir ekibimiz var. Ne kadar çok mahalle temsilcisi olursa dostlarımız o kadar rahat olur. Sokak hayvanları için yazılmış komşuya mektup ile duvar gazetesi çalışmamız var. Mahalle sakinlerine tek tek mektubu dağıtacağız. Ayrıca mektubu dağıtmak için stant kuracağız. Yasa ile ilgili bilgilendirici duvar gazetesi yapıyoruz. Duvar gazetesini de mahallenin görünür bir iki noktasına koyacağız.” diyerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Rasimpaşa Mahallesi’nde sokak hayvanlarını besleyen Ekin Aydın İle Elçin Deniz Özkurt da “Onları korumaya devam edeceğiz, vermeyeceğiz.” diyor.
Yasanın yaşatmaya yönelik olmadığını, toplumu kutuplaştıran ve şiddete sürükleyen bir yasa olduğunu belirten Ekin Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocukları da koruyamayacağımız ortamı oluşturan bir yasa olduğunu düşünüyorum. Mahallede mücadele etmeye devam edeceğiz. Muhtarlıkla birlikte sokak temsilcisi ağı oluşturduk. Onları korumaya ve kollamaya, beslemeye ve kısırlaştırmaya devam edeceğiz.”
Elçin Deniz Özkurt da şunları söyledi: “Yapacaklarımızı sınırlayan bir yasa engeli var. Yasadan sonra neler yapabiliriz diye forumlar düzenliyoruz. Mahalleden ve mahalle dışından gönüllü ekibe katılan arkadaşlarımız oldu. Yerel hayvan koruma görevlilerini kaldırıyorlar. Bizler elimizden geldiğince korumaya alacağız. Onların yeri sokaklar. Kedileri de köpekleri de vermeyeceğiz.”
PATİLİ DOSTLARI KORUMA EKİBİ
“Katliam yasasını onaylamıyoruz. Mahalle olarak duruşumuz belli.” diyen Zühtüpaşa Mahallesi Muhtarı Çağla Göksu, “Sokak hayvanları sahipsiz değil. Mahalleli tarafından bakılıyor. Özgür yaşamaya alışmışlar. Konakladıkları alanlar var. Örneğin Barış isimli depremzede köpeğimiz var. Tüm sokak canlılarının sağlıklı yaşayabilmeleri için elimizden geleni yapacağız. Doğanın dengesi var. Bu dengeyi korumalıyız. Mahallemizde patili dostları koruma ekibi oluşturduk. Mahallemizde özgür gezen ve mahalle sakinleri tarafından korunan köpeklerimiz takibe alındı. Ayrıca hayvanların korunduğuna dair afiş hazırlandı. Esnafa ve çevreye dağıtılacak. ” ifadelerini kullandı.
“GECELERİ UYUYAMIYORUZ”
Zühtüpaşa Mahallesi sakini Ayşe Zeynep Hekimoğlu da uzun yıllardır sokak hayvanlarını besliyor, onların bakımına ve tedavisine destek oluyor. Hasta olduğu için evinin bahçesinde sokak köpeğine bakan, tedavisini yaptıran, iyileştiği zaman yaşam yeri olan sokağa bırakacak Ayşe Zeynep Hekimoğlu, “Yaşama karşı bir katliam yasası. Geceleri uyuyamıyoruz” dedi.