Koşuyolu Nükhet Eren Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, yayınlamaya başladığı “Nefeslik” adlı fanzinin ilk sayısını Soma faciasına ayırdı.
Koşuyolu Nükhet Eren Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, yayınlamaya başladığı “Nefeslik” adlı fanzinin ilk sayısını Soma faciasına ayırdı. Soma özel kapağıyla 13 Haziran günü yayınlanan ilk sayıda, şiir, düz yazı ve öyküler bulunuyor. Teması Soma olan fanzinde, atölye katılımcılarının 3-4 Mayıs tarihinde emekçi kent Zonguldak'a yaptıkları ziyaretten 10 gün sonra gerçekleşen Soma katliamına dair hissettikleri yazıya döküldü. Fanzinde yazısı bulunan atölye katılımcıları, ‘Gittik, gördük; döndük, düşündük; kederlendik, yazdık. Soma acısı geldi sonra; tasarladık ve Nefeslik’in basımını yaptık; düşüncelerimizi ve duygularımızı haykırmak için, kara günden tam bir ay sonra, 13 Haziran günü fanzinimizin birinci sayısının dağıtımını yaptık. Hepsi emek ile hepsi yürekten… Zonguldak ve Soma halkı, madencisi ve aileleri ile öylesine benziyorlar ki; aynı acıdan, aynı nefesten, aynı fikirden besleniyorlar. Tasada, kederde, neşede duygudaşlar” diyor.
BİR MADENCİLİK TERİMİ OLARAK ‘NEFESLİK’…
Adının neden ‘Nefeslik’ olduğu da fanzinde şöyle açıklanıyor; “Bir madencilik terimi olan Nefeslik’in sözlükteki açıklaması; ‘havalandırma bacası, kaçamak yolu… Bir kapalı işletmede ocak içindeki havanın ocaktan çıkışını veya aspiratörle emilmesini sağlayan kuyu, galeri vb. ile hava çıkış veya dönüş yolu.’ Soma’da ise bir nefese ulaşmak o kadar zordu ki. Yoğun miktarda karbon monoksit soluyan işçiler, ne olup bittiğini anlamadan madenin karanlığına gömüldüler. Ölüm tek nefeste gerçekleşti. O kadar üzüldük ve öfkelendik ki, acımızı kelimelere dökmekte zorlandık önce. Sonra yazalım dedik, bir nefeste. Nefesimiz yettiğince nefes olalım istedik gidenlere, kalanlara…”
EDEBİYATIN BULUŞTURDUĞU KOŞUYOLU SAKİNLERİ
Fanzini hazırlayan Nükhet Eren Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, 2010 yılından beri Koşuyolu Mahalle Evi’nde faaliyetini sürdürüyor. Türk ve dünya edebiyatı üzerine araştırmalar gerçekleştirilen, katılımcıların okuma ve yazma pratikleri yaptığı atölye etkinlikleri kapsamında, Adnan Özyalçıner, Ahmet Ümit, Eray Canberk, İpek Çalışlar, Sezai Sarıoğlu, Sennur Sezer gibi pek çok önemli isimle söyleşiler yapıldı. Atölye katılımcıları, edebiyatla ilgili çeşitli konularda Kadıköy’ün yanı sıra başka kentlerde sunumlar yaptı, sempozyumlar düzenledi. Atölyeye katılan edebiyatseverler, “yazar ve şair hocamız Nükhet Eren’in değerli rehberliğinde kendi yazın yolumuzda ilerliyor, özümüze ilişkin ayrıntıları içimizden çıkarıyoruz. Düşlüyor, düşünüyor ve yazıyoruz...” diyor.
NEFESLİK’TEN BİR NEFES SOMA…
Yüz karaları, ekmek paralarıydı
Her gün toprağın karnını deşen
Her vardiye sonu yeniden doğan adamların.
Som’a’ltından adamlardı, Soma altında kalanlar!