Koşuyolu'nun eğitici ve ekolojik 'Yuva'sı…

Yetişkin Eğitimi Uygulama ve Araştırma Derneği (Yuva), 19 Kasım’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde konferans düzenleyecek.

06 Kasım 2013 - 12:12
Gökçe UYGUN
 
Kadıköy’de yeni bir dernek açıldı yakın zamanda. Çocuk yuvalarının yoğun olduğu Koşuyolu’ndaki bu derneğin adının “Yuva” olduğunu duyunca ilgimizi çekti. Yeşillikler içindeki 2 katlı pembe binada hizmet veren dernek merkezinin kapısını çaldık. Yuva Derneği Direktörü Erdem Vardar’la tanıştık ve derneği tanımaya başladık.
Yuva ismi aslında bir kısaltma. Açılımı “Yetişkin Eğitimi Uygulama ve Araştırma Derneği”. Dernek, Türkiye başta olmak üzere dünya ölçeğinde yetişkinlere ve gençlere okul dışı eğitim ve yaşam boyu öğrenme olanaklarının sağlanması yoluyla sosyal gelişimlerini desteklemek amacını taşıyor. Aynı zamanda ekoloji anlamında dünyanın tek yuvamız olduğuna da vurgu yapan hoş, sıcak bir isim.
Peki nasıl bir dernek Yuva? Çalışma alanları neler? Erdem beyden öğrendiğimize göre Yuva; 30 ülkede faaliyet gösteren DVV İnternational (Alman Halk Eğitim Merkezi Birliği Uluslararası İşbirliği Enstitüsü) adlı Alman kuruluşun stratejik ortağı. Şu an 3 temel proje yürütüyorlar. Bunların ilki ve en önem verdikleri proje Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde açtıkları Toplum Merkezi... Hem Suriyelilere hem Kırıkhanlılara hizmet eden merkezin amacı; Suriyeli mültecilerin psikososyal durumlarını iyileştirmek, boş zamanlarını değerlendirmelerini sağlamak. Merkez aynı zamanda karşılılı önyargıların kırılmasına da zemin sağlamak niyetinde. Merkezde Türkçe, İngilizce ve bilgisayar kursları veriliyor, sosyal aktiviteler düzenleniyor.
 
SURİYELİ VE HATAYLILARIN KAYNAŞMASI..
Yuva Derneği Direktörü Erdem Vardar, “Bu insanların gelire de ihtiyacı var. Becerilerinin yanında iş bulma şanslarını da arttırmayı hedefliyoruz. Zira şu andaki görüntü 2-3 seneden önce Suriyelilerin evlerine dönmelerinin pek mümkün olamayacağı yönünde... Biz bu toplum merkezinin bir ilk olmasını ve başka yerlerde de benzerlerini kurabilmeyi umuyoruz. Suriyelilerin ve Kırıkhanlıların bu merkezi sahiplenmesini istiyoruz” diyor.
 
BİRBİRLERİNDEN ÖĞRENİYORLAR!
Yuva’nın bir diğer projesinin ismi ise “Birbirimizden Öğrenmek”. Bu proje Almanya ve Türkiye’deki halk eğitim merkezlerinin işbirliği yapmasını içeriyor. Proje dahilinde Türkiye’deki halk eğitimi merkezlerinde çalışan yöneticiler Almanya’ya giderek, oradaki halk eğitim merkezlerinde 1 hafta geçirdiler. Aynı şekilde Almanya’dan da buraya gelecekler. Bu deneyimlerden çıkartılacak sonuçlarla iki ülkenin birbirinden bu konuda neler öğrenebileceği belirlenecek.
 
DOĞANIN ALFABESİNİ GENÇLERE ÖĞRETİYORLAR
Yuva’nın ana eksenlerinden biri de ekoloji. Erdem Vardar, çevre konusundaki eğitimlerinin genelde çocuklara yönelik olduğunu anımsatarak, şunları anlatıyor;
“Bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Gençler ve yetişkinlerin de bun eğitimleri alması şart. Tüm kuşakların şimdiden harekete geçmesi gerekiyor. Dünya uzayda küçücük bir nokta ve dünyaya en yakın hayat olabilecek gezegen bizden trilyonlarca kilometre uzakta. Elimizdeki olanaklarla o gezegene ulaşmamız imkansız. Yapmamız gereken (derneğimizin ismine de atıfla) yuva’mızı yaşanabilir tutmak. Yoksa canlılar için gelecek olmayacak. İnsanların bu gezegenin nasıl yaşadığını, yaşamın nasıl sürdüğünü, hangi destek sistemleriyle sağlanabildiğinin bilgisini vermek istiyoruz. Bu uzmanlık konusu değil hayati bir şey. Bu nedenle Türkiye’nin gençlere ve yetişkinlere yönelik ilk ekolojik okuryazarlık projesi olan ‘Doğal Olarak Genciz’i yapıyoruz. Ekoloji Okuryazarı olmak, yeryüzünde yaşamı mümkün kılan doğal döngüleri anlama becerisine sahip olmak demek. Toplum Gönüllüleri Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz projeyle, gençlerin ekoloji konusundaki temel bilgilerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Öncelikle gençler, bir Ekolojik Okuryazarlık Eğitimine katılarak, sürdürülebilir bir yaşam için bilgi sahibi oluyorlar. Ardından bu gençler, kendi akranlarına edindikleri bilgileri iki günlük bir eğitim programı aracılığıyla aktarıyorlar. gençler edindikleri bilgileri aynı zamanda kendi yaşamlarına uygulayarak doğal çevrenin korunmasına katkı veriyorlar. Nisan 2013’te başlayan proje, Aralık 2013’e kadar devam edecek. ‘’
 
‘Kadıköy Halk Eğitim’de konferans ve çalıştaylar düzenliyoruz’
Yuva Derneği Direktörü Erdem Vardar, “Kadıköy’le ilişkiniz nasıl ve semtiniz Kadıköy’e özel projeniz olacak mı?” sorularımıza şu yanıtı veriyor:
“Kadıköy yaşaması da çalışması da rahat bir yer. Özellikle Koşuyolu, müstakil binaların ve yeşilin bol olduğu bir semt. Derneğimizin ekolojik bir yanı var. Bir bahçe olması toprağa dokunabilmek bizim için önemliydi. Bahçede domates, biber, salatalık yetiştiriyoruz. Gelecek senelerde permakültür gibi şeyler de yapmak istiyoruz. Bu ürünler bizim için bir deneme. Bunu bir eğitime çevirerek, insanlara doğa dostu bir şekilde nasıl tarımsal üretim yapabilecekleri, hatta bahçelerinde neler ekebileceklerini öğretmek istiyoruz.
19-20 Kasım’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde Birbirimizden Öğrenmek projesi kapsamında yetişkin eğitimi ile ilgili bir konferans düzenleyeceğiz.
Ayrıca Kadıköy’ün yerel tarihiyle ilgili proje fikirlerimiz var. Önce yerelde insanlara ulaşmak hedeflerimizden bir tanesi.


ARŞİV