Köpeklerin rehberliğinde hayata hazırlanıyorlar

Kadıköylü yaşam koçu Nihan Seçal, rehber köpekleri Noah & Tekila eşliğinde, Kadıköylü öğrencilere liderlik eğitimi veriyor. Böylelikle gençler hayata köpek eğitmenler rehberliğinde hazırlanıyor

04 Temmuz 2018 - 15:37

Nihan Seçal, İstatistik bölümü mezunu bir reklamcı, yoga eğitmeni, Moda sakini bir hayvansever. Çocukluğundan beri doğaya ve hayvanlara özel bir ilgi besliyor. 13 yaşındayken ilk köpeği Kuki ile hayvan sevgisini daha yakından tadan Seçal, çok sevgili köpeğini 13 yıl sonra kaybetti. Hala aktif olarak reklamcılık mesleğini sürdüren, dolaylısıyla da kurumsal bir plaza hayatı inde bulunan Seçal, “2011 yılında kendimi aramaya başladım, ben kimim, ne yapıyorum gibi sorular kafamdaydı. Önce yogayla tanıştım ama yoga o sert kurumsal yaşama giremedi. Sonra da koçluk ile tanıştım. Uluslararası Koçluk Federasyonu’ndan eğitimler aldım. Halen Türkiye’nin büyük firmalarına danışmanlık hizmeti veriyorum” diye anlatıyor.

NOAH VE TEKİLA ÇOCUKLARLA

Nihan Seçal’ın Noah ve Tekila ismindeki iki köpeği var. Onların, kendi bireysel yaşamına olumlu katkılarını gördükçe, bunu diğer insanlara da yaymak istemiş. Böylelikle rehber köpekler aracılığıyla çocuk ve gençlere koçluk eğitimleri verdiği projesi “Koç Köpekler Dengede Gençler” ortaya çıkmış. ABD ve Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır köpeklerle beraber uygulanan liderlik programlarını Türkiye’ye taşımış olmuş. Köpeklerle doğanın öğretilerini birleştirerek çocuklara ve gençlere yol gösteren Seçal, “Köpek eğitmenlerin, insan eğitmenden daha etkin çünkü size karşı hiçbir ön yargısı yok. Köpekler bize; liderliği, saygı göstermeyi, özgüveni, ön yargısız bakışı, sakinliği, kriz yönetim becerilerini, empati kurmayı insan eğitimciden daha hızlı öğretiyor.” yorumunu yapıyor.

(Soldan sağa Çağla Akçakaya, Mertcan Mert, eğitmen Nihan Seçal, Yağmur Ersaraç, Gözde Taşan)

Seçal, ileri düzey itaat eğitimleri alan köpeklerini şöyle tanıtıyor: “Noah, bir çok çocuk arkadaşı olan, neşeli, bir o kadar saygılı tam bir dost canlısı... Tekila, hediye olarak alınıp ayrılık sonrasında, bir bahçede ipe bağlı, kötü şartlarda yaşamaya çalışan bir candı. Evimize ilk geldiği gün Noah onu sahiplendi, tam bir ekip olduk. Şimdi aldığı eğitimlerle birçok çocuğa dokunuyor.”

KÖPEKLERLE MODA YÜRÜYÜŞÜ

7-10 yaş, 11-14 yaş ve 15-17 yaş aralıklarındaki çocuk ve gençlere yönelik düzenlenen bu eğitimlerde, eğitim süreleri ve detaylar farklı olsa da temelde saygı, takım olmak (sürü olmak) açıları, öz sorumluluk, öz saygı, öz değer gibi temeller üzerinden ilerleniyor. Teorik eğitimden sonra yapılan köpeklerle yürüyüş pratiğinde ise, hem köpekle birlikte hareket etme hem de beden dili, doğru nefes gibi konular tecrübe ediliyor. Şimdiye dek 40 civarı çocuk bu eğitimi aldı. Seçal’ın amacı bu eğitimleri devlet okullarında vermek. Hatta ebeveynleri de bu eğitimlere dahil etmek…

Peki bu eğitim çocuk ve gençlere neler katıyor? Nihan Seçal, “Özgüven, özsaygı, sakinlik, iletişim kurma… Kendilerini tanıyorlar, keşfediyorlar. Hayata ve kendilerine karşı daha netleşiyorlar.” diye yanıtlıyor.

KALPLERE PATİ DEĞSİN DİYE…

Sapanca’da katledilen yavru köpek ve diğer tüm hayvana şiddet olaylarını anımsattığımız Nihan Seçal, “Tam da böyle bir ortamda bu eğitimler önem kazanıyor. Çocuklar büyüklerden görür ve yapar. Bu cinayetleri işleyenler de bir zamanlar birilerinin çocuklarıydı. Bizim eğitime çocuklardan başlamamız tam da bu nedenle. Ağaç yaşken eğilir. Kişilere, küçük yaştan itibaren hayvan ve doğa sevgisini aşılamak lazım. Herkesin kalbine pati değmeli…” diyor.

MODA HAYVANLARI MODA DUVARLARINDA

Koç Köpekler ve Dengede Gençler projesinin bir de somut çıktısı olmuş. Eğitim almakta olan gençlerden Çağla Akçakaya ve Mertcan Mert, hayvanların resimlerini Moda sokaklarına yapmaya başlamış. Akçakaya ve Mert, önce kendi eğitmenleri olan ve çok sevdikleri Noah ve Tekila’nın graffitisini, Nihan Seçal’a da jest olsun diye, yaşadığı Cemal Süreya Sokak’taki bir duvara çizmişler. Sonra da, Modalı hayvanların biricik sevgilisi, hayvan hemşiresi Mine Vural’ın fikir anneliğinde bu bir sosyal farkındalık projesine dönüşmüş. İkili şimdilerde Moda’nın sokak hayvanlarını Moda duvarlarına çiziyorlar. Proje İnstagram’da @blackpepperart adresinden takip edilebilir.

KÖPEKLERDEN NE ÖĞRENDİLER?

Eğitime katılmakta olan gençlerin görüşleri şöyle;

  • Mertcan Mert (16/Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi): Kendi içimde kendimle sürekli tartışan biriydim ama daha netleştim, sakinleştim. Kedilerle aram hep iyiydi ama köpek gördüğümde uzaklaşırdım. Eğitimden sonra sadece köpeklere değil bütün hayvanlara karşı bakış açım değişti, doğanın ve hayvanların bir denge içinde olduğunu gördüm.
  • Çağla Akçakaya (16/Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi): Bu eğitimden önce net bir insan değildim, kendimden emin değildim. Anneme bir şey derken bile çekine çekine söylerdim ama şimdi kendimden eminim. Hayvanları zaten çok seviyordum. Bu eğitimle birlikte onların arasındaki saygıyı daha iyi gözlemlemiş oldum. 
  • Yağmur Ersaraç (16/Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi): Kendimi daha çok fark ettim, insanlara bakış açım değişti. Zaten hayvanları çok severdim. Mesela harçlıklarımdan mama alıp okulumun çevresindeki sokak hayvanlarını beslerdim. Şimdi bunu daha bilinçli yapıyorum.
  • Gözde Taşan (17/Kadıköy Anadolu Lisesi): Daha sakin olup, olaylara mantık çerçevesinden bakmayı öğrendim. Ailemle ilişkilerim daha düzeldi, kendime güvenim gelişti. Önceden sokak köpeklerinden çok çekinirdim, yolumu bile değiştirirdim. Ama şimdi tüm köpeklere Noah ve Tekila’ymışcasına bakıyorum, seviyorum.


ARŞİV