KREUZBERG KADIN POLİTİKALARI

Dünyadan ve Türkiye’den yerel yönetim uygulamaları yazı dizimize Kadıköy Belediyesi’nin kardeş kenti olan Friedrichshain-Kreuzberg Belediyesi’nin kadın politikaları ile devam ediyoruz

03 Mart 2017 - 12:50

Almanya’nın Berlin eyaletine bağlı Friedrichshain-Kreuzberg Belediyesi, aile içi şiddetle mücadele ve toplumsal cinsiyet farkındalığı konusunda kendi bünyesinde oluşturduğu eşitlik esaslı bir birimle, somut ve güçlendirici destekler sağlıyor.

Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bürosu kadınlara ve genç kadınlara, Almanca ve diğer dillerde; Toplumsal cinsiyet kavramı, emek piyasası sorunları, barınma sorunları, aile içi şiddet, eğitim, cinsel istismar gibi birçok konuda destek ve danışmanlık hizmetleri sunuyor.

Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bürosu, ilçe ve ilçe dışındaki kız çocukları ve kadınlara yönelik projeleri yürüten kurumlar, LGBTİ örgütler, inisiyatif toplulukları, gönüllü örgütleri, kiliseler, sendikalar, senato birimleri, istihdam kuruluşları ve belediyenin kendi birimleriyle (sosyal refah bürosu, barınma bürosu, gençlik ve sağlık bürosu, iş bulma merkezleri ve diğer idari birimlerle) yakın bir işbirliği halinde çalışma yürütüyor.

Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bürosu, toplumsal cinsiyet alanını ilgilendiren çeşitli konularda seminerler ve sempozyumlar, meslek içi eğitim etkinlikleri de gerçekleştiriyor.

Friedrichshain-Kreuzberg’de kadınlara yönelik çalışma ve politikaları şöyle sıralayabiliriz:

Zorla Evlendirmelere Karşı Berlin Çalışma Grubu

Zorla Evlendirmelere Karşı Berlin Çalışma Grubu; Gençlik Acil Servisi, Senatoya bağlı Kadın ve Çalışma Bakanlığı, Friedrıchshain-Kreuzberg Belediyesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bürosu, polis teşkilatı eşgüdümüyle, zorla evlendirme sorununu ele alarak bilgilendirme materyalleri ve broşürler üretip dağıtıyor, konferans ve seminerler düzenliyor.

Nesiller-arası Kadın Kahvaltısı

Farklı nesillerden ve yaş gruplarından kadınları bir araya getirme amacıyla Kreuzberg Belediyesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Bürosunun düzenlediği bir etkinlik. Bu etkinlikte her yaştan kadın bir araya geliyor. Kahvaltılarda kadınlar hem sorunlarını konuşuyor hem de çeşitli kültür-sanat etkinliklerine katılıyorlar.

Kadın Kent Planlama Konseyi

Kadın Kent Planlama Konseyi, kent planlamacıları, mimarlar ve proje yürütücülüğünü üstlenen kadınlardan oluşmaktadır. Konsey, kent planlama alanındaki kadın sorunlarını tartışıyor ve “kadın kent” oluşturma üzerine öneriler sunuyor.

Aile İçi Şiddete Karşı Eylem Planı

Belediyenin Aile İçi Şiddeti Önleme Koalisyonu, şiddet karşıtı projeler üreten bir kuruluş olup, polis, Sağlık ve Gençlik Bürosu (Jugendamt), yargı kuruluşları ve eğitim bakanlığı ve belediye birimleriyle eşgüdümlü olarak faaliyet gösteriyor. Şiddet Önleme Koalisyonu, aile içi şiddete karşı hazırladığı eylem planlarını yeni ihtiyaçlara göre sürekli olarak güncelleyip çeşitli yeni eylem planları hazırlıyor. Şiddet gören kadınların bilinçlendirilmesi için dökümantasyon çalışmalarından, panellere, telefonla danışmaya kadar bir dizi çalışma yürütülüyor.

Kadın Projeleri Planlama Ağı

Kadın Projeleri Planlama Ağı, 1993 yılında kurulan, belediye bünyesinde veya belediye dışında kız çocukları ve kadınlara yönelik gerçekleştirilen projeler ağı. Bu projeler, şiddet karşıtı, nitelik kazandırmaya yönelik sosyo-kültürel konulardan oluşuyor. Kadın Projeleri Planlama Ağı’nın bir alt çalışma grubu olan AG Emek Piyasası Politikaları çalışma grubu; kadınların istihdamının arttırılmasına yönelik öneriler üzerinde çalışıyor. Ve belediye ile iş merkeziyle eşgüdümlü olarak emek piyasasının iyileştirilmesi için öneriler sunuyor. Bu ağ aynı zamanda kadınlara eğitim, istihdam ve işsizlik bağlamında danışmanlık hizmeti veriyor.

Eşit Ücret Günü 21 Mart Etkinliği

Aynı işi yapan kadın ve erkek çalışan arasındaki maaş ayrımına dikkat çekmek için 2008 yılından beri  “Eşit İşe Eşit Ücret Günü”  düzenleniyor. Bu günde Friedrichshain-Kreuzberg bölgesindeki şirketlerin katılımı ve desteğiyle, kadın-erkek işçilerin ücretleri arasındaki farklılıkların tartışılacağı çeşitli forumlar düzenleniyor.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası Etkinlikleri

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası Etkinlikleri kapsamında bir hafta boyunca belediye, kadına yönelik ve aile içi şiddet sorununa dikkat çekmek için etkinlikler düzenliyor.  Etkinlikler Kreuzberg’in çeşitli mekânlarında, şiddete dair farklı konu başlıkları altında yerel halkın katılımıyla gerçekleştiriliyor.

ÇİKOLATA FABRİKASI KADINLAR MERKEZİ

Frauenzentrum Schokofabrik e.V. Türkçesi ‘Çikolata Fabrikası Kadınlar Merkezi’ Kreuzberg’de ‘Schokofabrik’ ya da ‘Schoko’ olarak tanınıyor.

Kreuzbergin ortasında, eski bir çikolata fabrikasının kadınlar tarafından işgal edilip yine kadınlar tarafından yenilenen ‘Schokofabrik’, Berlin’in en büyük kadın merkezi. 80’li yıllarda feminist hareketin bir etkinliği olarak kadınların, lezbiyenlerin ve kız çocuklarının destek görmesi ve güçlendirilmesi amacı ile kurulan merkez, kadınlar tarafından yönetiliyor. Kadınlar için bir danışma, görüşme ve iletişim kurma yeri olarak hizmet veren merkezde atölye, kafe, spor salonu, hamam, açık ders çalışma yeri ve çocuk yuvası bulunuyor. Merkezde Almanca, tarih ve matematik kurslarının yanı sıra, kadınlara ücretsiz psikososyal ve sosyal danışmanlık hizmetleri veriliyor.

Merkezde bulunan atölyede kadınlar tahtalardan mobilya yapıyor. Kendi mobilyalarını yapmak isteyen kadınlar marangoz kadınların denetiminde haftada üç gün mobilya kursuna katılabiliyor.

Kadıköy Belediyesi Akademi tarafından ayrıntılı hazırlanan kent profiline http://www.kadikoyakademi.org/category/kent-profilleri/ sayfasından ulaşabilirsiniz.


ARŞİV