Geçen haftaki gazetemizde Bergama’dan Kadıköy’e doğal kahvaltı’’ başlıklı haberimizde, Kadıköylülerün Bergama’dan gelen doğal gıdalarla kahvaltı etme imkanı bulacaklarını yazmıştık. Öyle de oldu. Geçen haftasnu Kadıköy Belediyesi’nin sosyal tesisleri olan Khalkedon’larda sunulan açık büfe kahvaltıda bu kez Bergama El Sanatları Kadın Kooperatifi üyesi kadınların ürettiği peynir, reçel ve zeytinler yer aldı. Kadıköylüler üreticisinde gelen taze ve doğal ürünlerle kahvaltı etme fırsatı yakalarken, Bergamalı kadınlar da ekonomik yönden desteklenmiş oldu.Kalamış Khalkedon’un öününde kurulan stantta da Körfez’den gelen zeytinyağı, sabun, lavanto demetleri, el yapımı çanta gibi ürünler sunuldu. Biz de, bir tür dayanışmayı, tam da kadınların günü olan Anneler Günü’nde Kalamış Khalkedon’a giderek; mutlulukla ilgisi olduğu kadar dayanışmayla da ilgisi olan kahvaltı üzerinden kurulan bu projeyi, Bergama El Sanatları Kadın Kooperatifi Başkan Yardımcısı Birsen Temir Saraç’la konuştuk.
Bir zeytin bir hayat
2010 yılında Bergama merkezli kurulan kooperatif, kaybolan veya yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarını gün yüzüne çıkartıp, tüketiciyle buluşturmak için tekstil-hediyelik eşya alanında çalıştığını anlatan Saraç, ‘’Biz bu haftasonu Kadıköy’de sadece Bergamalı kadınların ürünlerini satıyoruz ama aslında çapımız çok daha geniş. 15 yıldır Anadolu Kadın Hareketi (başkanıyım) olarak Körfez bölgesindeki üretici kadınlarla, bir çok kadın kooperatifiyle işbirliği yapıyoruz. Amacımız Türkiye’deki tüm kadın kooperatiflerinin birbirleriyle iletişim ve ortaklık ağı kurabileceği, kadın dayanışmasının en üst aşamada gösterildiği bir çatı birlik haline gelmek’’ dedi.
Saraç, Anadolu Kadın Hareketi’nin kadınların ekonomik çaresizliğine karşı kurulmuş bir örgütlenme olduğunu vurgulayarak, ‘’3-5 kadına bir iş bulup bir yere yerleştirmek gibi geçici çözümler yerine onları üretime teşvik etmek istedik. Kırsaldaki küçük üretici kadınların ürünlerini, şehirliler ile buluşturmaya çalışıyoruz. Hem geleneksel lezzetlerimiz unutulmuyor, hem insanları tamamen doğal ürünler yiyebiliyor hem de ve en önemlisi dayanışmayı geliştiriyoruz. Bence zaten bu dayanışmayı kuracak kişiler de kadınlardır’’ diye konuştu.
Ürünlerin Kadıköy’e gelme sürecine de değinen Saraç, şunları anlattı; ‘’Kadınlar ürünlerini Kadıköy’e göndermek üzere paletlerken çok heyecanlı ve mutluydular. Hatta bazılarının ürünleri ilk kez bir büyükşehire gidiyordu. Devlet ve kamu kurumlarında genelde bürokrasi vardır. Ancak Kadıköy Belediyesi ve Kasdaş ile böyle bir sorun yaşamadık, aksine çok ilgili ve duyarlı davrandılar. Bundan sonrası için de Kadıköy’deki etkinliklerimizin sürmesini isteriz. Bizim idolümüz Tükan Saylan’lardır. Kadıköy de böyle aydınlık insanların, kadınların odluğu bir yer. Önceliği siz yapın, gelin bu dayanışma buradan başlasın. Ağzınıza attığınız her tane zeytinle Anadolu’da bir kadının, çocuğu hayatının değişmesine katkı sunmuş olacaklar.’’
Yerel üretici kadınlara destek olmak, zeytin, reçel, zeytinyağı, tereyağı, peynir gibi ürünlerin doğal yapılmış olanlarını edinmek isterseniz telefon numarası; 0 532 763 91 08