Pek çoğumuzun yazlık eğlencesi, kafelerde rastladığında oynamadan duramadığı bir eğlence aracı olan langırtın (masa futbolu) bundan yaklaşık 1 buçuk yıl öncesine dek suç olduğunu biliyor muydunuz? Evet, doğru okudunuz, yurtdışında resmi federasyonları olan, müsabakaları yapılan bir spor dalı olarak kabul edilen langırt, Türkiye’de yaklaşık 50 yıl boyunca “kumar aracı” muamelesi gördü ve kanunen suç sayıldı. Bu tuhaf yasağın kalkmasından bir yıl sonra da, yani geçen yılın başında Kadıköy’ün langırt tutkunları biraraya geldi ve Kadıköy Langırt Kulübü kuruldu.
Çalışmalarını Şifa’daki spor barı Kadıköy Pub Station’da sürdüren kulübün başkanı Melih Yüzer’i ziyaret ederek, langırtı konuştuk. Aslında müzisyen olan Yüzer, çocukluğunda mahallede arkadaşlarını Amerikan futbolu oymaya teşvik edermiş, 8 yıl da profesyonel olarak buz hokeyi oynamış. Onun için langırt, çocukluğunu geçirdiği Fethiye’de bir yaz eğlencesi olarak başlamış. Ama her yaz aşkı gibi kısa sürmüş. Bundan yaklaşık 20 yıl sonra, bu yaz aşkı şehre taşınmış çünkü İstanbul’da bir kafede tekrar langırt görmüş. Çocukluk aşkı depreşince de o gün bugün bırakamamış langırtı.
Bu sporu daha da iyi yapabilmek için, özel bir langırt kurumu olan Player 4 Players Uluslararası Türkiye Masa Futbolu Kulübü’ne gitmeye başlamış, langırt oyunculuğunu profesyonel seviyeye taşımış. Sonrasını Melih Yüzer anlatıyor; “Sürekli arkadaşlarımla oynuyordum ama onlar artık sıkılmıştı. Açıkçası kendime yeni oyuncu arıyordum (gülümsüyor). Bir langırt masası aldım. Bir arkadaşın deposuna koyduk, orada antrenman yapıyorum ki yine arkadaşlar gelip gitmeye başladı, çoğaldık. Böylece Kadıköy Langırt Kulübü’nü kurdum. Tabi resmi bir kurum değiliz, sosyal medya hesaplarından ibaretiz. Ama faal bir kulübüz.”
YILDIZ OYUNCULAR ÇIKACAK
7 aylık oldukça yeni bir oluşum olan kulübün 28 oyuncusu var. Ancak antrenmanlara gelenler, meraktan katılan eş dost, turnuvalara iştirak eden milli sporcularla birlikte bu rakam gayri resmi olarak ortalama 100’e ulaşıyor. Kurulduğundan bu yana tek ve çiftlerde açık turnuvalar düzenleyen kulüpte, Eylül’de başlayacak 2017-2018 yeni sezonunda klasman sistemi olacak. Çünkü Melih Yüzer’in deyişiyle “Kadıköy’den, Türkiye’de ve uluslararası alanda başarılar kazanacak yıldız oyuncular” çıkarmak niyetindeler.
Ama kapıları daha önce hiç langırt oynamamış kişilere de açık. Yaz döneminde her cuma akşamı buluşan ekip, yeni gelenleri oyuna teşvik ediyor. Yüzer, “Başta çekiniyorlar ama sonra beraber oynuyoruz. Rekabet yok. O maçı, benden daha tecrübesiz birine verebilirim. Önemli olan sevdiğimiz bu spora yeni oyuncular kazandırmak” ifadesini kullanıyor.
“LANGIRT FUTBOL DEMEK DEĞİL’’
Peki bu masa futboluna kadınların ilgisi nasıl? Kulüpte 5 kadın oyuncu bulunuyor. “Kadınlar ve futbol” algısından mı kaynaklı diye soruyorum. Melih Yüzer şaşırtıcı bir yanıt veriyor; “Langırtın futbolla hiç alakası yok ki! Tek ortak noktası şut çekip gol atmak. Zaten ben de futbolla pek ilgilenmem. En son izlediğim maç Şifo Mehmet’in jübilesidir herhalde (gülüyor). Langırtın futboldan bağımsız kendi kuralları var. Ellerinizi ve beyninizi çalıştırıyorsunuz.”
“FEDERASYON OLMALI’’
Melih Yüzer yakın zamana dek varolan langırt yasağının “saçmalık” olduğunu söylüyor ve ekliyor; “Devlet langırtı bir spor olarak tanımalı ve resmi bir federasyon kurulmalı. Bu alanda spor kulüpleri olmalı, hatta var olan kulüpler langırtı branş olarak açmalı” önerilerinde bulunuyor.
ERTEM EĞİLMEZ GETİRMİŞTİ
Kökeni 17. Yüzyıla uzanan langırt, bugün pek çok ülkede kabul gören, federasyonları olan, turnuvaları yapılan bir spor. Uluslararası langırt müsabakaları düzenlemek amacıyla 2002’de Uluslararası Langırt Federasyonu (ITSF) Fransa’da kuruldu. Türkiye de ITSF üyesi ülkelerden biri. Türkiye’yi langırt ile yönetmen Ertem Eğilmez tanıştırmıştı. İş hayatına cep kitapları işiyle atılan Eğilmez bu işinde batınca sinema sektörüne girmeden önce Türkiye’nin ilk langırt makinelerini getirtmişti.