Longboard son yıllarda oldukça popüler bir branş. Özellikle gençler arasında popülaritesini her geçen gün arttıran longboard Caddebostan ve Suadiye Sahili’nin de gözde sporları olma yolunda ilerliyor. Biz de Caddebostan’da ‘Sensei’ lakabıyla tanınan Önsel Töralp ile longboard dans ile ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Uzun yıllardır çeşitli alanlarda aktifim. Kadıköy doğumluyum ve hem longboard kaymayı hem de dans etmeyi her zaman çok sevmişimdir. Bu sevgi beni longboard dansına yönlendirdi, şimdi hem yapıyor hem de bu alanda eğitimler veriyorum. Bunun yanı sıra bir rock müzik grubum var, motosikletlere büyük bir tutkum var ve kendi motosiklet grubumla sık sık doğaya açılıyoruz.
Longboard dance nedir, nasıl yapılır?
Longboard dans edinebileceğiniz en güzel serbest stil board deneyimlerinden biridir ama ciddi çalışma ve pratik gerektirir. Tahtanın üzerinde hareket halindeyken bir dizi kayma, dönme ve vücut pozisyonunu bir araya getiren, dans adımlarına benzer denge hareketleri içeren çok görsel ve yaratıcı bir dış mekân sporudur. Serbest stil ile uygulanan tüm longboard teknikleri arasında longboard dans bana göre en güzel ve estetik görünümlü olanlardan biri. Dışarıdan bakıldığında belki de çok kolay görünen bir akışkanlığı var. Serbest stil kaymanın teknik yönlerini alarak danstan gelen estetik, ritim duygusu ve hareket repertuvarı ile güçlendirir. Longboard dansını kaykay ve hatta diğer longboard tekniklerinden ayıran en belirgin yönü ise sürekli soldan sağa bir slalom (salınma) içermesi. Özetle dengede ustalaşılması gereken bir spor türü.
Bir röportajınızda “Longboard benim için bir tutku” demişsiniz. Bu tutkuyu biraz açar mısınız? Ne zaman ve nasıl başladınız bu spora?
Longboard dans sporunu 10 yıldan daha uzun süredir yapıyorum. Yaklaşık son 3 yıldır da profesyonelleri arasına girdim. Beni longboard dansa çeken ilk şey izlediğim görüntülerde akış halinin estetikliği ve yaydığı pozitif enerjiydi. İzlediğim sporcular sörf yapıyormuş gibi akıyorlardı ve bu akış hali beni büyüledi. Karada kanatsız şekilde, sanki kuş gibi süzülme hissi veriyordu. Başlarken beni çeken bu duygu zaman geçtikçe olgunlaştı tabii, ama bugün hala tutku dediğimde bundan bahsediyorum. Longboard ile dans ederken dışarıdaki her şeyden uzak kalabiliyorum, kendimi yalıtmam ve akışta kalmam mümkün oluyor. Akışta olmak her şeyi berraklaştırıyor ve 10 yıl önce bu sporla ilk tanıştığımda gözlemlediğim temiz ve pozitif enerjiyi yakalıyorum. Bu enerjiyi bir şeye benzetmem gerekse herhalde en yakını müzik yaparken hissettiklerim olabilir…Üstelik bu sporda daha iyi hale gelmek, tekniğe hâkim olmak ağırlık merkezinin sürekli farkında kalmayı ve her an yer çekimi ile yeni bir ilişki kurmayı gerektiriyor. İşte başta dışarıdan bakarken estetik bulduğum akış halini kontrol edebilmeye ve şekillendirebilmeye başlamak şimdi beni çok daha fazla besliyor. Bunca efor, denge ve odak devam ederken dışarıdan izleyenlerin hareketleri zahmetsiz ve akıcı görmesini belki sahnede bir dans kompozisyonu sergilemeye benzetebiliriz.
CİNSİYET AYRIMI YAPMIYOR
Biraz da farklı bir spor. Peki maliyetli mi?
Güzel bir soru. Longboard teçhizatının kaykaya göre daha maliyetli gibi görünmesi pek çok gencin bu spora başlamasını geciktiriyor. Düzgün bir longboard dans tahtasının maliyeti kaykay tahtasına göre 3 katı bulabilir. Daha kolay ve ucuz bir başlangıç gibi görünse de kaykay tahtaları ve alt aksamı longboarda göre çok daha hızlı dağılır. Gerçekten yoğun kullanıldığında bir kaykay tahtası 6-12 ay dayanırken longboard tahtası 3-4 sene dayanabilir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde uzun vadede kendinize yapmış olduğunuz daha akıllı bir yatırım gibi gözüküyor. Güzel bir tahta edinmek haricinde mutlaka kask, dizlik ve dirseklik kullanmayı öneriyorum. Bunların anlamlı bir maliyeti yok diyebiliriz. Longboard dans sporunda maliyeti aşağı çeken önemli bir unsur bir mekân zorunluluğunun olmaması. Uzun, düz ve nispeten temiz bir zemin bulduğunuz sürece her yerde yapabilirsiniz. Biz açık havada çalıştığımız gibi kışın kapalı otoparklarda dahi büyük keyifle çalışıyoruz ve çok eğleniyoruz. Özetle güzel bir tahtayı kaptıktan sonra her şey bedava! Belki bu işin teçhizatından öte zaman maliyetini de vurgulamak daha doğru olur. Yeni başlayanların longboard kullanmayı öğrenip rahatça dans edebilmeleri için haftada en az bir tercihen iki günlerini ayırmalarını öneriyorum. Ama sonunda elde edecekleri keyfin bu yatırıma değeceğini garanti ederim.
Bu spora merak duyan ve başlamak isteyenlere ne önerirsiniz? Başlamak için yaş sınırı var mı sizce?
Longboard çok genel, herkese açık bir spor. Yaş sınırı olmadığı gibi birçok spor dalından farklı olarak cinsiyet ayrımı yapmadığını söyleyebilirim. Burada harika bir fırsat eşitliğinden bahsediyorum. Başlamak için yüksek fiziksel güç veya belirli bir vücut yapısı şart değil. Sınırları çoğu spora göre daha geniş. Herkesin kendi vücut yapısına, kabiliyetine ve akışkanlığına göre uygun hareketler bulması, kendine uyarlaması mümkün. Ben de longboard dansa başlamayı ve gelişmeyi kolaylaştırmak için çalışıyorum. Bu spora tutkulu üç arkadaş olarak iki yıl önce Instagram’da bir topluluk oluşturduk “@lbdancingistanbul”. Bu sayede ilgilenenleri buluşturup aktif tutabileceğimiz bir platformumuz oldu. Planlayıp bu hesaptan duyurduğumuz hafta sonu buluşmalarında farklı yaşlardan pek çok insanla bir araya geliyoruz. Gerçekten de bu sporu tek başına yapmak ve akışta olmak ne kadar keyifli ise arkadaşlarla birlikte yapmak da ayrı bir keyif. Belki de çoğu sporda olduğu gibi işin etrafında bir de topluluk eklenince tadından yenmiyor. Bir destek ekosistemi oluşmuş olması özellikle bu sporun ruhuna çok uygun bir şey. Yeni başlayanlara destek oluyor ve engelleri birlikte kaldırıyoruz. Düzenlediğimiz ve ‘sesh’ diye adlandırdığımız ücretsiz çalışma buluşmaları 7’den 77’ye herkesin katılımına açık. İlgilenen ve nereden başlayacağını bilmeyenlere gerekli teçhizatı temin etmek konusunda dahi destek oluyoruz.
Caddebostan sahilinde “Sensei” lakabını aldığınızı okumuştum. Caddebostan’da ben de çokça kaykay yapanları görüyorum. Kadıköy’de epey meraklısı var sanırım…
Evet sağ olsun arkadaşlar bazen bu lakabı kullanıyorlar. Sanırım elimden geldiğince bu sporla ilgilenen herkese destek olmaya çalıştığım için böyle oldu. Kadıköy insanıyla, sokakları ve spor alanlarıyla, hatta esnafıyla longboarda çok uygun bir yer. Sahil yolunda çok uzun ve geniş spor alanları mevcut. Avrupa yakasından dahi pek çok sporcu bu geniş ve uzun alandan faydalanmak için buraya geliyor. Bu sayede keyifli bir paylaşım ortamı oluşuyor. Kadıköy’de anlaştığımız board mağazaları gerekli teçhizatı Türkiye’ye getirerek çalışmalarımızı destekliyor. Bütün bunlar bir araya gelince güzel bir ekosistem oluşuyor. Longboard dansı, özgürlüğü hissetmenin en güzel yollarından biri. Her hareketle rüzgarla dans etmek, sınırları zorlamak ve hayatı hissetmek demek. Herkesi bu heyecana katılmaya, kendi ritmini bulmaya davet ediyorum. Hayat, ayaklarımızın altındaki yollar kadar sonsuz ve akışkan—gelin birlikte bu yolda dans edelim!"