Dünyada kız çocuklarının okuması için faaliyet gösteren Malala Fonu, yeni temsilcisini Türkiye’den seçti. Koşuyolu merkezli Yuva Derneği’nin Program Direktörü Özge Sönmez, “Malala Fonu Gulmakai Ağı Şampiyonu” oldu.
Sönmez, düzenlediği eğitim programlarıyla mülteci kız çocuklarının Türkiye’deki devlet okullarına uyum sağlamasına yardımcı olması nedeniyle bu unvana layık görüldü. Malala Fonu, dünyanın her bölgesinde kız çocuklarının okuması için önemli çalışmalar yapan kişileri öne çıkararak şampiyon olarak duyuruyor. Malala’nın şampiyon olarak belirlediği bu isimler tüm dünyada bir ağ altında birlikte çalışıyor. Sönmez de Malala’nın son öne çıkardığı isimlerden biri oldu.
Özge Sönmez, “Yuva olarak 2010 yılından beri yoksullukla mücadele, çevre farkındalığı ve yaygın eğitim konularında bütüncül modeller geliştiriyoruz. Bu modeller içinde kız çocuklarının eğitime erişmesi çok önemli bir yer tutuyor. Dünyada bu konuda öne çıkan bir kurumdan böyle bir ünvan almak bizi çok mutlu etti. Türkiye, özellikle mülteciler konusunda yaptığı çalışmalarla başarılı işler yürütüyor. Gerek devlet kurumları olsun, gerek bu alanda çalışan diğer sivil toplum kuruluşları olsun yaşanan bu insani krizde önemli işlere imza attı. YUVA olarak başka türlü bir dünya hayalimizin peşinden gitmeye devam edeceğiz” dedi.
Malala Vakfı ve YUVA Derneği, kız çocuklarının daha fazla eğitim alması için ortak çalışmalar yapacak.
30 BİN KİŞİYE ULAŞIYOR
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olan Özge Sönmez, yüksek lisans eğitimini yine İstanbul Üniversitesi Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Çalışmaları alanında yapıyor. Çevre ve eğitim alanlarında farklı sivil toplum kuruluşlarında çalışmış olan Sönmez, YUVA Program Direktörü olarak çalışmalarına devam ediyor. YUVA Derneği ise tüm canlıların ve bizden sonraki nesillerin haklarına saygılı bir insanlık, sürdürülebilir bir yaşam ve yoksulluğun ortadan kalktığı bir gelecek için çalışmalarına 2010 yılından beri devam ediyor. Koşuyolu’ndaki genel merkezinin yanında Türkiye’nin farklı illerindeki temsilcilikleriyle yılda yaklaşık 30 bin kişiye eğitim, geçim kaynakları, sosyal uyum ve koruma hizmetleri götürüyor.
MALALA YOUSAFZAİ KİMDİR?
Malala, 1997’de Pakistan’ın kuzey batısında bulunan Swat bölgesinde bulunan Mingora adlı bir kasabada doğdu. Dünyada okula gitmeyen çocuk sayısının ikinci en yüksek olduğu Pakistan’da kız çocuklarının okula gitmesini engelleme çabalarına babasıyla birlikte karşı çıktı. Okula gitmeye devam eden Malala bunun sonuncunda 2013 yılında silahlı saldırıya uğradı. Taliban’ın Malala’yı öldürme teşebbüsü dünya çapında kınandı ve Pakistan’ın her yerinde protesto edildi. 2013 yılında diğer kız çocuklarının okuması için Malala ve babası fon kurdu. Malala, Nobel Barış Ödülünü 2014 yılında aldı. Malala Vakfı, tüm kızların öğrenebileceği ve liderlik edebileceği bir dünya için çalışıyor. Vakıf ayrıca tüm kızlara eğitim vermek için gereken kaynakları ve politika değişikliklerini savunuyor, yerel eğitim liderlerine yatırım yapıyor ve değişim için mücadele eden kızların seslerini güçlendiriyor.