Ailemizle, arkadaşlarımızla birlikte oynadığımız masa oyunlarına her geçen gün yenileri ekleniyor.
Kaan DERTÜRK
Masa oyunları denince kimilerimizin aklına yılbaşı gecesi ailecek oynanan tombala, kimilerimizin ise emlak temalı Monopoly oyunu gelir. Tercihiniz hangisinden yana olur bilemeyiz ama şu bir gerçek ki, masa oyunları ülkemizde fazlaca seviliyor. Bunun en büyük kanıtı olarak sayısı sürekli artmakta olan masa oyunlarını söylemek yanlış olmaz. Masa oyunları, kimi zaman bilgi ve zekânın yoğunca kullanıldığı, kimi zaman ise yetenek ve şans gerektiren, birden fazla kişiyle oynanan oyunlar olarak tanımlanıyor. Klasik aile ve arkadaş buluşmalarını renklendirip, ilişkilerinize yeni bir boyut kazandırabilmeniz için ideal olan masa oyunlarını rahatça oynamak için artık günümüzde yeni işletmeler bile açılıyor. Bu haberimiz de ise hem yeni çıkan masa oyunlarının neler olduğuna, hem de bu oyunları Kadıköy’de nerede oynayabiliriz sorusuna cevap arayacağız.
İZMİR 1900
İzmir 1900, İzmirli grafik tasarımcı ve araştırma görevlisi Ayşegül Acar’ın, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde yürüttüğü doktora çalışmaları sırasında oluşturduğu bir kutu oyunu. İzmir’de yaşayan ya da İzmir’i biraz da olsa deneyimleme şansı bulmuş kişilerin rahatlıkla oynayabileceği bu oyun, 4-8 kişiyle oynanıyor. Oyuncuların seçtikleri karakterlere göre “talih kartlarından” çıkan görevlerle, İzmir’in 1900 başlarındaki günlük hayatını deneyimleme şansı bulunacağı oyun, İzmir için bir ilk olma özelliğini taşıyor. İzmir’in yaşam alışkanlıkları, sosyal ve ekonomik hayatı, semtleri ve mahalleleri, yaratılan kurgu karakterlerle birebir oyunculara yaşatılmak üzere planlanmış. Doktora çalışmaları sonucunda oluşturulduğu için, İzmir’in dönemsel bilgilerini de oyunculara aktarma hedefinde. Dönem bilgilerini içeren cevaplanması zorunlu soru kartları, bu amaç dâhilinde önemli bir unsur oluşturuyor.
SINIF MÜCADELESİ
1978’de Marksist siyaset bilimci Bertell Ollman tarafından Monopoly’ye karşı tasarlanmış Sınıf Mücadelesi, 2014’te Yordam Kitap tarafından Türkçeye çevrildi. Sınıf Mücadelesi iki, dört veya altı oyuncu tarafından oynanabiliyor. Oyunda, kapitalist toplumun gerçeklerine uygun olarak, mücadele sınıflar arasında sürüyor ve oyuncular sınıfları temsil ediyor. “İşçiler” ve “Kapitalistler” temel sınıflar. Oyunu sadece bu iki sınıftan biri kazanma şansına sahip. “Köylüler”, “Küçük Esnaf”, “Beyaz Yakalılar” ve “Öğrenciler” ise ancak temel sınıflardan biriyle ittifak yaparak zafere ortak olabiliyor. Oyunun amacı devrim yapmak. O zamana dek, farklı oyuncular tarafından temsil edilen sınıflar oyun tahtasının çevresinde ilerliyor; yol boyunca ittifaklar kurup bozarak seçimlerin ve genel grevlerin sonuçlarını belirleyecek olan “Güç” ve “Zayıflık” biriktiriyor.
CATAN
Eğer köy geliştirme oyunlarını seviyorsanız Catan tam size göre! Kısa bir süre önce Türkçe versiyonu yayınlanan oyunda amacınız: Catan adasında gerekli kaynakları toplayarak yerleşim yerlerinizi geliştirip, 10 puana ulaşmak. Oyunda altıgen şeklinde kartlar yer alıyor ve bu kartlar gelişigüzel dizilerek her oyun başında yeni bir algoritma oluşturuluyor. Bu da oyuncuların her yeni oyunda yeni bir strateji kurması anlamına geliyor. Oyun araçları içerisinde yer alan tuğla, taş, odun, tahıl ve koyun unsurları ile yol ve bina kurmak gerekiyor. Oyunda bazı kaynaklara sahip olamıyorsunuz bunları diğer oyunculardan ticaret yolu ile almanız gerekiyor. Burada da pazarlıktaki ustalık seviyeniz devreye giriyor; çünkü tüm oyuncuların ihtiyaçları ve çıkarları çatışıyor. 3-4 kişi ile oynayıp, keyifli vakitler geçirebileceğiniz Catan, bir saati aşkın bir oyun süresi sunuyor.
“Masa oyunlarımızı aldık ama nerede oynayacağız? diye soruyorsanız eğer, bu sorunun cevabını sene başında Kadıköy’de açılmış Grimdark Hobi Dükkânı veriyor. Grimdark, 150 metrekarelik atölyesi ile hem masa oyunu hem de kart oyunu tutkunlarını bir araya getirmeyi hedefleşmiş bir proje. Sahip olduğunuz masa oyunuyla birlikte Grimdark’a gittiğinizde oyun alanına geçip eğlencenin tadına varabilirsiniz. Oyun alanının yanı sıra hobi atölyesi kısmında ise en sevilen strateji oyunlarına ait figürleri boyayabilirsiniz! Ayrıca bu figürleri muhafaza edebileceğiniz size özel dolaplar da mevcut. Grimdark’ta geçen sürede oyunlarınızı oynarken bir yandan yeme içme ihtiyaçlarınızı da karşılayabiliyorsunuz.
ADRES: Caferağa Mahallesi, Sivastopol Sokak, No:24 Kadıköy