Mevsim geçişlerinde hastalıklardan nasıl korunabiliriz?

Mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı, gribal ve viral enfeksiyonların pik yaptığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Mermi, “Vücut direncini güçlü tutmak, grip de dahil olmak üzere birçok hastalık için önleyici konumdadır” dedi

26 Eylül 2024 - 14:38

Yaz aylarının bitişiyle beraber sonbahar hastalıkları yeniden hayatımıza girmeye başladı. Özellikle soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar ve viral enfeksiyonlar, mevsim geçişlerinde en sık rastlanan durumlar arasında yer alıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Mermi, sonbahar ayları çeşitli hastalıkların pik yaptığını belirterek ve alınması gereken önlemleri gazetemize anlattı.

“SONBAHARDA HASTALIKLAR PİK YAPIYOR”

Mevsim geçişlerinde bazı hastalıkların arttığını belirten Mermi, “Yaz aylarının sonu, sonbahar ayları çeşitli hastalıkların pik yaptığı dönmelerdir. Özellikle soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar en sık karşılaştığımız durumlar. Ek olarak alerjik hastalıklar da mevsim geçişlerinde tetiklenebilir. Özellikle hava değişimi, aşırı sıcaklardan sonra yavaş yavaş soğumaya başlayan hava çok belirleyici. Hava değişimleri, soğukta kalmak vücuttaki enfeksiyonların artmasına, bakteri ve virüslerin vücuttaki olağan seyri dışında çoğalmasına, vücudun direncinin düşmesine neden oluyor. Bu sebeple hava değişimlerinde üşümemeye, soğukta kalmamaya özen göstermeliyiz” dedi.

“GRİP VE ZATÜRRE AŞISI OLUNMALI”

Grip aşısının önemine vurgu yapan Mermi, “65 yaşından büyük, bağışıklık sistem bozukluğu olan ya da kalp, diyabet (şeker), yüksek tansiyon, akciğer hastalığı gibi ek başka hastalığı olanlar bu dönemde grip aşısı yaptırmalılar. Grip aşısının her sene eylül ayı ortaları itibariyle bu hastalarda düzenli olarak yapılmasını öneriyoruz. Aşı bizi gribin ağır komplikasyonlarından yani gribe bağlı gelişen ağır süreçlerden korur. Ek olarak daha önce yapılmamış ise zatürre aşısı yine bu hastalara mutlaka yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ NASIL GÜÇLÜ TUTABİLİRİZ?

Mermi, mevsim geçişlerinde doğru beslenmenin önemine de değindi: “Vücut direncini güçlü tutmak, grip de dahil olmak üzere birçok hastalık için önleyici konumdadır. Özellikle C vitamini içeriği yüksek gıdalar ile beslenmek, bol su içmek en önemli direnç kaynağı. C vitamini yönünden zengin gıdalar; portakal, mandalina, limon, kivi, çilek, kuşburnu, böğürtlen, brokoli, lahana, ıspanak ve biber. Bu gıdaların mutlaka günlük tüketimine dikkat etmemiz gerekir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için doğru beslenmenin yanında spor ve egzersiz de oldukça önemlidir. Psikolojik açıdan sağlıklı olmak, stresten kaçınmak diğer dikkat etmemiz gereken faktörlerdir. Fakat bunlara sadece hasta olduğumuzda ya da mevsim geçişlerinde değil sürekli dikkat ettiğimizde sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olabiliriz. Buna hayatımızın her döneminde özen göstermek gerekir.”

Düzenli doktor kontrolünün ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Mermi, “Vücudumuzda var olan bir vitamin eksikliği ya da kansızlık gibi durumlar bağışıklık sistemini baskılayabilir. Bu sebeple mutlaka düzenli aralıklarla doktor muayenesi yapılmalı ve tıbben gerekli görüldüğü durumlarda tahlil ile kan düzeylerine bakılmalı, eksiklik olduğu durumda tedavi edilmelidir” şeklinde konuştu.


ARŞİV