Meyvelere mucize katan dondurmacı Yaşar Usta

Dondurmanın içine hiçbir katkı maddesi koymayan, dondurmayı sadece meyve ve şekerle yapan Yaşar Usta’nın Bostancı’daki mütevazı dondurma tezgâhı, bize çocukluğumuzun saflığını yaşatıyor.

28 Ağustos 2014 - 16:08

Berivan Tanrıverdi
Gıda sektörünün gelişmesiyle mertlik bozuldu ve dondurmalar gerçek meyve yerine meyve aromalarından üretilmeye başlandı. Ama Bostancı’daki Yaşar Usta, halen eski yöntemlerle tam 43 yıldır dondurma yapımına devam ediyor.
İdeal dondurma için gurmeler, “şu kadar süt, şu kadar şeker” diye uzun uzun cümleler kurabilir.  Ama biz çoğu zaman bir külah dondurmanın çocukluğumuzdaki o mutlu ve saf zamanları bize hatırlatmasını isteriz. İşte Yaşar Usta’nın mütevazı dondurma tezgâhı bize çocukluğumuzun saflığını yeniden yaşatıyor.

DONDURMA AŞKI İÇİN ROMA MACERASI
Müşterilerine en iyi dondurmayı üretebilmek için çalışan Yaşar Usta’nın hayat öyküsü de romanlara, filmlere konu olabilecek kadar ilginç.
Çocukluğu Bostancı Kasaplar Çarşısı’nda geçen, Çarşıda ustası Arnavut Hıfzı Yorgun’un yanında çıraklık yaparak dondurma yapımını öğrenmeye başlayan Yaşar Usta, bu işte daha iyi olmak için dondurmanın anavatanı olan İtalya’ya gitmenin yollarını arar.
Karaköy’den İtalya’ya giden yük gemilerinin olduğunu öğrenir. Ustasına bile haber vermeden Karaköy Rıhtımdaki gemiye biner ve filikalardan birine saklanır. Gemi hareket ettikten sonra miçolar Yaşar Ustayı fark ederler ve kaptanın yanına götürürler. Kaptana dondurmacıda çalıştığını ve iyi dondurmanın da İtalya’da yapıldığını, bunu öğrenmek için İtalya’ya gitmek istediğini anlatır. Geminin temizlik işlerini yapacağını söyleyerek kaptanı ikna eder. 12 günlük deniz yolculuğu ile en nihayetinde İtalya’ya varır. Geminin kaptanı Yaşar Usta’yı oradaki bir dondurma imalathanesine götürür, usta oradaki makinelere hayran kalır. Kaptan nasıl bulduğunu sorar, Yaşar Usta dondurma yapımında içine katkı maddeleri konulduğunu görünce “Ben böyle yapmak istemiyorum ben bir şey yaparken doğal ve katkısız olmalı” der. Kısa süren macerasının ardından Türkiye’ye geri döner. Ustası Hıfzı Bey, haber vermeden gittiği için Yaşar Ustaya kızar, o da karşıdaki dondurmacı dükkânında çalışmaya başlar. Oradan da azar işittiği vakit iki dükkân arasında gidip gelmeye başlar. Artık iki ustası birden olur.
Yaşar Usta yurda döndükten sonra Moda İskelesi’nde ve Bostancı’daki Derya Plajı’nda da dondurma satar. Kısa süre sonra da Hayrettin ve Hıfzı Ustalarına danışarak kendi dükkânını açmaya karar verir. Ustaları da yakın yerlerde dükkân açmasını önerirler ve sonunda Yaşar Usta, kendi dükkânında dondurma yapıp satmaya başlar, iki ustası da ona müşteri göndererek, destek olurlar. 1995 yılında kendi dükkânını kapatmak zorunda kalan Yaşar Usta halen,  Bostancı’daki Ali Nihat Tarlan Caddesi üzerindeki Biberoğlu Unlu Mamuller’de kendi adıyla, kendi yaptığı dondurmayı satıyor. Kavun, üzüm, elma, armut, hatta patlıcan ve domates dondurması bile var. En çok kavun, çilek ve gül dondurması tutuluyor.

“HER MEYVENİN RUHU VARDIR”
Yaşar Usta işini severek yapan nadir esnaf grubundan. Dondurmalarına katacağı meyveleri büyük bir özenle kendi elleriyle seçiyor. Meyvelerin ruhu olduğuna inanıyor. Usta, dondurmanın içine hiçbir katkı maddesi koymuyor, dondurmayı sadece meyve ve şekerle yapıyor. Başka hiçbir şey koymuyor.
Yaşar Ustanın en önemli felsefesi, kendi yemeyeceği bir ürünü başkasına yedirmemek. İmalathanesinde bu ilkeyle çalışıyor. Kazandan dondurma dolaplarına ve yerdeki fayanslara kadar temizlik analizini on günde bir kendi yaptırıyor. Seçtiği meyveleri de ozon jeneratörü ile yıkıyor.

LEZZETLİ DONDURMALAR GÜLER YÜZLÜ ELLERDEN SERVİS EDİLİYOR   
Yaşar Usta’nın iki de genç yardımcısı var. Tuğba ve Esin, on yaşından beri Yaşar Usta’nın yanında çalışıyorlar. İki arkadaş da en az Yaşar Usta kadar işlerini büyük bir titizlikle ve severek yapıyorlar. Üniversite öğrencisi olan Tuğba ve Esin’in güler yüzlülükleri ve içtenlikleri, sundukları dondurmaların lezzetine lezzet katıyor.
43 yıldır hizmet veren Yaşar Usta’nın enfes dondurmaları Bostancı’da sizi bekliyor. Eğer sizd e çocukluğunuzdaki saflığı özlediyseniz Yaşar Usta’nın dondurmaları sizi çocukluğunuza götürecek. 

EV USULÜ ÇİLEKLİ DONDURMA 

MALZEMELER: 
2kg. çilek
200 gram şeker
Bir tutam sevgi
Bolca temizlik

TARİFİ:
Seçtiğiniz çileklerin ezik ve nemli olmamasına dikkat ediniz. Çileklerin uç kısımları eğer beyaz ise o çilek hormonludur, kullanmayınız. En az üç defa sudan geçirerek çileklerinizi nazikçe yıkayınız, unutmayın onların da bir ruhu var.  Çileklerinizi yıkadıktan sonra miksere, şekerinizi ve sevginizi ekleyerek düşük seviyede karıştırın. Karıştırma işlemi  bitince çelik bir tencere içine karışımızı koyarak dondurucuya koyunuz. Yarım saatte bir tahta bir kaşıkla kenarlarını sıyırarak karıştırınız. Biraz daha dondurucuda beklettikten sonra dondurmanız hazır.
Afiyet olsun...
Etiketler; dondurma

ARŞİV