Mezarlık mafyası mı?

Kuruluşu Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan Sahrayıcedid Mezarlığı'nda mezar taşları kayboluyor!...

23 Kasım 2011 - 09:58

Geçtiğimiz Ağustos ayında gazetemizde ''Tarihi mezarlıkta tahribat!'' başlığıyla yer alan haberde, tarihi önemi olan Sahrayıcedid Mezarlığı'nın perişan halini anlatmıştık. Haberimizde, Kurtuluş Savaşı’ndan şehitlerin, ünlü yazarların, Osmanlı döneminden önemli kişilerin mezarlarının bulunduğu bu mekanda, mezar taşları kırılmış, yerlere atılmış durumda olduğunu yazmıştık.

Ancak aradan geçen zamanda mezarlığının durumunda iyileşme olması bir yana, tahribatın artarak devam ettiğini öğrendik. Gazetemize bilgi ve fotoğraf gönderen okurlarımız, bir ''mezarlık mafyası''ndan şüphelendiklerine dikkat çekiyor. İddialara göre mezar mermerleri son sürat bir şekilde yenileniyor ancak bunun yanında eski mezar taşları da kayboluyor. Bu durum da mezar taşlarını çalıp satan bir mafyanın varlığına işaret ediyor. Sahrayıcedidliler, yetkililerin mezarlığın bu içler acısı durumuna bir an evvel çözüm bulmasını istiyorlar.
 
Mezarlığın önemi
 
Sahrayıcedid Mezarlığı, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü- Merdivenköy civarında, Fahrettin Kerim Gökay ile Şemsettin Günaltay caddelerinin ortasındaki, dikdörtgen şeklindeki arazide yer alıyor. Rivayete göre, sefere çıkmak üzere olan Osmanlı askerleri şimdiki Merdivenköy - Sahrayıcedid arasında bekler ve hazırlık yaparlarmış. Askerlerin hazırlık yaptığı bu alandaki bekleyiş bazen o kadar uzun sürermiş ki ve bazı kayıplar verilirmiş. Bu mezarlık da burada beklerken ölen askerlerin gömülmesiyle oluşmuş.
Sahrayıcedid Mezarlığı'nda Atatürk'ün silah arkadaşı Rauf Orbay, usta yazar Kemal Tahir, Fenerbahçe'nin eski yöneticilerinden Melih Ilgaz, senarist – yönetmen Hulki Saner, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi devlet adamlarından Ebubekir Hâzım Tepeyran'ın da aralarında bulunduğu önemli kişilerin kabirleri bulunuyor.

ARŞİV