Mimarlar sorunlarını birlikte çözüyor

Ücretli Çalışan ve İşsiz Mimarlar Forumu, düzenledikleri atölyelerle mimarlara mesleki ve hukuki destek sağlıyor

18 Aralık 2018 - 09:58

Son yıllarda artan işsizlik ve kamuda çalışanların işten çıkarılması gibi sorunlar, çalışanları farklı çözüm yolları bulmaya ve yeni dayanışma ağlarını kurmaya itiyor. 1 yıl önce kurulan Ücretli Çalışan ve İşsiz Mimarlar Forumu da bu dayanışma ağlarından biri. Forumun üyeleri kamuda ücretli olarak çalışan ve iş arayan mimarlardan oluşuyor. Forum 1 yıl içinde birçok atölye düzenledi ve mimarlara iş hayatında çok fazla ihtiyaç duyulan teknik programların eğitimini ücretsiz olarak verdi. Bu eğitimlerden büyük bir çoğunluğu Kadıköy’de gerçekleşti ve önümüzdeki günlerde de Kadıköy’de yeni atölyeler düzenlenmeye devam edilecek. 16 Aralık Pazar günü Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sosyal Hizmet Merkezi’nde düzenlenen eğitim atölyesine konuk olduk ve hem forumun kuruluş amacını hem de mimarların sorunlarını Ekin Sarıca ve Tuğba Arslantürk ile konuştuk.

GÖNÜLLÜLER EĞİTİM VERİYOR

Forumun üyelerinden Tuğba Aslantürk, Ücretli Çalışan ve İşsiz Mimarlar Forumu’nun kuruluş amacını şu sözlerle anlatıyor: “Biraraya gelmemiz, yan yana durmamız için aslında birçok neden vardı. Sektörde sıkça karışımıza çıkan hak gaspları, mimarlar arasında iyice yayılan yalnızlaşma, KHK ile işten çıkartılan mimar arkadaşlarımız gibi. 2017’in Aralık ayında, tüm çalışan ve işsiz mimarlara Mimarlar için Hayatta Kalma Kılavuzu adı altında açık bir çağrı yapıldı. Bu toplanmada, kendi özelinde herkes sorunlarımızın ne kadar fazla olduğunu ve tek başımıza sesimizi duyuramayacağımızı görmüş olmalı ki, yüksek katılımla gerçekleşen bu dertleşmenin ardından Ücretli Çalışan ve İşsiz Mimarlar Forumu çalışmaya başladı.”

Forum tamamen gönüllü desteğiyle çalışıyor ve her atölyeden farklı kişilere teknik eğitim sağlıyor. Forumun bir başka üyesi Ekin Sarıca da iş arayan bir mimar için teknik programlara hâkim olması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Zaten işsiz olan bir kişinin hızla değişen ve öğrenmek için kurs masrafı gerektiren bir programı öğrenmesi çok zorlayıcı bir durum.  Ofislerde çalışan mimarların ve öğrencilerinse birbirlerinden çok fazla bilgi öğrendiğini ve bu bilgilerin yaptığımız işle ilgili çok da bir bilgisi olmayan bir bilgisayar eğitmeninin verdiği bilgilerden daha kalıcı olduğunu düşündüğümüzden, yine aramızdan çıkan gönüllü mimarlarla ücretsiz program eğitimleri düzenlemeye başladık.”

Yeni mezun mimarların çok düşük maaşlara ve sigortasız çalıştırıldığını söyleyen Sarıca,  eğitimler aracılığıyla mimarlara hukuki destek de sağladıklarını ifade ediyor.

“GÜVENCESİZ ÇALIŞMA, DÜŞÜK ÜCRET...”

Kriz bahanesiyle çok sayıda mimarın işten çıkarıldığını söyleyen Tuğba Aslantürk  mimarların sorunlarını şu sözlerle ifade ediyor: “Mimarlar çalışma hayatında fazla sorunla karşı karşıya kalıyor. Düzenli olarak yapılan fazla mesailer, bu mesailerin yasal çerçeveyi aşacak kadar fazla olması ve karşılığında hiçbir ödemenin yapılmaması bunlardan sadece birkaçı. Mimarlar işe başladıkları ilk aylarda deneme süresi adı altında sigortasız çalıştırılma, hatta bazı durumlarda düzenli olarak sigortasız çalıştırılmaya zorlanıyor. Düşük ücretler, mobbing, şantiyelerde hijyen ve güven gerektiren alanların olmaması da ayrı bir sorun. Kadın mimarlar işyerinde cinsiyet ayrımcılığına maruz kalıyor ve aynı pozisyondaki kadın çalışanlara erkeklere göre az maaş veriliyor.”


ARŞİV