Moda İskelesi’ne gezi

“Türkiye Mimarlık Yıllığı 2022” için seçilen 39 projeden biri olan Moda İskelesi’ne gezi düzenlendi. Moda Vapur İskelesi’ne yapılan gezide katılımcılar, iskelenin tarihi ve restorasyon sürecine ilişkin bilgi aldı

13 Temmuz 2023 - 12:32

Türkiye Mimarlık Yıllığı” her yıl Türkiye’de son bir yılda üretilen nitelikli yapıların incelenmesi ve bu yolda emek veren tasarımcıları onurlandırmak amacıyla geziler düzenleniyor. Döküm radyatörler üreten Barcelona merkezli Roca şirketinin desteği ve Mimarlık Merkezi işbirliğiyle yapılan “Türkiye Mimarlık Yıllığı 2022”ye bu yıl başvuran 199 projeden 39’u yıllığa girmeye hak kazanmıştı. Mimarlık Yıllığı’nda yer alan sergi mekanları, müzeler, etkinlik alanları, geçici strüktür / enstalasyonlardan oluşan 39 proje geçtiğimiz ay İPA (İstanbul Planlama Ajansı) ev sahipliğinde Florya Hangar Binası’nda sergilenmişti.

İSTANBUL İLK SIRADA

Seçki hakkında bilgi veren Arkitera Genel Koordinatörü Emine Merdim, “Her yıl, bir önceki sene inşaatı tamamlanmış mimarlık, kentsel tasarım, peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, koruma,onarım, restorasyon proje adayları Yıllık'a başvuruyor. Beş kişilik bağımsız jüri, başvuran bu aday projeler arasından bir proje listesi oluşturup o yılın kendince en nitelikli, üzerine konuşulabilir proje listesini oluşturuyor.  Bu yıl da Bilge Altuğ, Aslı Arıkan, Süveyda Bayraktar Atagür, Ali Dur ve Cem Sorguç’tan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilen 199 proje arasından 39 tanesi Türkiye Mimarlık Yıllığı 2022’ye girmeye, sergilenmeye layık görüldü. İçeriğine baktığımızda 39 projenin 21 mimari, 10 iç mekan, 4 kentsel tasarım-peyzaj ve 1 yeniden işlevlendirme ve 5 koruma / onarım projesinden oluştuğunu görüyoruz. En fazla proje de her yıl olduğu gibi İstanbul'da yer alıyor.” dedi

YAPILARI GEZDİLER

“Türkiye Mimarlık Yıllığı 2022” için seçilen 39 projeden üçüne geziler düzenlendi. Kültür yapılarının öne çıktığı ve genç mimarların çoğunlukta olduğu 39 projenin yer aldığı yıllıktan seçilen Moda Vapur İskelesi, Rami Kütüphanesi Peyzaj ve Ulusal Arşiv Binası ve Ara Güler Müzesi Dükkan + Leica Showroom + Monochrome Brasserie projeleri mimarlar rehberliğinde sektörden katılımcılarla birlikte gezildi. Mimarlar, katılımcılara binaların tarihini, tasarım, restorasyon ve inşaat sürecini anlattı.

İLK DURAK MODA VAPUR İSKELESİ OLDU

Türkiye Mimarlık Yıllığı 2022 gezileri kapsamında ilk gezi 2015 yılında kapanan ve daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı (İBB Miras) tarafından restore edilen Moda Vapur İskelesi’ne yapıldı. Novos Mimarlık tarafından yeniden işlevlendirilen Moda Vapur İskelesi’ne yapılan gezide katılımcılar, iskelenin tarihi ve restorasyon sürecine ilişkin bilgi aldı.

İBB RESTORE ETMİŞTİ

Mimar Vedat Tek tarafından 1916-1917 yılları arasında yapılan Moda İskelesi’nde ilk restorasyon çalışmaları 2015 yılında başlamıştı. Ancak kısa zaman sonra uzmanlar, iskelede yürütülen restorasyonun hatalı olduğunu tespit etmişti. TMMOB Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu’nun (KUDEP) yaptığı itirazlar sonrasında iskelede yürütülen restorasyon durdurulmuş ve gerekli incelemeler yapılmıştı. İncelemeler sonucunda, binaya maddi hasar verildiği, çatıya çinko mutfak bacası eklendiği, cepheye klimalar konduğu saptanmıştı. İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlarının yaptığı işlemler sonucunda; Moda İskelesi’nin altı ay içinde aslına uygun haline getirilmesine karar verilmişti. Aynı zamanda iskele özel bir işletmeye devredilerek bir dönem kafe olarak kullanılmıştı.

HEM İSKELE HEM KÜTÜPHANE

Hatalı restorasyon çalışmaları nedeniyle uzun süredir kapalı olan Moda İskelesi'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı İBB Miras ekipleri restorasyon çalışmalarına başlamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından restore edilen Moda İskelesi, 19 Ağustos 2022’de yeniden hizmete açılmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Eylül 2022’de düzenlenen UKOME toplantısında Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç’e kıyıya paralel yedi yeni hattın açılmasına karar vermişti. Kadıköylülerin en uzun yıllardır ulaşım için kullanılmasını beklediği Moda İskelesi de 2022 1 Kasım itibariyle yolcularını ağırlamaya başlamıştı. Tarihi yapı şu an hem iskele hem de kütüphane olarak Kadıköylülere ve İstanbullulara hizmet veriyor.

 

 


ARŞİV