Moda'da 70'lerin modası

Dönüşüm Evi, hem ucuz hem de nostaljik kıyafet giymek için alternatif bir mağaza

21 Mayıs 2015 - 16:04
Aysel KILIÇ
Kıbrıs’ta yaşayan Ayten Keskin, uzun yıllar eskiyen ya da kullanılmayan ürünleri, ailesi, arkadaşları, arkadaşlarının çocukları için değerlendirerek yeni ürünler yaratmış. İhtiyacı olan insanların uygun fiyata alışveriş yapabilecekleri, kıyafet ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir yer açmak en büyük hayaliymiş. Keskin bu hayalini kızıyla birlikte gerçekleştirmiş. Ayten Keskin ve kızı Berivan Keskin, üç yıl önce Moda’da Dönüşüm Evi’ni açmış.


TAKAS YAPMAK MÜMKÜN
Kullanmadığı ürünleri elden çıkarmayı düşününler, Dönüşüm Evi’ne uğrayarak ürünlerini satabiliyor. Müşteriler, belirlenen bedel karşılığında isterlerse mağazadaki diğer ürünlerle takas da yapabiliyor. Dönüşüm Evi atölyesine getirilen kıyafetler, yıkanıp temizleniyor, ardından ütüleniyor. Yapılan tadilat işlemlerinin ardından bambaşka şekillerde raflardaki yerini alıyor. 

NOSTALJİ VİTRİNLERDE
Dönüşüm Evi, kapıdan içeriye girenleri geçmişe götürüyor. Elbiseler, Ceketler, kısa ve uzun etekler, ayakkabılar, gözlükler, kolyeler ve küpeler, 1940, ‘50, ‘60 ve ‘70’lerden kalma.  Eskinin modasıyla nostalji yapan müşteriler, hem ucuz hem de günümüzden farklı giyinme imkanı buluyor. Berivan Keskin, “Tarihi kıyafetleri, kimi zaman Moda’nın en eski sakinlerinden, kimi zaman da yurt dışındaki müşterilerimizden satın alıyoruz” diyor.

“TÜKETİM ÇILGINLIĞINA DUR”
Keskin ailesi, Dönüşüm Evi’ni ziyaret edenlere ayrıca ellerindeki ürünleri nasıl değerlendirebilecekleri konusunda önerilerde bulunarak tüketim konusunda bilinç yaratmaya çalışıyor. Berivan Keskin, Dönüşüm Evi’ni kurma amaçlarını şu cümlelerle ifade ediyor: “Kullanılmayan, bir kenarda bekletilen, eskidiği için atılmayı bekleyen ürünleri değerlendirmek, dönüştürerek tekrar kullanıma kazandırmak, tüketim çılgınlığına ‘dur’ demek amacıyla kuruldu. Birileri giyecek kazak bulamazken birilerinin çılgınlar gibi alışveriş yapması, ihtiyacından fazlasını alması bizi hep rahatsız etti.”

“BAŞKA MAĞAZALARDA YOK”
Dönüşüm Evi’ndeki kıyafetlerin fiyatı da çok ucuz. Mağazadan 20 TL’ye şık bir elbise ile çıkmak mümkün. Münevver Sezen Çoban buranın daimi  müşterilerinden. Çoban, “Buranın tarzı hoşuma gidiyor, hem de çok ekonomik. Asla alamayacağım dediğim dünya markalarını buradan ucuza alabiliyorum” diyor. 
Dönüşüm Evi,   Caferağa Mahallesi, Dr. Esat Işık Caddesi, Numara 34 

ARŞİV