Moda'nın en prestijli kulübüydü...

1950'li yılların Moda’sının gözde mekanlarından Moda Deniz Kulübü, bir dönemin sosyal ve kültürel yaşamına damgasını vurmuştu

06 Ağustos 2015 - 15:06
Gökçe UYGUN
Bir zamanların en popüler sosyal mekanlarından olan Moda Deniz Kulübü, bu yıl kuruluşunun 80. yılını kutluyor. Moda’nın bir dönemine damgasını vuran bu mekan, bizzat Atatürk’ün talimatıyla kurulmuştu. 1927’de tarihinde İstanbul'a gelen Mustafa Kemal Atatürk, Ertuğrul Yatı ile Moda Koyu’nda gezinti yaparken, Moda’da yaşayan İngiliz aileler tarafından kurulan Yat Kulübü’nü görür. Kulüp ve etkinlikleri hakkında çevresindekilerden bilgi alır. Moda ve Kalamış Koyu’nun güzelliğini yaşayan Atatürk, çevrenin sosyal ve kültürel yapısını da göz önünde tutarak, dönemin Başbakanı Celal Bayar'a Moda Deniz Kulübü’nün kuruluş talimatını 1934 yılının sonbaharında verir, açılış da 1935’te yapılır. Atatürk, 1936’da İstanbul’a gelen İngiltere Kralı VIII. Edward'ı ve dönemin birçok devlet büyüğünü burada karşılamış.
RUS SERGEY’İN ORKESTRASI
Kendisi de eski bir Moda sakini olan yazar Murat Belge, İstanbul Gezi Rehberi’nden 50’lerin Moda’sını ve deniz kulübü etrafındaki eğlenceleri şöyle anlatıyor;
“Semtin altın çağı 1950’lerdi. Bu yıllarda Moda, akşamları bütün Kadıköy halkının aktığı bir piyasa yeriydi. Bu kalabalık Moda Burnu’nu (Devriye Sokağı) turlar, ama en çok, ucunda Ferit Tek’in yaptığı bina olan uzun iskele yolunu doldururdu. Çünkü burada, Moda Deniz Kulübü’ nün orkestrasını yakından dinlemek mümkündü. Kulüp işletmesini yaz boyunca, Ankara’dan gelen Süreyya yapıyordu. Ünlü Rus lokantacı Baba Karpiç’in baş garsonunun Türkçe adıdır Süreyya; Rusça adı Sergey’di, ama herkes bunu Fransızcalaştırarak Serj derdi. Ankara’da Serj her şeyi bilirdi; son politik kararı da, kimin kiminle yattığını da. Kızılay meydanında, yeraltında, Ankara sosyetesinin bir numaralı mekanı olan bir kulübü işletiyor, yazın da başgarsonu Lefter’ i, aşçılarını ve İtalyan orkestrasını toplayıp Moda Deniz Kulübü’ne geliyordu. Gündüz kiralanıp Moda Plajı’nın kadınlar bölümünün önünde dikize çıkan sandallar, gece de kulübün önünde sıralanır, Moda’nın namlı güzellerinin nasıl dans ettiği seyredilirdi. Moda sosyal hayatında önemli bir çekim merkezi olan kulübün tenis kortu, yazın iskele açıklarına demirlenen “raft”ı, zengin Moda gençlerinin mekanlarıydı. 1950’lerde bu kulüp daha çok bir DP yuvasıydı. Buna karşılık CHP’liler bir süre sonra, eskiden Zekeriya Sertel’in oturduğu binayı kiralayarak “Lozan Kulübü”nü kurdular. Onun da bir plajı oldu.”

AÇILIŞ 29 EKİM’DE
Kulüp, 21 Haziran 1984’te yeni binasına taşınmıştı. Moda’nın en güzel konumunda bulunan eski binası ise o gün bugündür boş, bakımsız ve harap halde duruyordu. Şimdilerde o binada hummalı bir çalışma göz çarpıyor. Zira, Moda Yatçılık&Turizm İşletmeleri Limited Şirketi, “Tarihi Moda Deniz Kulübü Binası” ve yanındaki “Eski Kayıkhane”yi restore ediyor. 29 Ekim’de büyük bir Cumhuriyet balosuyla açılışı yapılacak olan projenin koordinatörü Danış Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre, burası 2,5 dönümlük alanda, 2,5 katlı ana bina ve içinde bir asma kat olan yekpare bir yapıdan (kayıkhane) oluşacak. Ana binada restoranlar ve teraslar bulunacak. Kayıkhane binası da bir performans sanatları merkezi olarak hizmet verecek. Kadıköylü ve yabancı sanatçılar sahne alabilecek, sanat etkinlikleri düzenlenebilecek. Danış Yıldırım, ‘’Burası, Moda ile özdeşlemiş bir yer. İstiyoruz ki bu yapı, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da bu bölge insanlarının mekanı olsun. Çünkü pek çok Modalının buraya dair anıları var. Moda ruhunu taşıyan bir mekan yaratacağız. Atatürk'ün mirası bu projeyi Kadıköy'e belediyemizin desteğiyle kazandırıyoruz” diyor.

ARŞİV