Moda'nın ‘Rafine' Kahve Dükkânı

Rafine, genç aşçı Kaan Değer’in kahve tutkusunun bir sonucu. “Kahve ciddi bir iştir” diyen Değer, küçücük dükkânına konuk olanlarla kahve üzerine bildiklerini de paylaşıyor.

30 Ocak 2015 - 12:22
Semra ÇELEBİ
Moda Caddesi, son zamanlarda kahve tutkunlarının en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Çünkü son bir yılda konsept ya da butik kahve dükkanlarının sayısı hızla arttı. Sturbucks gibi büyük kahve tekellerine bir alternatif oluşturuyorlar. Minik dükkânlar, tasarım dekorasyonlar, onlarca çeşit kahve, minik pastalar farklı bir keyif kültürünün habercisi…
Rafine Espresso Bar’ı altı ay önce açan Kaan Değer’in kahve tutkusuysa bambaşka. Uzun yıllar Kadıköy’ün ünlü mekânlarından Saklı Köşk’te aşçılık yapan Değer, bu sırada sürekli kahve üzerine okumalar yapmış, yabancı kaynakları araştırmış. Kahvenin bütün tarihini, ülkeler arasındaki farklılıklarını, özelliklerini teorik olarak anlayan Kaan Değer, iki buçuk yıllık İngiltere yaşantısında da kahve dükkânlarını incelemiş.
 
KAHVEYİ ANLATIYOR
“Aslında amacım Moda’da bir Akdeniz mutfağı restoranı açmaktı ama bu plan ertelenince, hayalimdeki kahve dükkânını açmaya karar verdim” diyor Değer. Restoran için aldığı kahve makinesini yerleştirip birkaç masa koyabileceği minik bir mekân bulunca hemen Rafineri Espresso Bar’ı açmış. Dükkândan çok tam bir kahve barı gerçekten. Kaan Değer de bir barmen ustalığında, itinayla hazırlıyor kahveleri. Kahve yapmanın bir ustalık işi olduğunu belirten Değer, bu konudaki bilgisini de konuklarıyla paylaşmayı ihmal etmiyor: “İnsanlara kahveyi anlata anlata geçiyor günler. Kahve nerden geliyor, nasıl öğütülüyor, nasıl kavruluyor, hangi sıcaklıkta tutulması lazım bunları konuşuyoruz gelenlerle.”

KAHVELER ETİYOPYA’DAN
Rafine’nin kahvelerinin çoğu Etiyopya ve Kostarika’dan geliyor ama Burundi, Ruanda gibi Afrika ülkelerinin kahveleri de servis ediliyor.
Kaan Değer “Afrika kahvelerini tercih ediyorum çünkü onlar doğal yöntemle işleniyor. Güneşte kurutuluyor. Çok lezzetli olduğunu düşünüyorum. Zaten hazırlarken de dozajını ve ısısını ben ayarlıyorum” diyor.
Bu işin çok incelikli bir iş olduğunu düşünen Kaan Değer, dükkânında da yalnız çalışıyor. Aşçılıktan getirdiği bilgisini de tatlılarda kullanıyor, bütün tatlıları kendisi yapıyor. En çok tercih edilen tatlıları; balkabaklı cheesecake ve tramisu.Sandviçler de hazırlayan Değer, haftasonlarıysa kendi sevdiği tatlılarla konuklarına sürprizler yapıyor.
Siz de sıcak bir ortamda, kahvenin gerçek aromasını hissetmek isterseniz Rafine Espresso Bar, pazartesi günleri hariç her gün sabah 08.00 akşam 20.00 arası açık. Kahvelerin fiyatı çekirdek ve demleme şekline göre 7-12 TL arası değişiyor; tatlılarsa ortalama 10 TL.
Adres: Caferağa Mah. Moda Cad. No: 69/A Kadıköy



ARŞİV