Moda'da çocuk kitaplığı kurmak için Caferağa Mahalle Muhtarı Zeynep Ayman, Yazar Hafize Çınar Güner ve mahalle sakinleri 2019 yılında el ele vererek yola çıktı. Amaçları nitelikli edebiyat eserlerini çocuklarla buluşturmak ve okuma kültürüne katkı sunmaktı. Bu amaca hizmet etmek isteyen Moda Gönüllü Evi, evin bir bölümünü kitaplık için ayırdı. Kitaplığa yazar ve yayınevlerinden kitap desteği de geldi. Kitaplığın ilk kurulma evresinde üye olanlara kitaplık için oluşturulan listede bulunan kitaplardan iki tanesini alma koşulu getirildi.
Üç yıl önce başlatılan bu girişime ilişkin son durumu öğrenmek için muhtar Zeynep Ayman ile Yazar Hafize Çınar Güner ile görüştük.
“Muhtarımız ile birlikte 2019 yılında ‘Modalı yazarlar Modalı çocuklarla’ buluşuyor isimli bir çalışma yapmıştık. Bu çalışmada çocuklar hem yazarlarla hem de mahalledeki diğer çocuklarla buluştu.” diyen Yazar Hafize Çınar Güner, “Atölyeler yapıldı. Mahallemizin potansiyelini gördük. Daha sonra ebeveynler olarak birbirimizden kitap almaya başladık. Bu gidişat bir kitaplığa ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Nasıl olur, neler yapabiliriz diye düşündük. Oya Hanım bize Gönüllü Evi'nin kapısını açtı. Muhtarımız ve mahalle sakinleri ile çalışmaya devam ettik. Araya pandemi girdi. Geçen yıl Ağustos ayının 25'inde kitaplığı görünür kılmak adına açılışını yaptık.” dedi.
YAZAR VE OKUR BULUŞMASI
Yazar Çınar, “Şu an kitap sıkıntımız yok. Üye olmak için kitap almak şart değil. Mahalle sakinleri kitap bağışlıyor. Hepsine tek tek bakıyorum. Ona göre dolaplara koyuyoruz. Çocuğuma ve öğrencilerime okumayacağım kitapların kitaplıkta durmasının bir anlamı yok. Nitelikli kitapları koyuyoruz. 2 ile 14 yaş arası kitaplar var. Kitaplığımızın logosu karga. Çocukların da çok hoşuna gitti. Her hafta perşembe günü saat 18.00 ile 19.00 arasında kitaplıkta bir araya geliyoruz. Hafta sonları da yazar ile okur buluşmaları yapmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“GÜVENLİ VE SAĞLIKLI OLMALI”
“Kitaplığın kütüphaneye dönüşmesi için yeterli kitap sayımız var. Kitaplık ile kütüphanelerin çocuklar için güvenli alanlar olması gerekir.” diyen Güner, şöyle devam etti: “Merdivenden dolap köşesine, yerdeki zemine kadar fiziki alanın güvenli ve sağlıklı olması lazım. Raflar çocuğun göz seviyesinde ve boy hizasında olmalı. Alan çocuğun düşünce dünyasına hitap etmeli. Ona göre tasarlanmalı. Sıcak, sevimli ve yumuşak olmalı. Çocukça olmalı. Çocuğun kitapla bağ kuracağı materyaller yer almalı. Hayalimiz ve isteğimiz bu kitaplığın bu koşullara sahip bir kitaplık olması ya da kütüphaneye dönüşmesi. ”
“ÇOCUKLARIN COŞKUSU…”
Muhtar Zeynep Ayman da şunları dile getirdi: “İstediğimiz gibi bir kitaplık açabilmenin şartları ve bütçesi çok farklıydı. Biz Moda Çocuk Kitaplığı'nı kurarak bir şeylerin olabileceğini gösterdik. Kitaplıkta yapılan etkinlikler, çocukların heyecanı ve coşkusu doğru bir iş yaptığımızı gösterdi. Şimdi de isteğimiz burayı genişletmek, içinde çocuk edebiyatı eserleri, oyuncakları, küçük masa ve sandalyeleri ile cıvıl cıvıl bir kitaplığa ya da kütüphaneye dönüşmesi.”