Mor Dayanışma'dan enternasyonal sempozyum

Mor Dayanışma, Kadıköy’de bulunan Müze Gazhane’de “Enternasyonal Feminist Mücadele Deneyimleri” sempozyumu düzenledi. Sempozyuma Türkiye’den ve birçok farklı ülkeden konuşmacılar katıldı

19 Ocak 2024 - 12:45

Mor Dayanışma, 14 Ocak Pazar günü Müze Gazhane'de altı farklı ülkeden feminist mücadele içerisinde yer alan kadınların katılımıyla enternasyonal bir sempozyum düzenledi. İl kez düzenlenen sempozyumunda biraraya gelen kadınlar Türkiye’den ve dünyadan mücadele deneyimlerini paylaştı.

Sempozyuma yurt dışından Polonya, İtalya, Lübnan, Fransa, İran'dan kadın hareketinden temsilciler  katıldı. İki oturum halinde gerçekleşen sempozyumun ilk oturumunda Mor Dayanışma Merkezi Koordinasyon üyesi İrem Kayıkçı'nın moderatörlüğünde Polanya, Lübnan, Fransa, İtalya ve İran deneyimleri konuşuldu.

“KAMUSAL ALANDA ZAFER ELDE ETTİK”

Lübnan'dan katılımcı gazeteci Diana Moukalled, 2009'dan itibaren Lübnan'da yaşanan siyasi ve ekonomik krize ve yoksulluğa dikkat çekti. İran'dan katılan Mehr Shams Afarıd üyesi Fatima Babakhani, Mahsa Amini ile kadınların mücadelesinin başka bir düzeye sıçradığını vurguladı ve “Mahsa Amini'nin ölümünden sonra artık sokaklarda kadınlar başörtüsüz gezme cesaretini gösteriyor, hapishanedeki kadınlar mahkemeye başörtüsüz çıkıyor, bu bizim için bir kazanımdır. Kamusal alanda elde edilen bir zaferi yansıtıyor” şeklinde konuştu. İtalya'dan Potere El Popol üyesi Lucia Amorosi, örgütlenme faaliyetlerinden ve mücadele taleplerinden bahsetti. Polonya'dan katılan New Wave Of Aktvism kurucusu Zuzanna Doroto ise, Polonya'da kürtaj hakkı eylemlerinin gerçekleşme sürecini anlattı. Fransa'dan Assemblee Feministe Montreuıl ve Coordination Feministe üyesi Arya Meroni, 2018'den itibaren Me Too hareketi ile feminizmde yenilenme konusunu ele aldı.

SINIFI BÖLMÜYORUZ, SINIF BİZİZ”

Birçok sanatçının da katıldığı enternasyonal feminist mücadele deneyimleri sempozyumunun ikinci oturumu, Mor Dayanışma kurucu üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca ve sanatçı Gaye Su Akyol'un sempozyum katılımcılarını selamlayan konuşması ile başladı.

Sempozyumda söz alan sanatçı Gaye Su Akyol, “Hayalleri için mücadele eden, varlığıyla sadece var olarak bile sisteme karşı yeterince aykırı olan bir kadın varoluşundan bahsediyoruz. Karşımıza çıkarılan engelleri ve engellerle mücadele etme deneyimlerimizi keşke dinleyebilseydik. Sırf var olduğumuz için bile mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mor Dayanışma Sözcüsü Cemile Baklacı, "Evlerden atölyelere feminist yerel örgütlenme deneyimleri" başlığında sunumunu gerçekleştirdi. DİSK Genel-İş'den Ayşecan Ay ise sendikal mücadelede feminist mücadele deneyimleri ile ilgili sunum yaparak, "Bir bileşenin diğerinin emeğini sömürdüğü bir bileşen, emek mücadelesinden bahsedemez. Tam da bu sebeple feminizm ve emek hareketi birlikte hareket etmeli. Biz sınıfı bölmüyoruz, sınıf biziz" dedi.

Sempozyum, konuşmaların ardından müzik dinletisi ile son buldu.


ARŞİV