Muhacir Misafirhanesi'nde bir ilk…

DAS Art Project, “Oksitosin: Güven üzerine denemeler” sergisini Haydarpaşa Muhacir Misafirhanesi’nde gerçekleştirdi. Misafirhane ilk kez kamuya açılmış oldu

20 Ekim 2016 - 15:40
Kaan DERTÜRK
Kadıköy,  geçtiğimiz hafta sonu çağdaş sanat sergisine ev sahipliği yaptı.  DAS Art Project’in organize ettiği “Oksitosin: Güven üzerine denemeler” isimli sergi 14-15 Ekim tarihlerinde Haydarpaşa Muhacir Misafirhanesi’nde gerçekleşti. 1900’lerin başında Mimar Kemaleddin tarafından yapılan Haydarpaşa Muhacir Misafirhanesi, tarihinde ilk kez kamuya açık bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Tek bir gün boyunca açık kalan serginin teması ise “güven” oldu. Sanatın birçok disiplininde çalışma yapan 23 sanatçı, güven kavramında ortaya çıkan sorunları eserlerine yansıttı. Sergiye özel olarak kaynak niteliğinde katalog da hazırlandı.  Oksitosin’in sergi kataloğuna katkı sağlayanlar arasında: Zeki Demirkubuz, Yalçın Tosun, Süreyyya Evren ve Ümit İnatçı gibi isimler yer aldı.

“GÜVENSİZLİK HER YERDE”
Sergi için eserler üreten sanatçı Kıymet Daştan ile Oksitosin üzerine söyleştik. Serginin amacının genç sanatçıları ön plana çıkarmak olduğunu belirten Daştan, güven temasının toplumun içinde bulunduğu durumla da yakından ilgili olduğunu söylüyor. “Genel olarak toplumumuzda bir güvensizlik var.” diyen Daştan, şöyle devam ediyor: “Güvensizlik her yerde. Bu bağlamda bu serginin güven teması içinde geçmesi kaçınılmaz oldu. Güven dediğimiz kavramı serginin yalnızca bir gün açık kalmasıyla da bağdaştırabiliriz. Ben de eserlerimde rüyayı tasvir etmeye çalıştım. Sergiye gelen ziyaretçiler burada birkaç dakika geçirecekler ve ayrılacaklar. Yarın ise bu sergiden hiçbir iz kalmayacak. Tıpkı bir rüya ortamı gibi olacak. Yaptığım eserlerde rüyada görmeye alışık olduğumuz imajları yansıtmaya çalıştım. Her eserimde güvenle ilgili bir sorgulama var. Mekânın tarihsel bütünlüğü bu çalışmaya oldukça elverişliydi. Sergide yer almaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum.”

DAS ART PROJECT NEDİR?
DAS Art Project, Türkiye’de terk edilmiş halde bulunan, döneminde farklı işler için kullanılan tarihi mekânları sanat alanlarına dönüştürmek amacıyla kısa süreli sergiler düzenleyen bağımsız bir sanat kuruluşu. Çağdaş sanatı ve genç sanatçıları görünür kılma amacı ile faaliyet gösteren ekip, yıl boyunca tarihi mekânları, bazen bir düğün salonunu, bazen de bir mahalle kahvehanesini sanat alanına dönüştürmeyi planlıyor. DAS Art Project, adını Almancadaki “das” artikelinden alıyor. Tek başına bir anlam ifade etmeyen, önüne geldiği ismi vurgulayan “das” artikeli, temel amacın sanat projelerini sunmak olduğunu ifade ediyor.

ARŞİV