Müze ziyaretleri çocuklar için yararlı

Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi’nin bir proje kapsamında ana sınıfı çocuklarıyla gerçekleştirdiği “müze gezileri” çocukların eğitimine büyük katkı sundu

26 Kasım 2015 - 13:47
Marmara Üniversitesi’nden Dr. Asude Balaban Dağal ve Dilan Bayındır’ın geliştirdiği bir proje, geçen baharda Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri ve Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla hayat buldu. Kadıköy bölgesindeki Semiha Şakir İlkokulu anasınıfları ve birinci sınıfları ile Hüseyin Ayaz Ortaokulu’nun anasınıflarında eğitim gören çocuklar, mart ayında İstanbul Modern Sanat Müzesi, nisan ayında Rahmi Koç Müzesi, Mayıs 2015’te ise Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne gezi düzenleyerek rehberler eşliğinde eğitim etkinliklerine katıldı. Projeye toplam 58 anaokulu çocuğu, 500’e yakın öğrenci ve öğretmen katıldı. Müzeler proje kapsamında gezi düzenleyen çocukları ücretsiz kabul ederken, ulaşım hizmetini ise Kadıköy Belediyesi karşıladı.
Çocuklar, Rahmi Koç Müzesi’nde, “Renkli Matematik Dünyası” adlı bir etkinliğe katıldı.
Mimar Sinan’ın köprülerini inceleyip Leonardo da Vinci’nin Haliç için tasarladığı köprünün detaylarını gören çocuklar, kendi köprülerini inşa ettiler; aynalarda oluşan görüntülerini, sesin yayılışını etkinliklerle keşfettiler.
İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde de “Naile Akıncı’nın İzinde Tophane’ye Tophane’den Bakmak” programına katılan çocuklar Akıncı’nın sanat çalışmalarını inceledi. Çocuklar, görsellerden istediklerini seçip bir araya getirerek pastel boyalarla resimlerini tamamladı. Ana sınıfı çocukları, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde ise “Bitkileri Keşfediyoruz” isimli bir etkinliğe katıldı. Çocuklar, bahçede gezerek, çayını içtiğimiz ıhlamur ağacını, koalaların üzerinde yaşadığı okaliptüsü, dünyanın dev ağacı olan sekoya gibi ilginç bitkileri rehber eşliğinde tanıdılar.
Bu proje kapsamında yapılan bilimsel araştırma sonuçları, gezilere katılan öğrencilerin müzelere karşı ilgilerinin arttığını ve katıldıkları etkinliklerle daha detaylı bilgi sahibi olduklarını ortaya kondu.

 

ARŞİV