Nabizade Konağı sizi bekliyor

Nabizade Nâzım’ın ismi, Kadıköy’deki Rize Pazarlılar Derneği’nin yeni mekânında yaşatılıyor.

19 Nisan 2012 - 14:43

Pazarlılar Birliği Derneği Kadıköy’e özel bir mekân kazandırdı. Hasanpaşa’da Nabizade Sokak’ta yıkılmaya yüz tutmuş ahşap bir binayı el ele verip, çevre düzenlemesiyle birlikte kentin nezih bir mekânına dönüştüren Rize Pazarlılar; kentimize, kültürümüze yaptıkları katkılardan dolayı son günlerde Kadıköy’de en çok konuşulan sivil toplum kuruluşu oldular.

NABIZADE NÂZIM’A VEFA
Başkanlığını; genç, dinamik ve aynı zamanda denizcilik sektörümüzde başarılı bir şekilde çalışmalarını sürdüren armatör İbrahim Konan’ın yürüttüğü Pazarlılar Birliği Derneği Kadıköy’e; çevresi, buram buram tarih kokan dokusuyla bir mekân kazandırmakla kalmadı. Tüm bunlarla yetinmeyip, sokağa adını veren ünlü edebiyatçımızı yani Nabizade Nâzım’ı unutmadı. Yıllar önce yitirdiğimiz ve “Nabizade” olarak adı bugün sokakta yaşatılan Nabizade Nâzım’ın ismini, baştan aşağı orijinaline sadık kalınarak inşa edilen mekâna verdi.
BÖLGEYE RENK GETİRDİ
Esprileri, fıkraları ve kıvrak zekâlarıyla sempatik Karadeniz halkı, Hasanpaşa’ya hem nezih bir mekân kazandırdı hem edebiyatımızın usta kalemi Nabizade Nâzım’ın ismini Kadıköy’de yaşatmakla kalmadı. Karadeniz kültürünü ve mutfağını Kadıköy’ün kalbi olan Hasanpaşa’ya taşıdı. Dünyaca ünlü aşçısının elinden hem Karadeniz mutfağının hem de dünya mutfağının birbirinden leziz yemeklerini de bu şirin mekânda tatmak mümkün. Haftanın belli geceleri farklı eğlence ve kültürel etkinliklerle bölgeyi şenlendiren Nabizade Konağı, zarafetin nezaketle buluştuğu unutulmaz davetlerin adresi oldu kısa sürede.
NABIZADE NÂZIM USTA BİR KALEMDİ
Nabizade Nâzım, Servet-i Fünun edebiyatıroman ve hikâye yazarlarından. Antalya köylerinden birindeki hayatı anlatan Karabibik, ye­ni Türk edebiyatımızda ilk köy romanı olarak edebiyat tarihimize geçti. Nabizade Nazım’ın Zehra adlı romanı da ilk psikolojik roman olma özelliği taşır. Kendinden önceki diğer edebiyatçılar gibi romantizm değil realizmin metotlarıyla ça­lışan bir yazar olan Nabizade Nazım, şiirlerini Servet-i Fünun dergisinde yayınladı.
Mustafa SÜRMELİ

ARŞİV