Çocukların keyifle oynadığı çocuk oyunlarını bilgisayar oyununa dönüştürmek sizce nasıl olur? Tasarımcı İlknur Bakacak, Beden Hareketi, Oyun, Teknoloji (BEHOTE) adını verdiği atölyelerle çocukların sokakta oynadığı oyunları bilgisayar başında tasarlamalarına yardımcı oluyor. Bakacak'ın uzun yıllardır sürdürdüğü atölyeler bu defa Tasarım Atölyesi Kadıköy’de düzenlendi. Çocuklar ilk olarak aşina oldukları oyunları oynadılar daha sonra ise Bakacak’ın anlattığı teknik programlar aracılığıyla bu oyunları bilgisayar ortamında tasarladılar. Biz de atölyelere konuk olup İlknur Bakacak'la atölyeler hakkında konuştuk.
“HAREKET MOLALARI EKLENMELİ”
Bakacak, atölyelerin teknoloji eğitimine katkısını şöyle açıklıyor; “Buradaki amacımız gerçek yaşam deneyimlerini teknolojik ürüne dönüştürme bakış açısını vurgulamak. Bilgisayar ekranının sunduklarına odaklanırken, yaşamın sunduğu birçok cazip,eğlenceli, geliştirici deneyimi ıskalamadan, kendi kişisel deneyimlerimizi ürüne dönüştürme felsefesine değinmek.Tıpkı birçok mucitin,bilim insanı ve sanatçının yaptığı gibi.”
Özellikle bilgisayar oyunlarının uzun süre oynanması durumunda çocuklarda beden duruşuyla ilgili sorunların baş gösterdiğini ifade eden Bakacak, “Maalesef teknolojiye ilgi duyma konusu kazanımları kadar kayıpları da beraberinde getiriyor. Saatlerce masa başında bozuk beden duruşuyla hipnoz seviyesinde odaklanma deneyimleri yaşatan bilgisayar oyunları ve tüketim alanları var. Daha iyimser olursak bu kitlenin meraklı ve üretken olduğu senaryoda bile bedenleri sağlıksızca zorlanıyor. Bunun gibi birçok geçerli sebeple, teknoloji üretimine beden hareketi molaları eklenmeli.” diyor.
“TAKIM OYUNU OYNANABİLİR”
Bakacak atölyelerin çocuklar üzerindeki fiziksel ve zihinsel etkilerinin şu şekilde olacağını açıklıyor: “Ergenlik öncesi henüz dikkatin dağılmadığı yaş grubuyla düzenlenen atölye, oynanan oyunlarla birlikte hafızada kalmayı kolaylaştıracak. Çocukların oynadıkları oyunu kendi hayal gücüyle tasarlamaları ise onlara ilgi alanlarına göre farklı tatminler sağlayacaktır. Birini sevdiği oyunu programlamış olmak tatmin ederken bir diğerini oyun tasarımında kullandığı sıra dışı görsel ya da ses-müzik tasarımı tatmin edebilir. Daha önemlisi bu yaklaşım, onlara mevcut ilgi alanlarını ve değerli buldukları deneyimlerini teknolojik ürüne dönüştürme ilhamı verebilir.”
“Küçük çocukların oyun kurma hızı zaten oldukça yüksek ve güven ortamında kendi başlarına müdahalesiz bırakılmaları yeterli” diyen Bakacak, çocukların sokakta daha fazla oyun oynamaları için şunların yapılmasını öneriyor: “Takım oyunları, her yaşta katılımcıyı farklı rollerle ekibe ekleme fırsatı verebilir. Yine aynı şekilde aileler, evde çocuklarıyla takım oyunları oynayabilir ya da açık hava gezmelerinde futbol, yakan top, badminton, su savaşı, ip atlama, dans etme gibi farklı oyunları kendilerinin ve çocuklarının beden sağlığına ve kültürüne destek bağlamında oynayabilirler.”
ATÖLYELER DEVAM EDECEK
Yeni dönem atölyeleri 9-11 Temmuz tarihleri arasında 17.00 ila 19.00 arasında devam edecek. Kayıt için [email protected] ve [email protected] adresine mail atabilir ya da 0216 418 52 98 telefon numarasını arayabilirsiniz.