Nefesle ilgili doğru bilinen yanlışlar

Konuşma ve spikerlik eğitimi eren Dialog Anlatım, kuruluşunun 23. yılı nedeniyle CKM’de ücretsiz seminerler verecek. Seminerin ilki, 11 Ocak Cumartesi günü.

02 Ocak 2014 - 11:40

Can Gürzap ve Arsen Gürzap’ın kurucuları olduğu Dialog Anlatım İletişim, etkili konuşma, spikerlik, oyunculuk, seslendirme yaratıcı drama gibi bireysel ve mesleki aynı zamanda da kurumsal eğitimler veren, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir eğitim kurumu.
Kurulduğu ilk yıllarda Nişantaşı, şimdilerde hem Taksim/Gümüşsuyu hem de 2010’dan beri de Anadolu Yakası/Kalamış’ta eğitimlere devam eden Dialog, kuruluşunun 23. yılında Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) ücretsiz seminerler veriyor. Bu seminerlerin beşincisi 11 Ocak Cumartesi günü saat 14:00’de CKM Salon B’de  yapılacak. Seminerin konusu hepimizi yakından ilgilendiriyor: Nefes. Seminerin tam adını vermemiz gerekirse “Dialog’la Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Nefes Teknikleri.” Semineri verecek olan Dialog eğitmeni ve tiyatro sanatçısı Metin Yavuzoğlu ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik.

-Çoğumuz yanlış nefes alıp, doğru nefes aldığımızı mı zannediyoruz?
Size “doğru nefes aldığınıza emin misiniz?” diye sorsam, cevabınız “evet” olur değil mi? Ya da “Nefes almanın da doğrusu yanlışı mı olurmuş canım! Yaşıyorum işte, bu da nefes aldığımı gösterir?” diyebilirsiniz.
İnsan, yemek yemeden, uyumadan ya da su içmeden günlerce yaşayabilir ama nefes almadan ancak birkaç dakika dayanabilir. Halbuki her gün, her dakika yaptığı bu aktivite ile ilgili ne düşünür ne de üzerine konuşur. Dakikada 12 kez yapılması gereken bu hayati faaliyetin öneminin ne yazık ki farkında değildir.
İşte bu neden ile hayati öneme sahip olan bu fonksiyonun üzerinde biraz olsun konuşmanın ve düşünmenin gerekli olduğunu görüyorum. Bunu da doğru alınmayan nefesin insanın yaşamını nasıl etkilediğini, nelere sebep olduğunu örnekler ile ortaya koyarak anlatmanın mümkün olacağı kanaatindeyim...

-Yanlış nefes nelere sebebiyet veriyor?
İlk olarak yanlış nefes almanın, kanın yeterli derecede temizlenmesine engel olduğunu ve dolayısıyla vücuda yeterli derecede oksijen girişi sağlanmadığı için bundan ilk etkilenen organımızın kalp olacağını söylemek doğru nefes almanın ne kadar önemli olduğunu anlatmak için iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca tansiyon, migren, kanser, astım, heyecan, psikolojik rahatsızlıklar ve stres gibi birçok hastalığın sebeplerinden birinin de yanlış nefes olduğunu söylemek mümkündür. Bu örnekler doğru nefesin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.

-Yanlış nefesin konuşmaya yansıması nasıl olur?
Nefesin doğru alınmaması tonsuz ve cılız bir sese sebebiyet verir. Nefes yetersizse, cümlenin yanlış bir yerinde alınacak nefes ve dolayısıyla verilecek es, cümlenin anlamını bozacak, karşıdaki kişi anlamı kavramaya çalışana kadar konuşmacı ikinci cümleye geçecek ve iletişim kopukluğa uğrayacaktır.

-Peki doğru nefes almamızın ne gibi faydaları var?
İlk olarak kalp ritmi düzene gireceği için tansiyonun normale döneceğini söyleyebiliriz. Kan dolaşımı hızlanacak, sindirim kolaylaşacak, lenf bölgeleri temizleneceğinden bir nevi detoks etkisi yaratacaktır. Stresle daha kolay baş edebilmek, uyku düzensizliğini ortadan kaldırmak doğru nefesin faydalarından sadece bir kaçıdır. Geriye kalan bilgileri seminerde dinleyicilerimizle paylaşacağız.

ARŞİV