Nerede eski yazlar, Nerede o eski Kadıköy…

Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi’nin düzenlediği “Yaza Merhaba Şenliği”nde Kadıköy’ün eski yazları, dostluklarına özlem vardı…

29 Mayıs 2015 - 11:03

Mustafa SÜRMELİ

Yaz mevsiminin gelişi, Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi’nde düzenlenen Yaza Merhaba Şenliği’yle kutlandı. Bahar serinliği ile yaz sıcaklığı atmosferinde geçen şenlikte şarkılarla geçmişe doğru duygusal bir yolculuğa çıkıldı.

ŞARKILARLA ANILARA YOLCULUK
Şefliğini deneyimli müzisyen Gürhan Yaman’ın üstlendiği Sosyal Yaşam Evi Türk Sanat Müziği korosu, İstanbul ve Kadıköy şarkılarıyla şenliğe renk kattı.
Bir Tatlı Huzur Almaya Geldik Kalamış’tan, Beklenen Şarkı, Bir İhtimal Daha Var, Sevil Neşelen, Aşka Gönül Vermem Aşka İnanmam, Ayva Çiçek Açmış Yaz mı Gelecek, Telgrafın Telleri, Sürmeli ve onlarcası…
Her konserin de bir sonu vardı elbet. Sanki göz açıp kapayıncaya kadar geçen yaşama nazire yapılırcasına seçilen son eser ise Ye İç, Gül Eğlen Dostlar Ehlen ve Sehlen (esenlikler sizin) Dostlar’dı.

NEREDE O ESKİ KADIKÖY
Rengarenk çiçekleri ve yeşilliğiyle şenlik bahçesini andıran mekanda; nostalji kokan nağmeler ve kahve eşliğinde koyu sohbet tadından yenmezdi. Ağırlıklı konular ise eski Kadıköy’e olan özlem, kaybolmaya yüz tutan değerler ve pek tabii ki eski dostluk ve aşklardı.
Eski, huzurlu, nezih Kadıköy’ü aradığını belirten Ayla Can kentin kalabalıklaştığını, yeşil alanların azalmaya başladığını vurgularken, “Eskiden Kalamış’ta her gün çay içerdik evladım. Kadıköy’de yazlar ve plajlar çok güzeldi. Süreyya, Bostancı plajları harikaydı. Deniz pırıl pırıldı. Bugün sahilde yürürken insanın içi burkuluyor” diye duygularını özetledi.

“GÖNLÜNÜ FERAH TUT”
Büyüklerimizle bir araya gelince yaşanmışlık ve tecrübeler tavsiye olarak yansıyor sohbetlere. Bize de bundan ders çıkarmak düşüyor. Sabahat Eldivenci hanımefendiden de altın niteliğinde, kulağımıza küpe olacak bir tavsiye geliyor: “Elbette hayatta üzücü durumlarla karşılaşıyoruz ama gönlümüzü ferah tutmalıyız. Ah herkes olumlu düşünse. ‘Hayat bir müziktir’ diyoruz ve Sosyal Yaşam Evi’nde müzik yapıyoruz.” Eskilerin, “Ayağını sıcak tut, başını serin; gönlünü ferah tut, düşünme derin” sözü geliyor bir anda akla.

“KADIKÖY ANLATILMAZ YAŞANIR”
Yaza Merhaba Şenliği ve Sosyal Yaşam Evi’ndeki imkânlardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Muzaffer Soylu ise “Kadıköy yazlıktı. Tıpkı şarkılarda belirtildiği gibi Ankara’dan, diğer şehirlerden Kadıköy’e yazlığa gelirlerdi. Bahçeli evler, gül ve çeşitli meyve ağaçları vardı. Eski yazlar bence kalmadı” derken, doğma büyüme Erenköylü Aysel Bartı ise Kadıköy sevgisini, “Kadıköy yaşanır. Hele o zamanlar. Altıyol, Boğa’nın orası muhteşemdi. Yazlık sinemalarımız vardı. Aileler tanışır çoluk çocuk kaynaşırdı. Ah o yazlar. Fenerbahçe’nin eski hali…” diye anlattı. Bartı, çocukken yaşadıkları Erenköy’deki konağın yerine 12 katlı bina yapıldığını ve orayı terk ettiklerini de özlemle belirtti.


AŞK HER YAŞTA GÜZEL
Kadir-Selma Özel çifti ise Kadıköy’de yaşamaktan duydukları memnuniyeti belirterek başladı söze. Fonda aşk şarkıları kulağa gelirken, Kadir Bey araya girip, evlenme yıl dönümlerini hatırlattı 35 yıllık hayat arkadaşına. Evliliklerinin yıldönümü anısına bir gül uzattı Selma Hanım’a. Bize de el ele, göz göze çifti fotoğraflamak düştü.


“EVLAT, UN, TUZ, ŞEKERE DİKKAT”
Tam bir yaz şenliği olacaktı, hava da zemin de şenliğe müsaitti. Pastalar, börekler, meyve suları endişe etmeksizin yenilip içilecekti ahh! şu ‘üç beyaz’ olmasa. Nedir o üç beyaz bey amca? “Evlat; şeker, tuz ve un. Ah! Bir de şeker, kolesterol olmasa görecektin şenlik nasıl kutlanır. Sen sen ol buna dikkat et” tavsiyesiyle bir anda romantizmden realizme ani geçiş yapıyoruz.


KADIKÖY’ÜN PAYLAŞIM NOKTASI
Kadıköy Belediyesi Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Sosyal Yaşam Evi, açıldığı geçen yıldan bu yana ileri yaştaki Kadıköylülerin buluşup, sohbet ettiği, zamanlarını en güzel şekilde geçirebilecekleri imkânların sunulduğu bir mekân oldu. Sanattan, spora, sağlıktan, eğitim, kültüre varana dek farklı alanlarda ücretsiz aktivitelerin gerçekleştirildiği Sosyal Yaşam Evi yaz boyunca hafta içi 08.00-19.00 saatleri arasında açık kalacak. Kuaförü, bilgisayar odası, kıraathanesi, hobi bahçesi ve birçok yönüyle büyük ilgi gören Sosyal Yaşam Evi’nde psikolojik danışmanlık hizmeti de sunuluyor.
Tel: 0216 363 43 81
 


ARŞİV