The New York Times, “uyumayan şehir” olarak tanımladığı İstanbul için kapsamlı bir 36 saatlik gezi rehberi yayımladı. Gazeteci Valeriya Safronova tarafından hazırlanan yazıda, İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra çağdaş sanat, müzik, gastronomi ve mahalle yaşamı da ön plana çıkarıldı. Fotoğrafları Bradley Secker’a ait olan rehberde şehrin simge yapılarından Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii, Yerebatan Sarnıcı ve Sultanahmet Camii gibi duraklar öne çıkarılırken, İstanbul Modern’in çağdaş sanat koleksiyonu, Bomontiada’daki konser salonları ve Kadıköy sokaklarında tadılan sokak lezzetleri gibi güncel öneriler de yer alıyor.
(Foto: The New York Times)
Gazetede İstanbul şu sözlerle anlatılıyor: “İki kıta üzerine kurulu olan Türkiye'nin büyüleyici şehri İstanbul, gerçekten de hiç uyumuyor. Sabahın erken saatlerinde martılar gökyüzünde süzülürken, motorlar sokak aralarında vızıldıyor, seyyar satıcılar arabalarını kaldırımlara doğru sürüyor. 16 milyon insanın yarattığı hareketlilik gün boyu sürüyor hatta yerel halkın sevgilisi olan meşhur sokak kedileri bile oldukça meşgul görünüyor. Akşam olunca, aileler, çiftler ve arkadaş grupları şehrin sayısız kafe ve restoranına akın ediyor; sohbetlerine ise her yerde bulunan siyah çay eşlik ediyor.”
SANAT VE LEZZETİN İZİNDE BİR ROTA
The New York Times rotası bir cuma günü saat 15.00’te İstanbul Modern’de başlıyor. Karaköy sahilindeki balık dürümle devam eden rotada Cihangir ve Çukurcuma sokaklarında dolaşmak yer alıyor.
Akşam yemeği için önerilen adres ise Etiler’de bir 1960’lar villasından dönüştürülen bir restoran olan Arkestra.
Cumartesi sabahı geleneksel Türk kahvaltısıyla başlayan gün, tarihi yarımadadaki Ayasofya, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı ve Topkapı Sarayı gibi önemli yapılarla devam ediyor.
KADIKÖY’DE SOKAKTAN SOFRAYA LEZZET TURU
Akşam saatlerinde rotada Kadıköy var. Rehber, Avrupa Yakası’ndan Kadıköy’e vapurla geçişi yalnızca bir ulaşım yöntemi değil, aynı zamanda eşsiz manzaralar eşliğinde keyifli bir deneyim olarak sunuyor. Eminönü’nden Kadıköy’e yaklaşık 20 dakikalık vapur yolculuğu boyunca Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Marmara Denizi manzarasının tadını çıkarırken, siyah çay veya Türk kahvesi öneriliyor.
Kadıköy’e varınca, ziyaretçilere mahalle mahalle gezip atıştırmalıklarla bir “lezzet turu” yapmaları tavsiye ediliyor. Özellikle çarşı içi ve Moda çevresi, İstanbul’un en otantik yemek sahnelerinden birini sunuyor. Gazete önerilerini şöyle sıralıyor:
Kadıköy’deki lezzet turunun ardından, Bomontiada’daki canlı müzik etkinlikleri şehrin dinamik sosyal yaşamına vurgu yapıyor. Pazar günü ise Karaköy Güllüoğlu’ndan baklava alarak başlayan gün, Prens Adaları’na yapılan vapur turuyla sona eriyor.
PRATİK BİLGİLER DE UNUTULMAMIŞ
Rehberde İstanbul’da ulaşım konusunda da bilgiler yer alıyor. Vapur, metro ve füniküler hatlarının verimli kullanımı önerilirken, taksiler konusunda temkinli olunması gerektiği belirtiliyor. BiTaksi uygulaması ve toplu taşımanın temassız ödeme sistemleriyle pratik bir deneyim sunduğu da vurgulanıyor.