Üniversiteler kapalı, spotçular işsiz

Korona virüsü sebebiyle uzaktan eğitim sürecinden tek etkilenen kesim öğrenciler değil. Üniversite öğrencilerinin uğrak yeri olan spotcular ve okul ihtiyaçlarını karşıladığı kırtasiyeler de zor günler yaşıyor

15 Ekim 2020 - 15:27

Korona virüsü tedbirleri kapsamında uzaktan eğitime geçen üniversiteler nedeniyle ikinci el eşya satışı yapan Kadıköylü spotçular en hareketsiz günlerini yaşıyor. İl dışında üniversite okuyan öğrenciler için uygun fiyatlı ev eşyası imkânı sağlayan spotcular, işlerinin büyük oranda azaldığını söylüyor. Aynı şekilde kırtasiyeciler de işlerinde azalma olduğunu vurguluyor. İlkokulların ve teknik liselerin açılmasıyla beraber bir nebze de olsa nefes aldıklarını söyleyen Kadıköylü kırtasiyecilerin ise tek umudu eğitimin yüz yüze devam etmesi. Kadıköy’de bulunan kırtasiyeciler ve spotçuların şikayetlerini dinledik.

“İŞLER YARI YARIYA AZALDI”

Emre Spot çalışanı Murat Kör, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle birlikte işlerinin yarı yarıya azaldığını söyledi. Kör, “Şu anda insanlar bizden eşya almak için değil elindeki ikinci el eşyaları satmak için geliyor. Fakat biz de eskisi gibi ürün alamıyoruz. Genellikle kış aylarında işler daha durgun olduğu için üniversitelerin açılması işlerimize büyük hareketlilik kazandıracaktır. Eğitime kaldığı yerden devam edilmesi bizim tek umudumuz.” ifadelerini kullandı.

“EŞYALAR ELİMİZDE KALDI”

Bahariye Spot çalışanı Ahmet Çoksoylu ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Öğrencilere satmak amacıyla birçok eşya satın alıp stok yaptık. Fakat üniversitelerin kapanmasıyla birlikte eşyalar elimizde kaldı. Dükkanımızı açıyoruz ancak gelen giden olmuyor. Dükkân kirasını ödeyemediğimiz için ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşıyoruz. Virüsten korkan insanlar artık ikinci el eşyalara yönelmiyor. Ne kadar dayanırız bilmiyorum.”

“GİDERLERİ KARŞILAMAKTA ZORLANDIK”

Salgın sebebiyle üç ay dükkanlarını kapalı tutmak zorunda kaldıklarını belirten Özgür Kitapevi çalışanı Erkan Özgür, “Salgının başlamasıyla dükkanımızı üç ay tamamen kapatmak zorunda kaldık. Gelir olmadığı için giderleri karşılamakta çok zorlandık. Şimdilik gençler online eğitim aldıkları için sadece ders notları çıkarmaya geliyorlar. İlkokulların açılması işleri bir nebze de olsa rahatlattı. Kalem, defter vb. ufak tefek satışlar ayakta kalmamızı sağlıyor.” şeklinde konuştu. 

“YENİDEN KAPANMA SEZONUNA GİDEBİLİRİZ”

Kapadokya Kırtasiye çalışanı Doğa Arı ise şöyle konuştu: “Geçen seneye göre işlerde neredeyse yarı yarıya düşüş yaşandı. Ancak teknik liselerin ve ilkokulların yüz yüze eğitime başlaması bizleri biraz olsun rahatlattı diyebilirim. Özellikle çanta, kalem, kalemlik gibi eşyalara yoğun talep yaşamaya başladık. Fakat kışa doğru yeniden kapanma sezonuna gidebiliriz. Her şey vaka sayılarına bağlı.”


ARŞİV